CihangirİstanbulMarmaraTürkiye

Cihangir Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Cihangir yani Kediler Cumhuriyetine hoşgeldiniz!

İstanbul’un en gözde muhitlerinden biri Cihangir. Sanata çıkan sokakları, her köşede karışılacağınız minik dostlar… Cihangir’i iki kelimeyle anlatacak olsak herhalde sanat ve kedi derdik. Mimari dokusu ayrı, çeşitli kültürlerden izler taşıyan tarihi ayrı güzel. Yeni nesil mekanlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. 

Burası isminde bile tarih taşıyan bir semt. Söylenene göre Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Cihangir İstanbul’u tam da burada oturup seyre dalarmış. Genç yaşta hayatını kaybedince de Sultan Süleyman, oğlunun ismini Cihangir Cami’sinde yaşatmaya karar vermiş. Sonrasında bölgenin adı da Cihangir olmuş. Öyleyse bu güzel semtin sokaklarını yazımızla birlikte arşınlamaya ne dersiniz?

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Cihangir’i adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Cihangir Nerede?

Cihangir, İstanbul’da Beyoğlu ilçesine bağlı bir semt. Aynı zamanda Taksim Meydanı ile Kazancı Yokuşu’na yakın bir konumda. Cihangir, tarihin her dönemi sanatçılar ve kediler için popüler bir semt olmuş.

Cihangir’e Nasıl Gidilir?

Taksi bulmak şimdilerde İstanbul’da pek kolay değil. Elinizi kaldırıp şansınızı deneyin isterseniz. Ama Cihangir zaten konumu itibariyle toplu taşımay ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir semt. Cihangir’e otobüsle gitmek için 129T, 32T, 41E, 54E, 62 veya 63 numaralı hatları kullanın. Dolmuş için D-11 veya D-13; metro ulaşımında M2’yi tercih edin. Bunun dışında Marmaray ile de gitmek mümkün. Taksim Meydanı veya yakınlarındaysanız Cihangir’e yürüyebilirsiniz.

Cihangir Mekanlar

Cihangir, kelimenin tam anlamıyla sanatçıların sokağı. Çok renkli ve canlı bir semt. Ama bizim önerimiz: Cihangir içindeki sanatı deneyimlerken tarih kokulu bina ve kafelerine uğramadan ayrılmayın. Mesela bir turşu yemeden gitmeyin. Bunun için Asri Turşucusu bizim favorimiz. Karnımız kazındı diyorsanız Miss Pizza. “Hafif tatlı bir şeyler mi yesek ya?” diyenlere Küçük Kurabiye Dükkanı. Kahve veya kokteyl için ise Geyik. 

P.S. Cihangir’de nerede olursanız olun kucağınıza oturacak sevgi pıtırcığı minik kedilere hazırlıklı olun!

Cihangir Gezilecek Yerler

Cihangir’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Cihangir için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Cihangir’i gezmeye başlamayın! 😊

Aya Triada Kilisesi

Cihangir Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi - Aya Triada Kilisesi​

İki kulesiyle dikkat çeken Aya Triada Kilisesi, Cihangir turunuzun başlangıç noktası olabilir. Bu yapı için İstanbul’un en görkemli kiliselerinden birisi demek mümkün doğrusu. İçerisinde bulunan dua kürsüleri ve şamdanlar, bu görkemi doğrular nitelikte. Ayrıca detaylı incelerseniz duvarlarında Hz. İsa’nın hayatından sahnelerin resmedildiği figürleri de göreceksiniz.

Hovhan Vosgeperan Kilisesi

Cihangir Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Hovhan Vosgeperan Kilisesi​

Fransız Konsolosluğu’nun hemen arkasında yer alan bu kiliseye uğrayarak turunuza devam edebilirsiniz. İstanbul’da 12 civarında Ermeni Katolik Kilisesi bulunmakta. Hovhan Vosgeperan Kilisesi de bu 12 kiliseden bir tanesi. Pembe renkli mimarisi ile büyüleyen yapı, 1837 yılında inşa edilmiş. Bünyesinde bir de küçük avlu bulunan Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Cihangir’in tarihi önem taşıyan yapıtlarından birisi.

Su Taksimi Binası

Taksim’e neden Taksim adı verildiğinin cevabı bu Su Taksimi Binası’nda gizli desek yanılmış olmayız. Çünkü Osmanlı zamanında su dağıtımı yani su “taksimi” bu bina üzerinden yapılıyordu. Tabii ki bu işlevsel görevinin ötesinde de bir şeyler taşıyor burası. Su Taksimi Binası’ndaki kuş evleri, içeresindeki kitabeler ve kalem işleriyle Osmanlı kültürünü başarılı bir şekilde yansıtmakta. Üstelik belediye tarafından detaylı bir şekilde restore de edilmiş. Hemen ana cadde üzerinde yer alan bu yapıyı ziyaret etmeden turunuzu tamamlamayın bizce.

Taksim Maksemi

Su Taksimi Binası’nın hemen yanında yer alan Taksim Maksemi, yıllar önce su sarnıcı olarak kullanılmış. İstanbul’a getirilen suyun depolanmasında görev alıyormuş. Şimdilerde ise sergi salonu olarak kullanılıyor. 1700’lerden itibaren suyun İstanbul’a nasıl geldiğini merak ediyorsanız binanın içinde bu hikâye de güzelce anlatılıyor.

Masumiyet Müzesi

Cihangir’in belki de en edebiyat kokan yerlerinden biri Masumiyet Müzesi. Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımlanan Masumiyet Müzesi adlı kitabında yer alan objelerin sergilendiği bir müze aslında. Aynı zamanda İstanbul’un ilk şehir müzesi olma işlevini taşıyor. 2013 senesinde bu binada müzeye çevrilen 3 katlı bina ise 1897 yılında inşa edilmiş. Masumiyet Müzesi, edebiyat aşıklarının kaçırmaması gereken bir durak.

Firuzağa Camii

1491’de Sultan Beyazıd’ın yani Fatih Sultan Mehmet’in oğlunun haznedar başıymış Firuzağa. Bu camii de Firuzağa tarafından 1491 yılında yaptırılmış. Yüzyıllardır ayakta olan cami, zamanla Cihangir’in sembol yapılarından biri olmuş.

Bizce bu beş durak Cihangir’de görmeniz gereken yerlerdendi. Ancak İstanbul’da daha görülecek o kadar çok yer var ki! İstanbul’u adım adım öğrenmeye, sokaklarında kaybolmaya niyetliyseniz sizi uygulamamızdaki diğer İstanbul turlarına bekliyoruz.

Hazır buradayken Beyoğlu Gezi Rehberimize de bakmak isterseniz, buyurun!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir