BursaMarmaraTürkiye

Bursa Gezi Rehberi: İskendersiz Olmaz

Bursa bir edebiyat şehri. Ahmet Hamdi Tanpınar, Taşlıcalı Yahya gibi önemli edebiyatçıların ilham kaynağı olan bir şehir. 

Türkiye’nin dördüncü en büyük şehri, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti ve tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bunların yanına bir de yemyeşil doğası ve midelere şenlik ettirecek yemek kültürü eklenince günümüzde yurt içi gezi deyince ilk akla gelen yerlerden biri oluyor şüphesiz. Özellikle de konum avantajıyla, hafta sonu Bursa turu yapmak, hatta konaklamadan günlük Bursa turu yapmak da ideal seçenekler.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Bursa’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Bursa Nerede?

Eski başkent ve ‘’Evliyalar Şehri’’ Bursa, Marmara Bölgesi’nde yer alıyor. Bu sebeple ulaşım çok kolay, özellikle İstanbul’dan 🙂 Sadece yemek yemek için bile ziyaret edilebilecek bir şehrimiz.

Bursa'ya Nasıl Gidilir?

Bursa’ya ulaşım çok kolay! Bursa Otobüs Terminali şehre sadece 10 km uzaklıkta ve neredeyse her ilimizden Bursa’ya direkt otobüsler var. 

İstanbul üzerinden geçecek gezginler için deniz otobüsü seçeneği de var. İskele merkezde değil, Mudanya’da. Ama otobüsler ve dolmuşlarla merkeze çok kolay ulaşım sağlanabiliyor. Günübirlik bile gidip gelinebilir 🙂

Bursa Yenişehir Havalimanı’na inmek üzere uçağa binerek de yola çıkabilirsiniz.

Bursa'ya Ne Zaman Gidilir?

Bu soruya cevap ararken öncelikle gitme amacını doğru belirlemek gerekiyor. Kar tatili yapmak, Uludağ’da kayağın keyfini çıkarmak amaçlı gidenler için tek mevsim elbette kış 😃 Ancak tatil planı yapmadan önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sitesinden kar kalınlığını takip etmekte fayda var.

Bursa’da doğal güzellikler oldukça fazla. Dolayısıyla kayak dışındaki seçenekleri de değerlendirmek isteyenler için hiking, trekking, doğa yürüyüşü, kamp ve benzeri pek çok imkan bulunuyor. Dondurucu soğuklarda trekking yapmak istemediğinizi varsayarak bu etkinlikler için bahar ve yaz aylarını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz 😊

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Bursa için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Bursa turumuzun seslendiricisi ünlü Türkolog Ali Canip Olgunlu. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Bursa’yı gezmeye başlamayın! 😊

Bursa Yeşil Mahallesi

Bursa Gezi Rehberi - İskendersiz Olmaz - Yesil Mahallesi

Bursa’da tarihi yerler denince akla ilk gelen  ve en eski mahallelerden bir burası. Yeşil Türbe, Yeşil Cami, Yeşil Medrese ve Yeşil Hamamı gibi Bursa denince akla gelen pek çok tarihi yapı bu mahallede yer alıyor.

Özellikle Sultan Çelebi Mehmet’e ait olan Yeşil Türbe’yi görmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü bu türbe, geleneğin tam aksine, Anadolu’da bir camiden daha yüksek platformda yapılan tek türbe olma özelliğini taşıyor.

Irgandı Çarşılı Köprü

Bursa Gezi Rehberi İskendersiz Olmaz Irgandı Çarşılı Köprü

Osmanlıca tercümesi ile “Sallandı Köprüsü”, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamakta. Arastalı yani dükkanlı olarak inşa edilen dünyadaki ilk köprü. Zaten dünyada arastalı yalnızca dört köprü bulunuyor.

Bursa Kent Müzesi

Sekiz bin yıla yakın tarihi geçmişi olan bir şehre gidip de Kent Müzesi’ni gezmeden ayrılmak büyük bir hata olur 😊 Müzede, Bursa’da kurulan ilk uygarlıklardan günümüze kadar geçen tüm dönemler detaylarıyla yer alıyor. 

Bursa Kent Müzesi’nin sitesine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Belirtmeden geçmeyelim, müzenin hemen karşısında eskiden Bursa valiliği yapmış olan Ahmet Vefik Paşa’nın kurmuş olduğu Bursa Tiyatrosu’nu da görebilirsiniz!

Osman ve Orhan Gazi Türbeleri

Bursa Gezi Rehberi İskendersiz Olmaz - Osman ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman ve Orhan Gazi Türbeleri’nin bulunduğu yer, Osmanlı’dan önce Azize Helena Manastırı’ymış. Azize Helena, İstanbul yani Constantinepolis’i Roma’nın başkenti ilan eden imparator Büyük Konstantin’in annesi. Ayrıca türbelerin tam ortasında 7 katlı bir saat kulesi bulunuyor.

Muradiye Külliyesi

Diğer adıyla 2. Murat Külliyesi. Külliyenin en önemli yeri türbeler topluluğudur. Burada tam 13 türbe bulunuyor. Cem Sultan, Şehzade Mustafa ve annesi Mahi Devran Sultan, Fatih Sultan Mehmet’in babası Sultan II. Murat gibi çok önemli isimlerin türbesi burada.

Muradiye Külliyesi ünlü şairlerimiz Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Ahmet Hamdi Tanpınar için de özel bir yermiş. Ki Ahmet Hamdi Tanpınar burası için ‘’Sabrın acı meyvesidir.’’ demiş.

Bursa Ulu Camii

Bursa Gezi Rehberi İskendersiz Olmaz Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii gezilecek yerlerin başında geliyor. Hatta Bursa denince akla gelen ilk yer olduğunu söylesek karşı çıkan olmaz 🙂 Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen bu cami 6000 kişilik iç mekan kapasitesine sahip ve 20 kubbe ile örtülü. 

Camiye Kapalıçarşı’ya bakan tarafındaki kapıdan girdiğinizde iç mekanı bir hat eserleri müzesi olarak seyredebilirsiniz. Cami içerisinde on üç farklı yazı karakteri, kırk bir ayrı hattat tarafından yazılmış. Ancak günümüze bu yazı karakterlerinden yalnızca dokuzu kalmış.

Trilye

Bursa Gezi Rehberi İskendersiz Olmaz Bursa Trilye

Bursa Ulu Camii gezilecek yerlerin başında geliyor. Hatta Bursa denince akla gelen ilk yer olduğunu söylesek karşı çıkan olmaz 🙂 Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen bu cami 6000 kişilik iç mekan kapasitesine sahip ve 20 kubbe ile örtülü. 

Camiye Kapalıçarşı’ya bakan tarafındaki kapıdan girdiğinizde iç mekanı bir hat eserleri müzesi olarak seyredebilirsiniz. Cami içerisinde on üç farklı yazı karakteri, kırk bir ayrı hattat tarafından yazılmış. Ancak günümüze bu yazı karakterlerinden yalnızca dokuzu kalmış.

Geldik yazımızın sonuna. Elbette şehirler en güzel içlerinde zaman geçirdiğinizde deneyimleniyor. Siz de ilk fırsatta bir Bursa turu yapmak istiyor ancak şehri gezerken bir yandan hikayelerini de dinleyebileceğiniz bir imkan arıyorsanız Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğindeki “Karada Açan Yelkenler” turumuza uygulamadan bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz! Vakit kaybetmeden buraya tıklayıp Piri Guide mobil uygulamasını indirmeniz yeterli.



Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir