İstanbulMarmaraTürkiyeÜsküdar

Üsküdar Gezi Rehberi: Altın Şehir

“Üsküdar’a giderirken aldı da bir yağmur, kâtibimin setresi uzun eteği çamur…”

Üsküdar’ı bize her daim hatırlatan bu şarkı… Dalga sesleriyle, tarihi dokusuyla ve tüm canlılığıyla size kucak açan yerlerden biri Üsküdar. Osmanlı ruhunu anlatan şehrin en güzel parçalarından biri burası adeta. 

Üsküdar’ın Roma Dönemindeki ismi Scutari, Bizans Dönemindeki ismi ise Skudarium’muş. Şu an kullandığımız “Üsküdar” isminin nereden geldiği ise kesin değil ancak geçmişte Khrisopolis ismini taşıyan Üsküdar’ın “altın şehir” olarak anıldığı biliniyor. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Üsküdar’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Üsküdar Nerede?

Asya kıtasındaki Üsküdar İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan bir ilçe. Doğusunda İstanbul Boğazı, tam karşısında ise Avrupa yakası var. Bölge; Üsküdar Camisi, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ve Selimiye Kışlası gibi kültürel ve tarihi anlamda birçok önemli noktaya ev sahipliği yapıyor.

Üsküdar’a Nasıl Gidilir?

Üsüküdar’a İstanbul’un çeşitli yerlerinden vapur, otobüs veya metroyla gidebilirsiniz. Kadıköy-Tavşantepe metrosunu kullanacak gezginlerin Ünalan durağında inmesi ve buradan Üsküdar minibüslerine binmesi gerek. Otobüsle geçiş yapacaklar için ise Üsküdar’a giden otobüsler: 11Ü, 11ÜS, 11Y, 12, 139A, 2, 320A.

🛳️ Vapurla gitmek isteyenlerin kalkış saatleri için önceden Şehir Hatları sitesini kontrol etmelerini tavsiye ederiz. Çünkü vapur tarifeleri kış ve yaz olarak ayrılıyor. Ayrıca hava durumu da her zaman vapur seyahatine izin vermiyor.

Üsküdar Gezilecek Yerler

Üsküdar’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Üsküdar için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Üsküdar’ı gezmeye başlamayın! 😊

Üsküdar İskelesi

Üsküdar Gezi Rehberi Altın Şehir - Üsküdar İskelesi

Tura başlamak için en ideal yerlerden biri Üsküdar İskelesi. İstanbul’un en kalabalık meydanlarından biri desek burası için yanılmış olmayız. Mis gibi deniz havasını içinize çekmeye başlamalısınız. Başta da bahsettiğimiz gizi Osmanlı ruhunu deneyimleyebileceğiniz ve tarihin peşine düşeceğiniz bir rota olacak.

Mihrimah Sultan Camii

Üsküdar denilince belki de ilk akla gelen yapılardan biri Mihrimah Sultan Camii. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı olan Mihrimah Sultan’ın emriyle, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1548 yılında külliye olarak açılmıştır. Caminin içi bir yonca şeklinde tasarlanmış olup, 2 kapısı bulunmaktadır. Cümle Kapısı da bu kapılardan birisidir. 

Bünyesinde bir de avlu bulundurur Mihrimah Sultan Camii. Avlunun ortasında bir şadırvan ve yüzyıllarca yıllık çınarlar karşılar ziyaretçileri. Mimari açıdan oldukça görkemli olan bu tarihi yapıyı görmeden Üsküdar’ı görmüş sayılmazsınız bizce.

Ahmet Çeşmesi

Osmanlı döneminde suya ve temizliğe önem verildiği biliniyor.  Mekanların temizliğine ve titizliğine de bu sebepten oldukça dikkat ediliyormuş. Sultan 3. Ahmet de İstanbul’a 300 çeşme yaptırmış. İşte, 3. Ahmet Çeşmesi onlardan bir tanesi. 18. yüzyılda Sultan tarafından annesi anısına inşa ettirilmiş. Çiçek kabartmalarıyla göz kamaştıran bu çeşmeyi görmek için Hakimiyeti Milliye ve Paşa Limanı Caddesinin kesiştiği kavşağa uğramanız yeterli.

Mimar Sinan Çarşısı

Eskiden Mihrimah Külliyesi’nin hamamı olarak işlev gören bina şimdilerde çarşı olarak kullanılıyor. Vaktiniz varsa içine girip çarşının kubbesine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Tavan ışığın içeri süzülüp ferah bir mekan havası hissi verebilmesi adına kubbe özel olarak dizayn edilmiş.

Üsküdar Mevlevihanesi

Asırlar önce yolculuk yapanların konakladığı bir mevlevihaneymiş Üsküdar Mevlevihanesi. Şimdilerde ise Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın binası olarak kullanılıyor. Mevlevihaneler, Osmanlı zamanında oldukça önemli bir yere sahipti, Üsküdar Mevlevihanesi’nde de Osmanlı kültürüne ait esintiler bulmak mümkün. Hazır buraya uğramışken, mevlevihanenin küçük bahçesinde soluklanıp bir mola vermeyi ihmal etmeyin.

Üsküdar’ı daha geniş bir şekilde keşfetmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın!

Gezip görme hevesimiz, yeni yerler keşfetme isteğimiz hiç bitmiyor. O nedenle Kadıköy gezi rehberimizle bir Kadıköy turuna da çıkmak isterseniz diye düşündük 😊

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir