Kültür Sanat

Zeus Heykeli: Kadim Bir Harika

Antik Yunan dünyasına zamanda yolculuk yapmaya ne dersiniz? Hem de o dönemim en görkemli eserlerinden biri olan Olympia’daki Zeus Heykeli ile. Bu inanılmaz sanat eseri bir zamanlar Antik Dünyanın 7 Harikasından biri olarak geçiyormuş. 12 metre uzunluğundaki heykel, Yunan tanrılarının gücünü ve kudretini simgeliyormuş. Bu yazımızda Antik Yunan dönemine yolculuk yapıp, Zeus heykelinin macera dolu hayatına bakacağız.

Zeus Kimdir

Zeus şimşek ve gök gürültüsüyle ilişkilendirilen tanrıların tanrısıydı. Yunan mitolojisinde titanlar olarak geçen Cronus ve Rhea’nın çocuğu olarak dünyaya geliyor. Cronus ve Rhea da gökyüzü Uranüs’ün ve yeryüzü olan Gaia’nın çocukları olarak geçiyorlar. Çocuklarından birinin kendisini devirmesinden korkan Kronos, yavrularının hepsini doğar doğmaz yutar. Ancak Rhea, Cronus’u kandırmayı başarır ve Zeus’u Yunanistan’ın Girit adasına saklar.

Olympus'un Tanrıları Kimlerdi?

Zeus büyür ve babasına meydan okumak için geri döner. Şiddetli bir savaş sonucunda Zeus, Cronus’u yener ve kardeşlerini onun midesinden kurtarır. Gücünü kardeşleriyle paylaşır. Yeraltı dünyasının krallığını Hades’e verir ve Poseidon’u denizlerin ve suların hükümdarı yapar. Demeter’e hasat ve tarımı, Hera’ya evlilik, aile ve doğumu, Hestia’yı ise kalp, ev ve misafirperverliği emanet eder. Zeus ve kardeşleri birlikte evrenin hükümdarları olurlar. Ve böylece Olimpos’un Tanrıları doğmuş olur. 

Zeus Heykeli'nin Tarihi

Zeus Heykeli’nin tarihini burada size detaylıca anlattık. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size yolculuğunuz için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden yolculuğunuza başlamayın! 😊

Zeus Heykeli’nin İnşası

MÖ 5. yüzyılda Olympia mabedi büyük bir refah dönemi yaşadı. Bu dönemde tapınağı yapıyorlar ve Yunan mitolojisindeki tanrıların kralı Zeus’a ithaf ediyorlar. Tapınak yangınla yok edilen başka bir tapınağın yerine inşa ediliyor ve Yunanistan’ın en etkileyici tapınaklarından biri olarak tasarlanıyor. 

Gerçekten dönemine göre olağanüstü bir tapınak yapılıyor. Özellikle tapınağın heykeller ile süslenmiş alınlıkları özenle tasarlanıyor. Doğu tarafında Pisa’nın iki güçlü kralı Pelops ve Oinomaos arasındaki efsanevi iki tekerlekli atlı araba yarışının tasviri varmış. Batı alınlığında, Yunan mitolojisinden üst gövdesi insan, alt gövdesi ve bacakları at olan yaratıklar olan centaurların ve görkemli merkezi Apollon figürünün yer aldığı bir savaş sahnesi görülüyordu.

Heykelin Kalıntıları

Böylesine inanılmaz bir yapının yaratılmasında harcanan işçilik ve özveriyi düşünmek gerçekten şaşırtıcı. Olympia Tapınağı’nın kalıntılarını bir gün keşfe çıkarsanız, bu antik tapınağın güzelliğini ve ihtişamını ve duvarlarını süsleyen fantastik sanat eserlerini takdir etmek için bir dakikanızı mutlaka ayırın. Günümüzde Zeus Tapınağı harabe halinde olsa da yapının kalıntıları ve Zeus heykeli ziyaretçilerde şaşkınlık ve merak uyandırmaya devam ediyor.

Gizemli şeylerden hoşlanıyorsanız, Vatikan’ın bilinmeyen gerçeklerini anlattığımız yazımız da ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir