AvrupaGranadaİspanya

Granada Gezi Rehberi: Rengarenk Bir Rüya

“Bu hayatta Granada’da kör olmaktan daha hüzünlü bir şey yoktur.”

İşte bu güzel şehir hakkında böyle demiş Meksikalı şair Francisco de Icaza. Granada’nın sözlük anlamı “nar” demek. Kent, tıpkı adı olan nar gibi birçok farklı kültürü bünyesinde birleştirmiş. Onlarca şaire ve yazara ilham olmuş. Ama sadece onlar değil, buranın mimarisi ve atmosferi dizi dünyasını bile etkilemiş. Game of Thrones hayranları burayı çok sevecek çünkü dizinin çekildiği Elhamra Sarayı Granada’da!

Şehir hem hareketi hem de sakinliği bir arada yaşatıyor. Mesela şehrin içinden akıp giden nehrin verdiği dinginlik tarif edilemez. Ancak biz yine de elimizden geldiğince yazımızda anlatmaya çalışacağız. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Granada’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 🙂

Granada Nerede?

Granada, Güney İspanya’da özerk bir topluluk olan Andalusia’daki Granada bölgesinin başkentidir. Kent, Barcelona’ya 682 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Granada’da para birimi olarak Euro kullanılırken resmî dili İspanyolca. Fakat İngilizce, Almanca ve Fransızca da sıkça rastlanılan diller arasında.

Granada’ya Nasıl Gidilir?

Ne yazık ki Granada’ya Türkiye’den direkt uçuş bulmak mümkün değil. Ancak Barcelona, Malaga veya Madrid üzerinden kente geçiş sağlayabilirsiniz. Eğer Malaga’da inerseniz Granada’ya otobüsle geçmeniz gerekiyor. Malaga’dan Granada’ya gitmek en ekonomik olanı. Kullanılan özel otobüs sisteminin adı Supra. Yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Tek yön biletler 12 Euro; çift yön biletler 23 Euro. Tabii ki bu sayılar değişiklik gösterebiliyor. O nedenle fiyat takibini Supra’nın sitesinden yapabilirsiniz. Bunun dışında Barcelona ve Madrid seçen gezginlerimiz iç hat uçuşlarını takip etmeli.

Granada’ya Ne Zaman Gidilir?

Kasım ve Mart aralığında Granada’da yağmur çok olur. Nisan ve Haziran ise şehri ziyaret etmek için harika zamanlar. Hava sıcaklığı o aylarda çok daha dengeli seyrettiği için şehri rahat rahat gezebilirsiniz. Bahar aylarında giderseniz belki Beyaz Gece’ye bile denk gelebilirsiniz, kim bilir? Beyaz Gece’de müze ve saraylar gece ziyaret edilebiliyor. Danslar, konserler, çocuk etkinlikleri… Granada’nın cıvıl cıvıl tarafını keşfetmek için harika olabilir. Beyaz Gece’nin yanı sıra her sene 23 Haziran’da Ateş ve Su Festivali de düzenleniyor. 

Kış severleri de unutmadık tabii ki. Granada, kışın bile çok ilgi çekici. Bunun en büyük sebebi Sierra Nevada’da kayak yapabilmeniz. Kayak sezonu genellikle Kasım gibi başlıyor ve Mayıs’ın sonlarına kadar devam ediyor. Kar yağışının yoğunluğuna bağlı olarak Haziran ayının ilk haftaları bile kayabilirsiniz.

P.S. Granada, tapasıyla çok ünlü. Hatta Almería dışında İspanya’da içeceklerle bedava yemeğin geldiği tek yer. Yani bir yere oturup bir şeyler içmek istediğinizde yanında yemek gelirse “Ama ben böyle bir şey sipariş etmemiştim!” stresine hiiiç gerek yok! 😊

Granada Gezilecek Yerler

Granada’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Granada için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Granada’yı gezmeye başlamayın! 😊

Nueva Meydanı

Granada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Nueva Meydanı

Her ne kadar “Nueva” yeni anlamına gelse de Nueva Meydanı öyle hiç yeni bir yer değil. Tam tersine oldukça eski, hatta bölgenin en eski meydanı. Geçmişte boğa güreşlerinden tutun da halk gösterilerine kadar çeşitli organizasyonlar burada düzenlenirmiş. Günümüzde ise şehir merkezinin kesişim noktası. O nedenle günün her saati oldukça kalabalık. Kentte hayatın nasıl aktığını gözlemlemek adına Nueva Meydanı’na gelebilirsiniz. Hayat burada akıyor dedik ama akan tek şey o değil. Meydanın hemen yanı başındaki Darra Nehri, bir bakıma kalabalığın içinde huzuru sağlıyor.

Granada Katedrali

Granada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Granada Katedrali

16.yüzyılın başlarında inşa edilen Granada Katedrali, Gran Via Caddesi’nin olduğu bölgede. Katedral, dışarıdan kendini çok belli etmiyor. Sanki kalabalığın içinde kaybolmuş bir hazine. Ama içeri girerseniz Rönesans’ın harika yapılarından birisini göreceksiniz. Aslında katedral, başlarda Gotik mimarinin izlerini taşıyacakmış. Ancak sonradan farklı şekilde düzenlenmiş. 

Not: Katedralin bulunduğu caddede bolca tapas restoranı bulabilirsiniz. Daha önce de dediğimiz gibi tapas içeceğinizin yanında ücretsiz geliyor 😊

Arco Elvira

9. yüzyıldan kalma Elvira Kapısı, şehre giriş için kullanılırmış. I. Yusuf tarafından kentin korunması amacıyla inşa edilmiş. Kızılımsı kapıdan geçtiğiniz anda bir zaman makinesinde gibi hissediyor insan. Çünkü farklı bir boyuta, bambaşka bir zamana ışınlanmış hissi veriyor burası. Kapının ardında çeşitli dükkanlar göreceksiniz. Buralarda organik ürünleri ve farklı kahveleri tadabilirsiniz. Yukarı doğru çıktıkça ise hediyelik alışverişe başlayabilirsiniz.

Albaicin ve Mirador San Nicolas

Kalabalıktan biraz uzaklaşmanın zamanı geldi gibi. O zaman Dünya Kültür Mirası ilan edilen Albaicin’e hoş geldiniz! Burası adeta farklı bir dünya. Gerçi Granada’nın kendisi bambaşka bir evren. Ama Albaicin için gizli kalmış bir cennet demek hiç de abartı olmaz. Kayak aşıkları ve doğa severler buraya bayılacak! Albaicin’de doğa yürüyüşü yapmak için sporcu olmanıza gerek yok. Doğayı seven herkes gelebilir. 

Nefes kesici bir dağ manzarası, koşuşturan keçiler, bembeyaz evler ve tertemiz sokaklar… İşte cennet gibi derken tam da bundan bahsediyorduk. Tırmanışınız bittikten sonra seyir terasına varıyorsunuz. Terastan Elhamra Sarayı’nı seyredebilirsiniz. Bu noktada çok fazla müzisyen ve çizim yapan sanatçıyla da tanışma şansınız var. 

Evet, bizden bu kadar. Ama Granada sadece bu listeyle kısıtlı değil. Mesela sürekli bahsettiğimiz şu meşhur Elhamra Sarayı’nı gezmeden buradan ayrılırsanız Granada size hafiften küsebilir. Elhamra da dahil kentte keşfedebileceğiniz daha birçok yeri Piri mobil uygulamasında bulabilirsiniz!

Granada’ya gelmişken Barcelona’ya uğrayacağınızı düşünüyoruz. Yola çıkmadan Barcelona gezi rehberimizi de okuyabilirsiniz 😊

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir