Avrupa

10 Günlük Vizesiz Balkanlar Gezi Rotası

O çok istediğiniz büyük Balkanlar turuna çıkmanın vakti geldi! Vizesiz ve bütçe dostu olmasından tutun, doğal güzelliklerinin cazibesine kadar Balkanlar turuna çıkmak için sayısız sebep var. Biliyoruz, oturup kapsamlı bir rota çıkarmak meşakkatli  bir iş. Bu yazımızda Balkanlar için en ideal rotayı veriyoruz. Yemyeşil Belgrad’dan başlayıp, Kosova’nın kültür elçisi Prizren’de biten bu kapsamlı turda Balkanların en özel şehirlerini seçtik. Bir şehirde kendinizi Orta Çağ zamanlarında bulacak başka bir şehirde hüzünlü geçmişlerin izlerine rastlayacaksınız. Kısacası Balkanlar tarihinin ve kültürünün çeşitliliğini sonuna kadar deneyimleyebileceğiniz bir rota bu. Eğer sadece 10 günlük bir zamanınız varsa listedeki her şehri rahatlıkla gezebilirsiniz. Fakat daha fazla zaman ayırabilirseniz, her şehirde en az 2 gün geçirmenizi öneririz. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Listedeki tüm şehirlerin detaylı rotalarını ve hikayelerini kişisel tur rehberiniz Piri Guide mobil uygulaması ile gezebilirsiniz. Piri, sizin için en iyi rotayı çizer, bulunduğunuz yerin hikayesini anlatır. 

Belgrad,Sırbistan

İlk durak Sırbistan’ın başkenti ve Nikola Tesla’nın şehri Belgrad. Belgrad, Balkanların en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Bohem caddeleri, orta çağdan kalma kaleleri ve iç içe geçmiş kültürleri Belgrad’in en büyük cazibeleri. Tuna ve Sava nehirlerinin kucakladığı bu muhteşem şehir, zengin tarihi mirasıyla adeta bir açık hava müzesi gibi. Şehrin nefis manzarasını  ayaklar altına seren Belgrad kalesi mutlaka listenizde olması gereken bir yer. Knez Mihailova Caddesi özellikle bahar ve yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor. Belgrad, misafirperver insanlarıyla da ünlüdür; sokaklarda dolaşırken, yerel halkın samimi tavırlarıyla karşılaşmak oldukça yaygın. Güneş battığında ise Belgrad’ın bohem semti Skadarlija’nın parke taşı sokaklarında, hareketli kafelerinde ve geleneksel Sırp müziğinin duygusal seslerinde kaybolabilirsiniz.

Saraybosna, Bosna Hersek

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti ve kültürel merkezi olarak Balkanlar’ın gizli mücevherlerinden biri. Şehir, Doğu ve Batı’nın etkileşiminin en güzel örneklerinden birini sunar; Osmanlı ve Avusturya-Macaristan dönemlerinden kalan izler, Saraybosna’nın mimarisinde ve kültürel dokusunda hala canlılığını korur. Şehir merkezinde bulunan Baščaršija’nın dar sokaklarında dolaşırken, Osmanlı dönemine ait tarihi yapılarla  da gezginlere eşlik eder. Burada, taze pişmiş baklavalardan ve cevapçiçlerden oluşan yerel tatları da tadabilirsiniz. Latin Köprüsü ve Eski Saraybosna Saat Kulesi gibi simge yapılar da mutlaka listenizde olsun.

Piri’nin Saraybosna turunu 1 günde tamamlayabilirsiniz. Şehrin sokaklarında yürümek, lezzetlerinden deneyimlemek, alışveriş yapmak… Kısaca şehrin tadına varmak isterseniz Saraybosna’ya 2 gün ayırmanızı öneririz.

Kotor, Karadağ

Kotor, Orta Çağ zamanlarında donup kalmış hissi veren bir şehir. Balkanların ortasında bir İtalyan dokunuşu olan bu şehir Balkanların en çok turist çeken şehirlerinde de biri. Boka Kotorska Körfezi’nin dibine kurulu olan Kotor, muhteşem dağ manzaralarıyla ve tarihi surları ile meşhur. Kotor’un tarihi dokusu, Orta Çağ’dan kalma daracık taş sokaklarında dolaşırken hala hissediliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu eski şehir, Gotik kiliseleri, Rönesans dönemi sarayları ve geleneksel taş evleriyle büyülüyor insanı.

Piri’nin Kotor turunu 2 günde tamamlayabilirsiniz. Bu 2 günden birinde şehir merkezini keşfedebilir, diğer günde ise Perast isimli Orta Çağ kasabasında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kotor’a 3 gün ayırmanızı öneririz.

Tiran, Arnavutluk

Tiran geçmişinde güçlü isimler, derin ve sarsıcı hikayeler bulunduran bir şehir. Buna rağmen bugün capcanlı, yemyeşil bir şehir. Şehrin kalbi Skanderbeg Meydanı ve meydanı taçlandıran Ulusal Tarih Müzesi ve Hacı Ethem Bey Cami mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Ülkedeki binlerce sığınaktan biri olan Bunkart, bir çağdaş sanat eseri olan The Cloud, günümüzde eğitim ve kültür- sanat merkezi olarak faaliyet gösteren Tiran Piramidi de Tiran’a özgü ve kesinlikle görülmeden dönülmemesi gereken yerler. 

Piri’nin Tiran turunu 1 günde tamamlayabilirsiniz. Bu yemyeşil şehrin parklarında vakit geçirmek, şehir merkezinin dışında kalan Bunkart 1 gibi tarihi mekanları keşfetmek isterseniz bir güne daha ihtiyacınız olacaktır. Tiran’a 2 gün ayırmanızı öneririz. Eğer Tiran’ı yazın ziyaret edecekseniz yakınlardaki sahil kasabaları için birkaç gün daha ayırmanızı öneririz.

Ohri, Kuzey Makedonya

Ohri, Balkanlar’ın en muhteşem şehirlerinden biri. Boşuna bu yere Balkanların ve hatta Makedonya’nın incisi denmiyor. Köklü geçmişi ve eşsiz doğal güzellikleriyle nadir bulunan bir yer. Üstelik, bu şehir UNESCO Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor! İlk olarak, 1979’da Ohri Gölü, Ohri’nin en büyük sembollerinden biri olarak listede yerini almış. Daha sonra ise Ohri’nin tarihi ve doğal yapısı, tüm şehrin UNESCO koruması altına alınmasını sağlamış.

Piri’nin Ohri turunu 2 günde tamamlayabilirsiniz. Bu 2 günden birinde şehir merkezini keşfedebilir, diğer günde ise şehir merkezinin dışında kalan Kemikler Müzesi’ni ve Aziz Naum Manastırı gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Manastır, Kuzey Makedonya

Balkanlar seyahatimizin yavaş yavaş sonuna gelirken genç Mustafa Kemal’a ilham olan şehir Manastır’a uğramadan olmaz. Hatta Manastır, Mustafa Kemal’in en sevdiği türkü olan “Manastır Türküsü”ne de ilham olmuş bir yer. Bizans’ın gölgesinde 500 yıl boyunca Osmanlı toprağı olmuş bu şehir. O yüzden şehirde dolaşırken bir yandan ezan sesleri bir yandan kilise çanları size eşlik ediyor. Farklılıkları kucaklayan ve birbirini besleyen bir dokusu var. İşte Mustafa Kemal’de vatan sevgisini körükleyen tam olarak bu birleştiren kültürü olmuş. Bir zamanlar genç Mustafa Kemal’in öğrenim gördüğü Manastır Askeri İdadisi’ne mutlaka gidin. Günümüzde Manastır Müzesi olarak kullanılıyor. Müzenin bir kısmında Mustafa Kemal Atatürk’ün kimliğini, üniformasını, madalyalarını ve bir de geometri kitabını görebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa seyahatiniz bittikten sonra rotanızı Selanik’e de çevirmenizi öneririz.

Prizren, Kosova

Kosova’nın kültürel ve tarihi başkenti olarak kabul edilen Prizren, Orta Çağ’dan kalma dar sokakları, tarihi yapıları ve nefes kesen manzaralarıyla unutulmaz bir deneyim sunuyor. Prizren, Osmanlı İmparatorluğu’nun etkilerini hala barındıran bir şehir ve bu özellikleriyle Balkanlar’ın tarihî zenginliklerinin de temsilcisi. Bir yanda da benzerlikleri ile evinizde hissediren bir şehir. Hatta halk arasında söylenene göre Prizren ‘Amasya ilimizin bir kopyası’.

Şehir merkezinde yer alan Prizren Kalesi, tarihi mirasın önemli bir simgesi. Özellikle hava güzel ise gün batımında kaleye çıkmanızı tavsiye ederiz. Son olarak Şadrıvan Meyda’nında bulunan şadırvandan da su içmeyi unutmayın. Çünkü derler ki bu şadırvanın suyundan içen mutlaka bir gün Prizren’e döner. Hatta bu sudan içenlerin Prizren’de aşkı bulup evleneceğini söyleyenler bile var. 

Üsküp, Kuzey Makedonya

Üsküp, benzersiz ve “Güneş Ülkesi” olarak bilinen Makedonya’nın başkenti. Bu topraklar aynı zamanda Büyük İskender’in doğup büyüdüğü topraklar. Üsküp de tarihi bol, hikayesi bol bir şehir. Vardar Nehri’nin üzerinde yer alan ve şehrin tarihî ve modern bölgelerini birbirine bağlayan Taş Köprüsü’nde tatlı bir yürüyüş uzun bir seyahat sonrasında ilaç gibi gelecektir.  Üsküp, aynı zamanda Makedon kültürünün kalbinin attığı bir merkez. Şehirdeki Makedonya Meydanı, Büyük İskender’in heykeli şehirde bulunan Makedonya Ulusal Müzesi mutlaka listenizde bulunması gereken yerler arasında.

Piri’nin Üsküp turunu 1 günde tamamlayabilirsiniz. Ama Üsküp’te çok fazla müze var. Turunuza birkaç müze daha ekleyeceğinizi varsayarak Üsküp’e 2 gün ayırmanızı öneririz.

Priştine, Kosova

Balkanlar seyahatimizin son durağı ise Kosova’nın başkenti Priştine. Kosova’nın göz bebeği seyahatinizin sonuna yaklaşırken güzel bir bitiriş için ideal. Şehir, Roma döneminden Osmanlı’ya kadar Kosova’nın yaşadığı birçok sarsıntılı tarihi olayların sessiz tanığı. Priştine, müzeleri, heykelleri, tarihin yazıldığı sokakları ile her gezgine duygusal ama bir o kadar da keyifli bir deneyim sunuyor. 

Kosova’nın sembolü olan ve Osmanlı döneminden kalma tarihi Priştine Saat Kulesi, tarihi Prizren Kapısı ve modern mimarisiyle dikkat çeken Newborn Heykeli bulunuyor. Bunların yanı sıra, şehrin tarihini ve kültürünü daha derinden keşfetmek isteyenler için Etnografya Müzesi ve Kosova Ulusal Kütüphanesi de görülmeye değer yerler arasında yer alıyor. 

Piri’nin Priştine turunu 2 günde tamamlayabilirsiniz. Bu 2 günden birinde şehir merkezini keşfedebilir, diğer günde ise şehir merkezinin dışında kalan I. Murat Türbesi’ni ya da Graçaniça Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Priştine’ye 2 gün ayırmanızı öneririz.

Daha fazla ilhama ihtiyacınız varsa vizesiz gidilebilen en şehirleri listelediğimiz yazımıza da mutlaka bakın.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir