Kültür Sanat

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri

Sonunda Yılbaşı ufukta belirdi ve yılın heyecanla beklenen o zamanı geldi. Kuşkusuz Christmas marketleri yani Yılbaşı marketleri 7’den 70’e herkesi büyüleyen bir konsept. Pazarlarda satılan hediyelik eşyalar, el yapımı lezzetler, yılbaşına özel süsler ve kıyafetler dünyanın dört bir yanında kurulan pazarlarda yerlerini aldı. Bu yazımızda vize derdi ile uğraşmak istemeyenler için en güzel vizesiz gidebileceğiniz Christmas Marketleri sıraladık.

Listemizde Karadağ’dan Sırbistan’a, Makedonya’dan Kosovo’ya çeşitli şehirlerin isimlerini göreceksiniz. Bizim tavsiyemiz birden fazla şehre seyahat edip hepsinin yılbaşı marketlerini ziyaret etmeniz. Çünkü her Christmas Market bambaşka bir kültüre kapı açıyor. Eğer farklı kültürleri deneyimlemeyi seviyorsanız gezi planlarınızı ona göre ayarlayabilirsiniz. Pazarlar Kasım’da başlayıp Ocak’a kadar sürüyor. Bu yüzden zaman olarak da çok kısıtlayıcı değil.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Listemizdeki şehirleri adım adım kişisel tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊Şimdi gelin isterseniz vizesiz gidebileceğiniz Christmas Marketleri nereler, hemen bakalım.

Christmas Marketleri İlk Nerede Başladı?

Christmas marketleri ilk kez Orta Çağ’da ortaya çıkmış. Almanya’nın Nuremberg kenti, 16. yüzyılda düzenlenen ilk resmi Christmas marketine ev sahipliği yapmış ve oradan da bütün Avrupa şehirlerine yayılmış. Bugün, geleneksel el yapımı hediyelikler, renkli ışıklar, sıcak içecekler ve yerel lezzetlerle dolu bu pazarlar, ziyaretçilere eşsiz bir tatil deneyim sunuyor. Her yıl kasaba ve şehirleri dönüştüren bu atmosferik pazarlar, seyahat severlere unutulmaz bir Yılbaşı tatili yaşatıyor.

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri

Üsküp, Kuzey Makedonya

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri - Üsküp

Vizesiz gidebileceğiniz Christmas Marketleri listemizin başında Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp var. Özellikle coşkulu kutlamaları ile dikkat çeken Yılbaşı Pazarı genellikle şehrin ana meydanı olan Makedonya Meydanında kuruluyor. Burada, geniş bir alanda kurulan ahşap stantlarda el yapımı hediyelikler, süs eşyaları ve geleneksel Makedon ürünleri satışa sunuluyor. Pazar alanını süsleyen renkli ışıklar, Yılbaşı ağaçları ve dekorasyonlar ile büyülü bir atmosfer sizleri karşılıyor. Üsküp Christmas Marketi’ni 24 Aralık-31 Aralık tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Markette mutlaka Üsküp’ün geleneksel tatlarını denemenizi tavsiye ederiz. Özellike Ajvar ve Makedonya sosisini mutlaka tadın. Ayrıca kestane ve salep satan tezgahlar ile karşılaşırsanız şaşırmayın. Makedonya’nın tarihinden kaynaklı aşina olduğumuz birçok lezzet Üsküp’te de var.

Kotor, Karadağ

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri - Kotor

Tarihi eski kenti ve muhteşem körfez manzarası ile Kotor dünyanın her yerinden gelen gezginlerin büyülendiği bir yer oldu son zamanlarda. Bir de bu şirin kent Yılbaşı havasına bürününce gerçekten görmeye değer bir manzara ortaya çıkıyor. Işıklarla süslenmiş tarihi mimari, sıcak ve davetkar bir atmosfere katkıda.Kotor’un dar ve taş kaplı sokakları, tarih kokan binaları ve meydanı, Yılbaşı Pazarları için mükemmel bir ortam sunuyor. Görkemli dağları arka planına alan bu pazarlar sizi resmen Orta Çağ’a ışınlıyor.

Kotor’un Yılbaşı Pazarları, geniş bir yelpazede el yapımı hediyelik eşyalar, süs eşyaları ve geleneksel Karadağ ürünleri sunuyor. Burada, yerel el sanatlarıyla yapılmış ahşap oymalar, seramikler, geleneksel nakış işleri ve yöresel tekstil ürünleri gibi benzersiz hediyelikleri bulabilirsiniz. Karadağ mutfağına özgü tatları denemek isteyenler için kızarmış kalamar, cevapcici (baharatlı sosis), ve börek gibi yerel lezzetler de Pazarda yerlerini alıyor. Pazarı 1 Aralık-  7 Ocak tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ufak bir not: Eğer bir günden fazla kalmayı planlıyorsanız Kotor’a oldukça yakın olan Tivat şehrinde kurulan pazarı da görmek isteyebilirsiniz. Tivat, yerel deniz ürünlerini tanıtan ve sahilde geleneksel ve modern yemekler sunan Udica Fest gibi kendi etkinlikleriyle sezonun neşesine katkıda bulunuyor.

Saraybosna, Bosna-Hersek

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri - Saraybosna

Saraybosna’da 2011 yılından beri kurulan Christmas Marketleri, şehrin zengin kültür karışımını bütün canlılığı ile yansıtıyor. Diğer birçok Yılbaşı Pazarına göre daha küçük olsa da küçük tezgahların büyüsü ve buz pateni pisti eğlencesi ile dikkat çekici bir Pazar olduğu kesin. Saraybosna’nın kompakt şehir merkezi, keşfetmeyi de oldukça uygun hale getiriyor. Eski çarşı olan ünlü Basčaršija, Osmanlı döneminden kalma binalarla kaplı olup ve gezginlere tarihi bir arka plan sağlıyor. Pek çok yerel halk, bayramı aile toplantıları ve dini törenler ile kutlarken, bayram dekorasyonları sokakları aydınlatarak bu dönemde ziyarete gelen herkes için sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratıyor. Saraybosna aynı zamanda Katolik ve Ortodoks Noelleri ve Hanuka’nın yanı sıra hem Gregoryen hem de Jülyen Yeni Yılı’nın kutlandığı kültürel bir kavşak görevi görüyor. Bu yüzden Pazar barışın ve birlikteliğin de bir simgesi. Canlı müzik performansları, sokak sanatçıları ve yerel dans grupları, ziyaretçilere unutulmaz bir eğlence deneyimi sunar.

Tabii ki Saraybosna’nın enfes sokak lezzetleri de Pazar da bizleri karşılıyor., ćevapi (baharatlı kıyma şiş), börek ve sogan-dolma gibi geleneksel Bosna-Hersek tatlarına rastlayabilirsiniz. Ayrıca, sıcak salep, boza veya Balkan kahvesi gibi içecekler de ziyaretçiler için ısınmak ve tatil ruhunu yaşamak için mükemmel bir seçenek. Saraybosna Christmas Marketi’ni 23 Kasım – 23 Aralık tarihleri arasına ziyaret edebilirsiniz.

Novi Sad & Belgrad, Sırbistan

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri - Novi Sad & Belgrad

Vizesiz gidebileceğiniz Christmas Marketleri listemizde sırada bir tane değil iki tane isim var. Sırbistan’ın iki önemli şehri olarak geçen Novi Sad ve Belgrad.

Novi Sad’da Yılbaşı Pazarları, genellikle şehir merkezindeki Trg Slobode (Özgürlük Meydanı) ve Petrovaradin Kalesi çevresinde kuruluyor. Renkli ışıklar, süslemeler ve canlı müzikle dolu bu pazarlar, ziyaretçilere geleneksel el sanatları, hediyelik eşyalar ve yerel ürünler sunuyor. Novi Sad’ın tarihi atmosferi, karın altındaki meydanlar ve nehir manzarasıyla birleşen bu pazarlar, sıcak içecekler, yerel yemekler ve eğlenceli etkinliklerle dolu.

Belgrad ise, Sırbistan’ın başkenti olarak büyük ve canlı bir Yılbaşı atmosferine sahip. Belgrad’da geniş bir alanda kurulan Yılbaşı Pazarları, özellikle Knez Mihailova Caddesi ve Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı) gibi ana bölgelerde yoğunlaşır. Şehrin ana alışveriş caddeleri ve meydanları, renkli ışıklar, dev Yılbaşı ağaçları ve süslemelerle donatılarak ziyaretçilere eşsiz bir tatil atmosferi sunuyor. Pazarda, yerel el işleri, hediyelik eşyalar, giyim ürünleri ve özgün tasarımlı ürünler satışa konuluyor. Ayrıca, sokak performansları, canlı müzik ve diğer eğlenceli etkinlikler de ziyaretçileri bekliyor.

Her iki şehirde de Yılbaşı Pazarları, Sırp mutfağına özgü lezzetleri denemek isteyenler için birçok seçenek sunuyor. Gül böreği (gibanica) ve geleneksel Sırp ekmeği Cesnica gibi lezzetleri mutlaka denemenizi öneririz.

Tiflis & Batum, Gürcistan

Vizesiz Gidebileceğiniz Christmas Marketleri - Tiflis & Batum

Vizesiz gidilebilen Christmas Marketleri listemizin son isimleri Gürcistan’dan geliyor. Genel olarak Gürcistan diğer Balkan ve Avrupa ülkelerine göre daha küçük çaplı pazarlar kursalar da oldukça renkli bir deneyim ziyaretçileri bekliyor. Gürcü Noel takviminin farklılığı sebebiyle Batum ve Tiflis’te Noel pazarları diğer yerlere nazaran daha geç kurulur ve daha uzun süre açık kalır. Pazarları 25 Aralık ve 15 Ocak tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Batum ve Tiflis’in meydanları ve parkları, yılbaşı ışıkları ve dekorasyonlarla süslenirken aynı zamanda bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kukla tiyatrosu, açık hava sineması ve konserler bu meydanda aralık ayı süresince devam ediyor. 7 Ocak olarak kabul ettikleri Noel sabahında ise Alilo adı verilen geleneksel Noel yürüyüşü düzenliyorlar. Denk gelirsen bu yürüyüşe de katılmanızı öneriyoruz.

Tiflis, yılbaşı döneminde Avrupa’daki birçok destinasyonu geride bırakan büyüleyici bir atmosfere bürünmektedir. Şehrin her köşesinde renkli ışıklar, çam ağaçları ve yılbaşı temalı dekorasyonlar göze çağıyor. Gürcülerin havai fişek konusunda biraz abartılı bir tutkusu var. Yeni yıla adeta bir hafta öncesinden itibaren günün hemen her saatinde havai fişek gösterileriyle kutlama yapmaya başlarlar. Hava fişekleri en güzel Narikala Tepesi’nden izleyebilirsiniz. Batum Karadeniz kıyısındaki bulunmasından kaynaklı biraz daha farklı bir manzara ile gezginleri karşılıyor. Genellikle Batum Bulvarı ve Meydanı gibi ana bölgelerde kurulan pazarlar, dev Yılbaşı ağaçları, ışık gösterileri ve kar manzarası ile göz alıcıdır.

Vizesiz daha fazla nereye gidebiliriz diye düşünüyorsanız, bu yazımızda vizesiz gidebileceğiniz en güzel şehirleri sıraladık.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir