EdirneMarmaraTürkiye

Edirne Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Edirne deyince Sinan, Sinan deyince “ustalık eserim” dediği Selimiye… Sinan’ın izinde Edirne’nin sokaklarında yürümeye, Osmanlı’ya başkentlik etmiş bu kentte tarihin izlerini keşfetmeye hazır mısın? Camileri, külliyeleri, hamamları; çeltik, buğday, ayçiçeği tarlaları ile Avrupa’ya açılan kapımız Edirne!

Doğduğu Balkan topraklarının kültürünü de suyuna katıp getiren ve Edirne’de denize kavuşan Meriç Nehri’nin can verdiği topraklarda dolaşacaksın. Yüzlerce yıllık köprülerden geçip bugünün Edirne’sine karışmaya, sokaklarda Romanlar’ın neşeli hallerine tanık olmaya geçelim!

Ama önce Piri Guide mobil uygulamasında Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun anlatımıyla Edirne turlarımız olduğunu hatırlatalım. İster evinizin rahatında ister Edirne sokaklarında dijital rehberinizin tadını çıkarın.

Edirne Nerede?

En batıdaki şehirlerimizden biri Edirne, hatta Trakya’nın da en büyük şehirlerinden. Yunanistan ve Bulgaristan’ın sınır komşusu, o yüzden Avrupa’ya açılan kapımız diyoruz zaten. Yunanistan’a sadece 6 km uzaklıkta, Bulgaristan’a ise 16 km.

Edirne’ye Nasıl Gidilir?

Edirne’ye karayolu ile ulaşım çok kolay. D-100 ve TEM otoyolları ile İstanbul’a bağlanıyor çünkü. Bu yüzden de İstanbul’da yaşayanlar için 2,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşabilme imkanı günübirlik Edirne turlarını bir anda cazip hale getiriyor 😊

Edirne’ye havayolu kullanarak ulaşmak isteyenler için en yakın havaalanı Tekirdağ’da bulunuyor. Önce Tekirdağ Çorlu Havalimanı, sonra yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğu ile Edirne’ye ulaşmak mümkün.

Bununla birlikte Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüsle doğrudan ulaşım da sağlanabiliyor.

Son olarak tren yolculuğunu seven yolcularımız için demiryolu seçeneğini de hatırlatalım! İstanbul Halkalı’dan kalkan tren ile Kapıkule’ye yaklaşık dört saat süren bir tren yolculuğu ile de gidilebilir.

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne mutfağı o kadar zengin ki inanın yazarken biz bile acıktık. Ciğer denince akla ilk gelen şehrimiz zaten Edirne. Gitmişken Edirne tava ciğeri yemeden dönülmez ki ciğer yemek için günübirlik gidenler bile oluyor. Haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu sos ile fırınlanmasıyla ortaya çıkan lezzet elbasan tavayı da unutmayalım. Osmanlı saray mutfağından bugünlere kadar sofralarımıza gelen diğer bazı seçenekler:

  • Ciğer sarma
  • Kabak bastı
  • Rumeli beğendisi
  • Bulgurlu kol böreği
  • Kandilli mantı
  • Edirne köftesi
  • Yanya köftesi
  • Bademli baklava
  • Hayrabolu tatlısı

Edirne Gezilecek Yerler

Edirne’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Edirne için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Edirne’yi gezmeye başlamayın! 😊

Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın 85 yaşında yaptığı ve kendi ifadesiyle “ustalık eserim” dediği bir cami olunca daha görmeden insanı heyecanlandırıyor. Cami ile ilgili anlatılan hikayeler de cabası! Örneğin şu ters lale hikayesi… Pek çok kaynakta caminin üzerinde bulunduğu arazinin eskiden lale yetiştirilen bir yer olduğu ve sahibinin de biraz aksi bir kadın olduğu rivayet ediliyor. Bu aksi kadının araziyi camide lale motifi kullanılması şartıyla bağışladığı, Mimar Sinan’ın da kadının aksiliğini vurgulamak için laleyi ters resmettiği anlatılıyor. Her ne kadar dinlemesi keyifli bir hikaye olsa da ne yazık ki doğru değil, gerçekte bu arazi saraya ait 😊 

Hakkında okudukça, içinde gezdikçe insan; buranın, her yeri incelikle düşünülmüş bir cami olduğunu daha iyi anlıyor.. Nitekim Sinan’a yalnızca mimar demek haksızlık olur, kendisi tüm eserlerinde mühendislik becerilerini de sergilemiş. Örneğin Selimiye Cami’nde, kış aylarında cami içindeki cemaat sıcak bir ortamda namaz kılabilsinler diye hamamın külhanından bir boruyu caminin altından geçirmiş. Bu sayede insanlar kış aylarında da ibadetlerini sıcak bir ortamda yapabiliyorlarmış.

Eski Cami

Dışarıdan bakıldığında Edirne’deki diğer camiler gibi görünen bu camiye girer girmez şaşırmamak elde değil. İç kubbesinin açık yani pencereli olması, duvar ve sütunlarındaki hat sanatıyla yazılmış yazıları ile burayı gezmek diğer camilere göre daha farklı bir deneyim bizce. Bilindiği kadarıyla Anadolu’da hat işlemeli desenli yalnızca iki cami var zaten, biri Bursa Ulu Cami biri de Edirne Eski Cami.

Eski Cami’nin Selimiye kadar gösterişli olup olmadığı tartışılabilir elbette. Ama Hacı Bayram Veli’nin burada vaaz vermiş olması ile Eski Cami’nin bambaşka bir anlam kazandığına şüphe yok. Kendisine duyulan saygıdan ötürü, vaazı sonrasında bir daha aynı kürsüde kimse vaaz vermemiş.

İlhan Koman Evi

Edirne gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Çünkü burası Doğu’nun Michelangelo’su olarak adlandırılan İlhan Koman’ın doğup büyüdüğü ev. İlk anda İlhan Koman ismi size tanıdık gelmemiş olabilir. Oysa İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat binasında bulunan Akdeniz Heykeli desek bir çoğunuz hemencecik hatırlayacaktır bu ismi. İşte ünlü heykeltıraş bu heykelini “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi. Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim.” cümleleriyle anlatmıştır. Edirne’ye kadar gelmişken bu değerli sanat insanının doğduğu evi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Edirne Sinagogu

Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük sinagogu Edirne’de! Toplamda 900 kişi kapasiteli bu sinagog yalnızca ibadethane değil, arkasında konaklama yeri de olan kompleks bir yapı. Yahudilere göre bir sinagogda ibadet edilebilmesi için cemaatte en az 10 erkek Yahudi bulunması gerekirmiş. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda Edirne Sinagogu ibadete açılmış olsa da şehirdeki Yahudi cemaatinde yalnızca 1 erkek bulunduğundan yalnızca müze olarak kullanılmaktadır.

Gar Binası

Edirne ünlü yerleri arasında bu gar binasını gösterebiliriz. Hepimizin bildiği gibi Karaağaç bölgesi Lozan Antlaşması’nda Yunanistan’ın savaş tazminatı olarak verdiği bir yer. Karaağaç Bölgesi’nde bulunan gar binası 1930 yılı ile 1972 yılları arasında aktif olarak hizmet vermiş. Günümüzde Trakya Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılan bu binayı ziyaret edebilir ve bahçesinde gezinebilirsiniz. Bu sayede Lozan Anıtı’nı da yakından görebilirsiniz.

İkinci Bayezid Külliyesi

Edirne Sarayiçi bölgesinde bulunan bu külliyenin içindeki tıp fakültesi amfi sistemi ile oluşturulmuş. Bildiğimiz kadarıyla 15. yüzyılda dünyada, İkinci Bayezid Külliyesi’ndeki bu fakülte dışında amfi sistemi olan başka bir örnek yok! Bu külliyenin gelen herkesi hayrete düşüren özelliği ise hastalıkların tedavi edilmesinde müziğin etkin olarak kullanılmış olması. Üstelik yalnızca ruhsal hastalıkların değil fiziksel hastalıkların tedavisinde de müzikten yardım alındığını biliyoruz. Külliye günümüzde bir tıp müzesi olarak hizmet veriyor ve Edirne’de gezilebilecek en ilginç yerlerden biri.

Kırkpınar Güreş Alanı

Milli sporlarımızdan biri olan güreşin en önemli festivali Kırkpınar Güreş Festivalleri. Her yıl haziran sonu temmuz başında toplanan seyirci ve pehlivanlar, kıspetler, yağlar, müsabakalar…

 

Kırkpınar güreş geleneğinin başladığı yer aslında şu anda Türkiye sınırları içinde değil. Balkan Savaşları sonucunda orijinal Kırkpınar olarak adlandırılan yer Yunanistan sınırları içinde kalınca Edirne’deki bu yere Kırkpınar adı verilmiş ve güreşler artık her yıl burada yapılıyor.

 

Geldik Edirne’yi anlattığımız yazımızın sonuna. Elbette şehrin tüm hikayelerini burada anlatmak mümkün değil 🙂

 

Örneğin 2. Selim’in kendisi adına yapılacak camiyi yani Selimiye’yi neden İstanbul’da değil de Edirne’de inşa ettirdiğini biliyor musunuz? Peki zıvanadan çıkmak deyiminin nereden geldiğini? Bu deyimin Edirne ile ne ilgisi var acaba?

Piri’de Edirne’yi anlatmayı bir turda bitiremedik 😃 

“Mimar Sinan’ın İzinde” isimli sesli turumuz Edirne şehir rehberi, Edirne meşhur yerleri, Edirne gezilecek tarihi yerleri kapsıyor.“Meriç’in Kıyısı” isimli sesli turumuz ise, Edirne doğal güzellikler,  Meriç gezilecek yerler ve buraların hikayelerini kapsıyor.

Edirne’yi, Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun sesiyle dinleyerek gezebilirsiniz. Tüm bu hikayeleri içeren Edirne turları ve Edirne gezilecek yerler haritası Piri Guide mobil uygulamasında sizi bekliyor. 😊

Daha nereleri gezsem diye merak ediyorsan, Konya gezi rehberimize de mutlaka bak deriz 🙂 

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir