AmsterdamAvrupaHollanda

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Hollanda’nın gözbebeği, kanallar şehri Amsterdam… Ulaşımda arabalardan çok bisikletlerin rol aldığı ütopik bir şehir adeta. Bu yazımızda Amsterdam’ın en popüler yerlerini konuşacağız ve de yer yer tarihi bir tura çıkacağız. Avrupa’nın en özel şehirlerinden birini keşfetmeye hazır mısınız?

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Amsterdam’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Amsterdam Nerede?

Amsterdam, Hollanda’nın başkenti. 12. yüzyılda Amster Irmağı’nın kıyısına bir balıkçı köyü olarak kurulmuş aslında. Bugün ortasından geçen Amster Irmağı’ndan oluşan uzun kanalları sayesinde Amsterdam, Kuzey’in Venedik’i olarak anılıyor.

Kuzey’in Venedik’i Amsterdam’a dalmadan Venedik Gezi Rehberi yazımızı da hatırlatalım.

Amsterdam Nasıl Gidilir?

Ülkenin en büyük havalimanı olan Amsterdam Schiphol Havalimanı’na dünyanın hemen hemen her yerinden düzenli uçuşlar var. 

Hollanda içinde ve Batı Avrupa ülkelerinin çoğuna seyahatte kullanılan çok güzel bir tren istasyonu da var. Amsterdam Central Station, Schiphol Havalimanı’na da trenle bağlanıyor.

Amsterdam Ne Zaman Gidilir

Nisan-Kasım ayları arası Amsterdam ziyareti için en ideal dönem. Bahar-yaz dönemlerinde giderek şehri bisikletle turlamak, yemyeşil parklarda keyif yapmak ve kanal turu yapmak gibi keyiflere kendinizi açabilirsiniz. Özellikle mayıs civarında giderseniz ünlü Hollanda lalelerinin kokusuyla mest olabilirsiniz. 

Hollanda 4 mevsim yağış aldığı için ne zaman giderseniz gidin şemsiyenizi unutmayın! Bizden söylemesi. 🙂

Amsterdam Gezilecek Yerler

Amsterdam’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Amsterdam için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Piri’de Amsterdam turumuzun seslendiricisi ünlü rehber Saffet Emre Tonguç. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Amsterdam’ı gezmeye başlamayın! 😊

Anne Frank Evi

Amsterdam Gezi Rehberi - Anne Frank Evi

Amsterdam’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri bu ev. Müzenin yer aldığı bina, geçmişin tüccarlarından birine aitmiş. Daha sonra ise Anne Frank evi olarak anılmaya başlamış. Sebebi ise, İkinci Dünya Savaşı’nda, Anne Frank ve ailesinin 2 yıl boyunca saklandığı yer olması. Bir çoğunuz Anne Frank’in hüzünlü hayatını ya kendisine ait günlükten oluşutran kitaptan ya da kitabın filme dönüştürülmüş versiyonundan hatırlıyordur.  

Şimdi ise bu ev bir müze. Bu müze Anne Frank ve ailesi, Van Pels ailesi ve Fritz Pfeffer’in nazilerden saklandığı günlerin anısına yapılmış. İkinci Dünya Savaşı çıktığında Hollanda tarafsız kalmayı tercih etti. Ama bu Almanların bu ülkeyi istila etmesine engel olamadı. 1944 ve 1945’te pek çok Yahudi aile ya açlıktan öldü ya da Anne Frank ve ailesi gibi saklanamayarak ülkeden sürüldü. Amsterdam’daki yahudileri toplayan Almanlardan kaçan Van Pels ve Frank aileleri, 25 ay boyunca buradaki gizli bir bölümde saklamışlar. 1929 doğumlu olan Anne Frank’te, 1942 ile 1944 yılları arasında burada gizlenmiş ve bu süre boyunca yaşadıkları ile ilgili bir günlük tutmuş. 2 yılını burada gizlenerek geçiren aile daha sonra yakalanmış ve ülkenin kuzeyinde Hollandalı Yahudilerin çoğunun Belsen veya Auschwitz’e gönderilmeden evvel tutuldukları Wieselburg’a yollanmışlar. 

Amsterdam Centraal

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Amsterdam Centraal

19. yy mimarisinin en güzel örneklerinden biri diyebiliriz Amsterdam Centraal için. Kırmızı tuğlalardan oluşam bu bina ön cephesinde bulunan büstleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor doğrusu.

Bu estetik görüntüsüne ek olarak, 1500 tane trenin uğrak noktası olmasıyla işlevsel bir görevi de üstleniyor Amsterdam Centraal. Uluslararası tren bağlantılarıyla oldukça işlek bir yer. Bu tren istasyonu, şehre ilk adımı atanlara samimi bir “Hoş geldin!” diyor adeta.

Red Light Bölgesi

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Red Light District

Belki de Amsterdam denilince ilk akla gelen bölgelerden birisi Red Light Bölgesi.  Amsterdam’ın kalbi  adeta. Aslında koskocaman bir mahalle burası ve bir sürü sokaktan oluşuyor. Bu dar sokaklarda, kırmızı ışıklar altında yer alan genelevlerin, devletin kontrolü altında olduğunu da belirtelim.

Bu arada söylemeden geçmeyelim. Bilinenin aksine dünyanın en eski genelevi değil Red Light Bölgesi. Çünkü ilk genelev İtalya’da Napoli yakınlarındaki Pompei’de bulunuyormuş.

Oude Kerk (Eski Kilise)

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Oude Kerk

Amsterdam’ın en eski cemaat kilisesi Oude Kerk. 13. yy’da yapımına başlanmış bu kiliseye, 300 yıl boyunca şapeller eklenmiş. Bu şapellerden en meşhuru ve en görkemlisi Meryem Ana Şapeli diyebiliriz. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Oude Kerk’de 2500 tane mezar taşı bulunuyor. Ayrıca içeride yaklaşık olarak  10000 tane Amsterdamlı gömülü. Şehrin en eski binalarından biri olan bu kilise Amsterdam rotanızın olmazsa olmazlarından.

Amsterdam Kraliyet Sarayı

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Royal Palace

Dam Meydanı’nda bulunan bu sarayın yapımında 1648 yılında başlanmış. İspanya ile 80 Yıl Savaşı’nın hemen ardından. Temelinde 12600 adet kazık bulunan sarayın mimarisinde Klasik Dönem izlerine rastlamak da mümkün. Kraliyet ailesi şu an başka bir yerde yaşıyor olsa da hala çeşitli törenlere ev sahipliği yapıyor Amsterdam Kraliyet Sarayı.

Madame Tussaud Müzesi

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Madame Tussaud Museum

Amsterdam’ın en gözde yerlerinden biri Madame Tussaud Müzesi.  Ünlü pek çok kişinin bal mumu heykellerini görebileceğiniz bir yer burası. Bu bal mumu heykeller çok gerçekçi olmalarıyla da biliniyor. Arada bir öneri de yapalım: Müzeye girip fotoğraflar çekildikten sonra, en üst kata çıkıp şehrin eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz!

Müzenin sitesine göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

İlk Madame Tussaud Müzesi’nin ev sahibi Londra. Londra Gezi Rehberi’mize de göz atabilirsiniz.

Rijks Müzesi

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Rijks Museum

Hollanda Altın Çağı eserleriyle dolu bu müze. Ayrıca 8000’den fazla eserle en büyük Felemenk sanat koleksiyonu Rijks Müzesi’ne ait. Rembrandt, Steen, Hals, Vermeer gibi ünlü sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bu eserlerden biri de Rembrandt’ın ‘’The Nightwatch’’ tablosu, mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Müzenin sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Van Gogh Müzesi

Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Van Gogh Museum

200’ün üzerinde tablo ve 500 çizimle Vincent van Gogh’a ait en büyük koleksiyona ev sahipliği yapıyor müze. Hayranları için bir lütuf gerçekten. Sanatçının peyzajlarından yaşamına yaşamından ‘’Ayçiçeği’’ gibi önemli eserlerine ışık tutuyor. Vincent Van Gogh’un gelişimini izlemek için elimizdeki en iyi seçenek olabilir burası. 

Müzenin sitesine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Avrupa’nın en özel şehirlerinden biri Amsterdam için şimdilik bu kadar. Kendi temponuzda atacağınız daha derin bir tur için Piri Guide mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir