KırklareliMarmaraTürkiye

Vize Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

“Trakya’da birçok kasaba vardır, ama Vize kadar güzeli yoktur!” – Georgios Vizyenos

Türkiye tarih ve doğanın birleştiği eşsiz rotalar ile dolu. İşte Vize’de tam olarak böyle bir rota. Trakya’nın en özel noktalarından olan Vize yeşil tonlarının bezediği, ıhlamur kokularının her an size eşlik ettiği tatlı bir ilçe. İstanbul’a yakın olduğundan dolayı da artık hafta sonu kaçamaklarında iyice kendini duyurmaya başladı.

Vize aynı zamanda bir cittaslow yani “Sakin Şehir”. Bu ifadeyi daha önce duymadıysanız gelin kısaca açıklayalım: Cittaslow 1999 yılında İtalya’da kurulan bir belediyeler birliği aslında. Yola dört küçük belediyeyle çıkılmış olsa da bugün dünyanın pek çok farklı ülkesinde yaklaşık 130 şehir taşıyor bu unvanı. Bu şehirler sakinlikleri, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik faaliyetleri, kültürel ve tarihsel dokularıyla öne çıkıyorlar.

Vize gezilecek yerler rehberimize başlamadan önce hatırlatalım: Vize’Yİ adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Vize Nerede?

Vize Kırklareli’nin bir ilçesi. Trakya rotalarının da en önemlileri arasında yer alıyor. İstanbul’a da bir hayli yakın. Bu yüzden ulaşımın da kolaylığı ile mutlaka gezilmesi gereken bir rota.

Vize’ye Nasıl Gidilir?

Vize’ye ulaşım aslında kolay. Direkt şehirlerarası otobüs ve Kırklareli otobüslerini kullanabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden de direkt gelen otobüsler mevcut. Eğer Kırklareli’nde vakit geçirecekseniz öncesinde daha sonra Vize’ye 1 saatlik bir otobüs veya minibüs yolculuğu ile de varabilirsiniz.Eğer özel aracınız varsa ve İstanbul’dan geliyorsanız, yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk ile Vize’ye ulaşabilirsiniz.

Vize’nin İsmi Nereden Geliyor?

Vize’nin ismi bölgede hüküm sürmüş Trak krallarından birinin adından, Byzas’tan geliyor. Önce Bizye, Biza, Vissa gibi isimlerle anılıp sonra Vize’ye evrilmiş ilçenin ismi. Traklar buraya milattan önce 3. yüzyılda gelip yerleşmiş olsalar da bölgenin tarihi milattan önce 4. binlere kadar uzanıyor. Vize’de tarih boyunca hem Roma hem Bizans hem de Osmanlı uzun süreler hüküm sürüyor.

Vize Gezilecek Yerler

Vize’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Vize için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Vize’yi gezmeye başlamayın! 😊

Şerbetdar Hasan Bey Cami

Araştırmacılara göre bu cami de bir külliyenin, yani yapılar topluluğunun bir parçasıymış geçmişte. Caminin doğu kısmında Vize Sultaniye Medresesi’nin, batısında ise yola cepheli bir çeşmenin varlığı tespit edilmiş, ancak bu yapılar ne yazık ki günümüze kadar gelememiş.

Pek çok araştırmacıya göre bu yapı aslen bir cami olarak inşa edilmedi buraya. Çok daha erken tarihlerden itibaren yapının burada olduğu ve bir Havra olarak kullanıldığı düşünülüyor. Yapının hemen yakınında bulunan İbranice yazıtlı bir mezar taşı da bu düşünceyi destekliyor.  Havra daha sonra Mir-i Ekber Hasan tarafından camiye dönüştürülüyor. Hasan Bey’in Kırklareli’nde bulunan pek çok arazisini de bu cami için vakfettiği, yani arazilerin gelirlerini camiye bağışladığı biliniyor. Bunu dönemin kaynaklarından tespit etmek mümkün.

Georgios Vizyenos’un Evi

Çağdaş Yunan Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan Georgios Vizyenos 1849 yılında Vize’de doğmuş. Doğduğu ev ise şimdi bir müze olarak kullanılıyor.

Eserlerinde doğduğu şehir Vize’ye de sık sık yer vermiş ünlü yazar. “Moskov Selim”, “Hayatının Tek Yolculuğu”, “Annemin Günahı”, “Kardeşimin Katili Kimdi” gibi eserlerinde kendi hayatıyla birlikte Vize’den ve Trakya’dan da bahsetmiş bol bol. Ha bir de öyle bir söz söylemiş ki… eminim turun tüm yorgunluğunu unutturacak bu söz size: “Trakya’da birçok kasaba vardır, ama Vize kadar güzeli yoktur!”

Yazarın hayatını konu alan “Hayatının Tek Yolculuğu” isimli bir de film bulunuyor. Vizyona girdiği dönemde sinema ödüllerini silip süpüren bu filmi de mutlaka izleyin.

Antik Tiyatro ve Çömlektepe Höyüğü

Vize’nin en özel duraklarından birine geldik şimdi. Trakya’nın bilinen tek antik tiyatrosu..

Çömlektepe, Tunç Çağı’ndan Roma Dönemi’ne kadar kullanıldığı tespit edilebilmiş bir alan. Burada bulunan bu antik tiyatro yapısı da o dönemlerden günümüze kadar gelebilen nadir mimari ögelerden biri. Antik tiyatro 1. ya da 2. yüzyıla tarihleniyor ve şimdiye dek Trakya’da ortaya çıkarılmış tek örnek. Tiyatronun ele geçen sahne kabartmalarının günümüze ulaşabilmiş en iyi örnekler olduğu düşünülüyor.

Hisartepe Sarnıcı

Bildiğinizi tahmin ediyorum, İstanbul’da da peek çok örneğini gördüğümüz sarnıçlar su depolama yapıları. Özellikle kuraklık ya da kuşatma dönemlerinde şehirlerin hayatta kalması, direnmesi için çok önemli bir rol oynamış sarnıçlar.

Burada yer alan Hisartepe Sarnıcı’nın çift tuğla kemer örgüsü tarih olarak Roma dönemini işaret ediyor bize. Sarnıç önce bir Roma sonra da bir Bizans sarayının altında yer almış ve bu saraylara temiz su sağlamış. Bugün harap haldeki sarnıç 14. yüzyıldan itibaren de üzerindeki yapıyla birlikte bir han olarak kullanılmış.

 

Bonus: Kalogeros Bahar Bayramı

Bildiğiniz gibi birçok toplumda baharın gelişi yüzyıllardır çeşitli etkinliklerle, şenliklerle kutlanıyor. Bu şenlikler tarım toplumlarının çiftçilik faaliyetlerinin de başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor.

Günümüzde yalnızca Yunanistan’ın Kalabaki Köyü’nde, Vize ve çevresinden göç eden Rumlar tarafından sürdürülen Kalogeros Bahar Bayramı, 20. yüzyılın başlarına kadar Vize’de de kutlanıyormuş.

Şenliğin detaylarına gelecek olursak… Paskalya zamanından bir hafta önce, Pazartesi günü yörenin gençleri bir araya geliyorlar.  İçlerinden biri hayvan postlarını üstüne geçirerek beline çanlar bağlıyor ve bir Kalogeros yani keşiş gibi giyiniyor. Yakılan ateşin isinden, külünden yüzünü boyayarak da korkutucu bir görünüme sahip oluyor. Daha sonra “mumyalama” adı verilen tiyatro oyunu başlıyor; kılıçlar çekiliyor, demirci sabanın demirini dövüyor, köy meydanı karasabanla sürülerek buğday ve mısır ekiliyor, tohumlar sulanıyor… Bu sembolik tarım faaliyetinin sonunda da bereketli bir hasat için dualar edilip dilekler dileniyor. Bu kısım tamamlandıktan sonraysa yerel müzikler eşliğinde danslar edilip yemekler yeniyor.

Kalogeros Bayramı günümüzde Vize’de kutlanmasa da Trakya’nın farklı yerlerinde kutlanan, “Koleda” ve “Bocuk Gecesi” etkinliklerinde buna benzer korku temalı tiyatrolar sergilenmeye devam ediyor.

Vize’yle alakalı daha fazlasını keşfetmek isteyenler gezileri öncesi dijital tur rehberi Piri’yi indirmeden yola çıkmasın!

Sakin şehir konsepti hoşunuza gitti mi? O zaman bir başka sakin şehir olan Akyaka gezi rehberimize de mutlaka bakın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir