AvrupaDublinİrlanda

Dublin Gezi Rehberi: İrlanda’nın Kalbi

Ne demiş Joyce, “Ben göçüp gittiğimde bu dünyadan, Dublin kalbimde yazılı olacak.”

Dünyanın en önemli aydınlarından birkaçı İrlanda topraklarından çıkmış. Samuel Beckett, George Bernard Shaw, W.B Yeats… Hepsi de eserlerinde Dublin’i karanlık yüzüyle birlikte anlatmışlar.

Dublin ve İrlanda denilince ilk akla gelen şeylerden biri elbette Vikingler. Viking dünyasının ticaret başkenti Dublin şehri, İrlanda’nın en büyüğü. Bin yıllık kökleri de eski Keltlere kadar uzanıyor. İrlanda halkı tarih boyunca savaş, kıtlık ve yoksullukla mücadele etmiş. Çok büyük acılara göğüs germişler ama umutlarını hiç kaybetmemişler. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Dublin’i adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Dublin İsmi Nereden Geliyor?

Dublin isminin anlamı bir kesinlik kazanmamış. Fakat Galceden geldiği düşünülüyor. Galcedeki “Dubh Linn” yani “siyah havuz”dan türemiş şehrin adı. “Peki, neden siyah havuz?” diye soruyor olabilirsiniz. Bu da aslında şehir boyunca akan Liffey Nehri’ne bir gönderme. Nehirdeki durgun su, gerçekten ismine uygun bir şekilde siyah bir görüntüye sahip.

Dublin Nerede?

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve adanın doğu yakasında.Yani  Leinster bölgesinde yer alıyor. Liffey Nehri’nin ağzında bulunan şehir, güneyden Dublin Dağları; doğudan ise Wicklow Dağları’yla çevrili. Aynı zamanda burası İrlanda’da kültürün, ekonominin ve eğitimin merkezi konumunda.

Dublin’e Nasıl Gidilir?

Dublin’e gidebilmek için öncelikle İstanbul’a aktarmalı olarak geçiş yapmanız gerek. Zaten İstanbul’daysanız işiniz kolay. Çünkü İstanbul’dan Dublin’e direkt uçuş sağlayan firmalar mevcut. Yolculuk da yaklaşık 4,5 saat sürüyor. Direkt uçuş bulamazsanız Amsterdam veya Frankfurt gibi Avrupa kentlerinden aktarma yapabilirsiniz. Oradan da kısa bir tren yolculuğu ile Dublin’e varabilirsiniz.

Dublin’e vardıktan sonra taksi, otobüs veya tramvay ile şehre ulaşmak mümkün. Dublin Havaalanı, şehrin kuzeyinde ve yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Dublin otobüsleri, düzenli olarak havaalanından şehre veya şehirden havaalanına sefer düzenliyor. Luas tramvayları ise Dublin’de gezip görebileceğiniz birçok noktaya hızlı ve kolayca ulaşmanızı sağlıyor. 

🛳️ Birleşik Krallık’ta Liverpool veya Holyhead gibi bölgelerden ve Avrupa’nın bazı noktalarından Dublin’e feribotlar kalkıyor. Başlangıç noktanız bu şehirlerden biriyse keyifli bir feribot yolculuğu sizi bekliyor😊

Dublin’e Ne Zaman Gidilir?

Dublin’in hareketli gece hayatını ve kültürel etkinliklerini deneyimlemek isterseniz Haziran-Ağustos arası gelmenizi öneririz. Bu aylarda şehir, bolca açık hava etkinliklerine ve festivallere ev sahipliği yapıyor. Üzerine bir de güneşli havası eklenince çok keyifli bir Dublin gezisi ortaya çıkıyor. Ancak kalabalığı göz önünde bulundurmayı unutmayın! 

“Ben kalabalıkta yapamam, hava da biraz serin olabilir” diyenlerdenseniz bahar aylarını bekleyin. Hem kalabalıktan uzaklaşmış olur hem de biraz daha uygun fiyatlarda konaklama imkânı bulursunuz. Ama tabii şemsiyeleri yanınızda bulundurun 🌂 Yağmurun Dublin’e ne zaman uğrayacağı belli olmaz 🌧

Dublin’de Nerede Kalınır?

Dublin büyük bir şehir olduğundan gezginlerin konaklayabileceği birçok kasaba var. Şehir merkezi, Temple Bar ve St. Stephen’s Green en çok tercih edilen bölgeler arasında. Bunlar, etraflarında çokça restoran, pub ve dükkân barındırdığı için konaklamaya uygunlar. Ziyaretçilerin yöneldiği diğer popüler bölgeler şöyle:

  • Ballsbridge
  • Ranelagh
  • Donnybrook

Bu üç bölge daha çok yerleşimin bulunduğu alanlar. Şehir merkezine de yakın bir uzaklıkta olmaları ekstra bir avantaj.

Dublin Lezzetleri: İrlanda Mutfağına Yolculuk

Patates Püresi ve Sosis

Konu Dublin’de bir şeyler yemek olunca akla hemen bangers and mash yani patates püresi ve sosis geliyor. Bu ikili İrlanda ile Büyük Britanya’da sıkça tüketilen ve soğan sosu ile hazırlanan geleneksel bir yemek.

İrlanda Yahnisi

İrlanda yahnisi, Dublin’in soğuk havasında yiyebileceğiniz ve içinizi ısıtacak bir yemek. Haşlanmış et, sebze ve çeşnilerin büyük bir tabakta verildiğini düşünün. İçerisinde dana veya kuzu eti, patates, havuç, soğan ve çeşitli baharatlar bulunuyor.

Kahvaltı Roll (Irish Breakfast Roll)

Sosis, domuz pastırması, yumurta ve peynir; pofuduk bir ekmeğin içinde size klasik bir İrlanda kahvaltısı sunuyor.

Siyah Puding

İsmine aldanmayın çünkü bu bir sosis. Hem de domuz kanı, yağ ve yulaf ezmesinden yapılan bir sosis. Kimisi bunun vampirler için harika bir öğün olduğunu söyleyebilir 🧛 Pek iştah açıcı durmasa da oldukça farklı ve lezzetli bir yiyecek. Ayrıca seveni de çok.

Colcannon

Colcannon, patates püresi ve sosis ikilisi gibi basit ama lezzetli. Patates püresi ve lahanayla hazırlanıyor. Yanında jambon veya konserve sığır etiyle servis ediliyor.

Boxty

Boxty, patatesle hazırlanan bir krep. Rendelenmiş patates un, kabartma tozu ve sütle karıştırılıyor. Aslında boxty yemeklerin yanında servis edilen bir yiyecek ancak tek başına da tüketilebilir. Üzerine peynir veya haşlanmış sebze koyarak yiyenler de var. 

P.S. Dublin’de İrlanda lezzetlerini keşfederken meşhur siyah birayı da yerinde tatmayı unutmayın 🍻

Dublin Gezilecek Yerler

Dublin’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Dublin için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Dublin’i gezmeye başlamayın! 😊

Molly Malone Heykeli

Dublin Gezi Rehberi - Molly Malone Heykeli

“In Dublin’s fair city where the girls are so pretty, I forset my eyes on sweet Molly Malone…”

“Kızları şirin güzelim Dublin şehrinde, gördüm ilk defa Molly’nin tatlı bakan gözlerini…”

Molly Malone, 1600’lerde Dublin’de yaşadığına inanılan bir hayat kadını. İrlanda’nın ikonik simgesi Molly, bölgedeki pazarda balık ve kabuklu deniz hayvanları satarmış. Her akşam gelip burada tezgâh açarmış. Oldukça genç bir yaşta, Orta Çağ’ı kasıp kavuran bir salgında hayatını kaybetmiş. Kendisi “Cockles and Mussels” veya “Molly Malone” olarak adlandırılan İrlanda halk türküsünde de anılıyor. Dublin’deki birçok pub’ın bu halk türküsünü çaldığını duyabilirsiniz.

Molly, üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen hâlâ unutulmamış. Her 13 Haziran günü “Molly Malone Günü” olarak kutlanıyor. 

The Stag’s Head

The Stag’s Head, Dublin şehir merkezinde bulunan ünlü bir pub. Mekânın ismi yani Geyik Kafası, barın üst kısmına yerleştirilmiş geyik kafasından geliyor. Bunu geçmişte işletmenin daimî müşterilerinden biri hediye etmiş. Tarihi 1770’e kadar uzanıyor, bu da onu Dublin’in en eski pub’larından biri yapıyor. Geleneksel bir İrlanda pub’ı olarak eğlenceli ve rahat bir ortam sunuyor. Burayı ziyaret etmenizin şöyle bir güzelliği var; İrlanda halkıyla güzel bir sohbet etme imkânını yakalıyorsunuz. 

Ve size küçük bir tavsiye, siyah biranızı kapıp bir İrlandalıyla muhabbet etmek Dublin’den dönmeden önce kesinlikle yapmanız gereken bir şey!

Dublin Belediye Binası

Buraya Pazartesi’den Cumartesi’ye mesai saatlerinde girmenizde hiçbir sakınca yok. Fakat içeride bir düğün varsa giremeyeceğinizi belirtmiş olalım. İçeri girince ana salona doğru ilerleyip binanın harikulade klasik mimarisini inceleyebilirsiniz. 1977’de Borsa Binası olarak inşa edilmiş. Günümüzde ise belediye meclisinin karargâhı burası. Bodrum katı biraz küçük ama harika bir müzeyi içeriyor. Girişin ücretsiz olduğu müzede Dublin’in binlerce yıllık tarihi boyunca kullanılan resmî mühürler ve evraklar sergilenmekte. Hemen yanında oturup bir dilim kekin ve kahvenin tadını çıkarabileceğiniz sevimli bir kafe de var.

Dublin Kalesi

Burayı ilginç yapan şey, içinde bir kalenin olmaması 🙂 Evet, yanlış okumadınız. 1204 yılında inşa edilen kale, ne yazık ki 1684 yılında yanıp kül olmuş. İrlandalılar da kaleyi yeniden inşa etmek yerine bir saray yapmayı tercih etmişler. İçeride gezebileceğiniz odalar yer alıyor. Odalardan biri de Aziz Patrick Salonu olarak biliniyor. Alt avluya gittiğinizde kuleyi göreceksiniz. Bu, Orta Çağ’daki Dublin Kalesi’nden günümüze ulaşan en büyük kalıntı.

Tarihi Orta Çağ Limanı

Bugün küçük bir park görünümüne sahip bu alan, Orta Çağ zamanında bir limanı içeriyormuş. Burada göreceğiniz jokey kulübünde sıklıkla sergiler düzenleniyor. İlginizi çeken bir şey var mı diye bakabilirsiniz. Ama asıl sağındaki Chester Beatty Kütüphanesi Galerisi’ne mutlaka uğramalısınız. Biraz uzunca bir ismi var ama binanın içi aklınızı başınızdan alacak bir güzelliğe sahip. Giriş ücretsiz. Hatta şunu da söyleyelim, İrlanda’nın bütün ulusal müzelerine giriş ücretsiz. Eğer uzun süre dolaşmaya vaktiniz yoksa size tavsiyemiz direkt yukarıda bulunan müze kısmından gezmeye başlamanız.

Bu bölgenin yakınlarında harika bir Lübnan Restoranı var. Buraya uğrayıp restoranın harika terasını ziyaret edebilirsiniz.

Smock Sokağı

Dublin Gezi Rehberi - Smock Sokağı

Smock Sokağı’na adım attıktan sonra kiliseye benzer bir bina göreceksiniz. İşte bu bina, 1662 yılında İrlanda’nın ilk tiyatrosu olarak açılmış. Burası bütün Britanya’nın en eski dördüncü, İrlanda’nın ise en eski tiyatrosu. 1819’larda tiyatroların kapatılmasıyla bir kiliseye dönüştürülmüş. 1980’lerde yeniden bir tiyatro olarak kullanılmaya başlanmış. İçeride 1662’de yapılan tiyatrodan günümüze kadar korunmuş kısımları da görebilirsiniz. Hâlâ orijinal yapılış amacında kullanıldığını görmek güzel bir duygu.

Dublin’de görülmesi gereken yerler için bu liste daha başlangıç diyebiliriz. Eğer Dublin turist rehberi arıyorum, Dublin turu yapmak istiyorum derseniz önerimiz Piri’deki Eski Dublin’in Hazineleri turumuzu dinlemeniz 😊

İrlanda’nın kalbine kadar gelmişken İngiltere’nin kalbini de keşfetmek isteyenleri Londra gezi rehberimize bekleriz!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir