AvrupaKosovaPriştine

Vizesiz Gidebileceğiniz Şehirler: Priştine Gezi Rehberi

Priştine Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosava’nın tam anlamıyla göz bebeği. Priştine, başkent olarak aynı zamanda Kosova’nın köklü kültürünün de temsilcisi. Roma döneminden Osmanlı’ya kadar Kosova’nın yaşadığı birçok sarsıntılı tarihi olayların da sessiz tanığı. Priştine, müzeleri, heykelleri, tarihin yazıldığı sokakları ile her gezgine duygusal ama bir o kadar da keyifli bir deneyim sunuyor.

Müzik dünyasından tanıyıp sevdiğimiz iki isim de Arnavut bu arada. Rita Ora ve Dua Lipa. Rita Ora, burada, Priştine’de doğmuş. Dua Lipa’nın ise anne ve babası Arnavut. Biliyor musunuz, Dua Lipa’nın babasıyla birlikte organize ettiği bir festival var. Adı The Sunny Hill Festival. İlk olarak 2018’de başlamış. 2020 ve 2021’de COVID-19 salgını sebebiyle iptal edilmiş. 2023’tekiyse ne yazık ki gerçekleşmemiş. Festivalin tarihlerini internet adresinden takip edebilirsiniz.

Bu yazımızda Priştine’de gezilecek yerleri sizin için sıraladık. Fakat yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Priştine’yi adım adım kişisel tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Priştine Nerede?

Priştine, Balkanlar’ın kalbinde, Kosova’nın başkenti ve en büyük şehri olarak konumlanmıştır. Priştine, Karadeniz’in batısında ve Balkan Yarımadası’nın ortasında yer alıyor.

Priştine’nin aynı zamanda Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ’a sınırları da var.  Eğer Balkanlar’da bir tur yapmayı planlıyorsanız veya çevredeki ülkelerde seyahat ediyorsanız, Priştine’yi listenize eklemek için harika bir fırsatınız var demektir.

Priştine’ye Nasıl Gidilir?

Priştine’ye gitmek için birçok seçenek bulunuyor. Eğer hava yoluyla ulaşmayı planlıyorsanız direkt olarak Priştine Uluslararası Havalimanı’na uçabilirsiniz. Havalimanına Avrupa’nın birçok şehrinden ve Türkiye’den direkt uçuşlar mevcut.

Priştine’ye kara yoluyla seyahat etmek istiyorsanız, otobüs bir diğer seçenektir. Balkanlar genelindeki birçok büyük şehirden ve komşu ülkelerden düzenli otobüs seferleri bulunmakta. Özellikle, Priştine’ye yakın olan ve Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya gibi komşu ülkelerden gelen otobüs seferleri oldukça yaygın. Otobüsle seyahat etmek, bütçe dostu bir seçenek olabilir ve yol boyunca güzel manzaraları görmek için harika bir fırsat.

Priştine’ye Ne Zaman Gidilir?

Priştine’ye ne zaman gidileceği biraz nasıl bir tatil aradığınıza da bağlı. Priştine genel olarak Karasal Balkan iklimine sahip. Bu yüzden kışları oldukça çetin geçebiliyor. Fakat bize sorarsanız Priştine; kışın, karlar altında, bembeyaz örtüsüyle bir başka oluyor. Eğer daha ılıman bir mevsimde gitmek istiyorsanız Mayıs ile Eylül ayları ası ideal bir dönem olabilir. İlkbahar ile kendine gelmeye başlayan doğa ile şehir bir anda cıvıl cıvıl olmaya başlar. Burada tek dikkat etmeniz gereken nokta şu: özellikle yaz aylarında şehir ciddi bir turist yoğunluğu yaşıyor. Bu yüzden kalabalıklardan hoşlanmıyorsanız yaz ayları sonrası daha ideal bir tatil yapabilirsiniz. Son olarak, Priştine yağışın bol olduğu bir şehir. O yüzden hangi mevsimde giderseniz gidin yanınıza ne olur ne olmaz bir şemsiye alın.

Priştine Gezilecek Yerler

Priştine’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Priştine için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Priştine’yi gezmeye başlamayın! 😊

Azize Rahibe Teresa Katedrali

Burası, dünyada Rahibe Teresa’ya adanmış tek katedral. Aynı zamanda Balkanlar’daki en büyük Roma Katolik Katedrali olma özelliği taşıyor. Rahibe Teresa bir Arnavut. Katedralin inşası için toplanan fonların çoğu Arnavutlardan gelmiş. Ama katedral, farklı din ve etnik grupların yardımıyla yapılmış. Yani Azize Rahibe Teresa Katedrali, hoşgörü ve saygıdan doğmuş bir yapı.

Katedralin önünde dönemin başkanı ve katedralin temellerini atan kişi olan İbrahim Rugova’nın bir heykeli de bulunuyor. Gözden kaçırmanızın imkânı yok 

Kosova Milli Kütüphanesi

Kosova Milli Kütüphanesi Avrupa’nın en çirkin binalarından biri olarak kabul ediliyor. Bunun yanında, Kosova’daki en geniş ve en kapsamlı kütüphane burası. Kosova tarihi, kültürü ve sanatı buradaki koleksiyonlarda yaşatılıyor. Yani Kosova’nın mirası bu binanın içerisinde korunuyor.

Kütüphane binasını Hırvat mimar Andrija Mutnjaković tasarlamış. Beyaz kubbeleri olan metalik görünümlü bir yapı. Bu görünümün sebebi, yapıyı güneşten koruyan ve ısı yalıtımı sağlayan metal ızgaralar. Zaman içinde şehirdeki Osmanlı yapılarının yerini, Yugoslavya günlerinden kalma komünist yapılar almış. Bu komünist dönem yapılarından biri de bu kütüphane işte.

Kosova Müzesi

Kosova Müzesi 1949’dan beri faaliyette. Kosova’daki en köklü kurumlardan. Müzenin koleksiyonunda arkeolojik buluntular, tarihi belge ve metinler ve Arnavut halkının etnografik yapısını yansıtan eşyalar bulunuyor. Müze binası eskiden bir askeri karargah olarak kullanılıyormuş. 1890’ların sonunda Osmanlı ordusu için Avusturyalılar tarafından yapılmış. Mimarisi için, Avusturya Macaristan döneminden ilham alınmış. Bu yüzden Priştine’deki diğer binalardan farklı görünüyor.

İçerideki sergi, bölgenin İlirya, Dardanya ve Roma dönemlerine ışık tutuyor. Sergiye Amerikalı besteci ve piyanist Philip Glass’ın minimalist müziği eşlik ediyor. Müzenin üçüncü katı ise, Kosova Arkeoloji Enstitüsü’nün çalışma alanı. Orada Dardanya tanrı ve tanrıçalarına adanmış heykel ve anıtlar sergileniyor.

Newborn Anıtı

Kosova için bağımsızlığın ve özgürlüğün simgesi Newborn Anıtı. Ülkenin Sırbistan’dan ayrılışını ve bağımsızlığını kutlayan bir anıt bu. Newborn, “Yeniden Doğan” anlamına geliyor. Her sene 7 Şubat Bağımsızlık Günü’nde anıt, farklı bir görünüme bürünüyor. Kosovalılar, anıtı farklı şekillerde süslüyorlar. Bu her sene gerçekleşen bir etkinlik. Kosova’nın sürekli evrilen kimlik arayışını ve büyümesini simgeliyormuş.

Newborn Anıt’ının karşısında başka bir anıt daha var. 2015 yılında açılmış Heroinat Anıtı. 1998-99 Kosova Savaşı sırasında tecavüze uğrayan 20,000 kadını anmak için yapılmış. Anıttaki her bir pim, bir kadını temsil ediyormuş. Anıta yaklaştığınızda üzerinde bir kadın yüzünün kabartmasının yer aldığını göreceksiniz.

Priştine’yi rahatlıkla iki günde gezebilirsiniz. Eğer daha fazla vaktiniz varsa ya da büyük bir Balkan turu planlıyorsanız Prişten, Prizren’e çok yakın. Listenizde mutlaka olmasını tavsiye ederiz. Gitmeden önce Prizren gezi rehberimize de bakmak isterseniz buyurun burada.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir