Kültür Sanat

Vatikan ve Bahsedilmeyenleri

Vatikan ve ilginç hikayelerle saklı muhteşem dünyasına hoş geldiniz!

İtalya’nın Roma şehri içinde yer alan ve resmi olarak Vatikan Şehir Devleti olarak bilinen küçücük bir şehir burası. Sadece 44 hektarlık bir alanı içerisine alır. Vatikan aynı zamanda bu minikliğiyle uluslararası anlamda tanınan en küçük bağımsız devlettir.

Vatikan şehri, Roma Katolik Kilisesi’nin manevi ve idari merkezidir. İşte o yüzden de bilin bakalım burada kim yaşıyor? Evet, Papa’nın ta kendisi!  

🛎️ Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Vatikan’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Vatikan Nerede?

Tiber Nehri’nin batı yakasında yer alan Vatikan, duvarlarla çevrilidir. Ziyaretçiler için ana giriş noktası olarak hizmet veren Aziz Petrus Meydanı da dahil olmak üzere çeşitli giriş noktalarından şehir devletine geçiş sağlayabilirsiniz.

Vatikan'ın Önemi

Vatikan Şehri, Roma Katolik Kilisesi’nin hem manevi hem de yönetim merkezi olarak hizmet veriyor. Dini öneminin yanı sıra aynı zamanda önemli bir kültürel ve sanatsal merkezdir. Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli gibi ünlü başyapıtların da yer aldığı geniş bir sanat eseri koleksiyonuna ev sahipliği yapar. Michelangelo’nun ikonik tavan freskleriyle süslenmiş Sistine Şapeli bu koleksiyonun önemli bir parçasıdır.

Her yıl milyonlarca turist, şehre gelerek mimari harikalarını incelemekte, zengin dini tarihini öğrenmekte ve önemli papalık törenlerini veya etkinliklerini yakından deneyimlemektedir.

Vatikan Bağımsızlığını Ne Zaman Elde Etti?

Takvimler 11 Şubat 1929 tarihini gösterdiğinde Vatikan artık bağımsız bir şehir devleti olmuştu. Bağımsızlığın sağlanması için ise Kutsal Makam (Katolik Kilisesi’nin dini yetki alanı) ile İtalya Krallığı arasında Lateran Antlaşması imzalanmıştır.

Vatikan’ı Bilinmeyenleriyle Keşfet

Vatikan ve 3 ilginç bilinmeyenlerinden bahsettik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Atina için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Atina’yı gezmeye başlamayın! 😊

The Beatles vs. Vatikan

Vatican Explore Vatican's Hidden Fun Facts - The Beatles vs. Vatican

The Beatles’ı özel kılan sadece müzikleri değildi. Espri dolu bir çekicilikleri de vardı. Doğal olarak gazetecilerin hoşuna giden bir durumdu bu. Röportajlarında herkesi eğlendirmeyi başarıyorlardı. Ancak bir gün bu şakaları bir grubun canını bir miktar sıktı.

John Lennon’ın Beatles’ın İsa’dan daha popüler olduğu yönündeki ünlü açıklaması büyük bir tepki topladı. İnsanlar çok şaşırdıkları için protestolar düzenlemeye ve Beatles plaklarını yakmaya başladılar. Hatta Papa VI. Paul bir açıklama yaparak Vatikan’ın bile karşı çıktığını söyledi. Beatnik kültürü bağlamında özellikle saygısızlıkla ele alınmaması gereken konuların olduğunu vurguladı. 2008 yılında ise Vatikan, John Lennon’ın Hristiyanlık ve İsa hakkındaki sözlerinden dolayı Beatles’ı affetti.

Vatikan ve James Bond’un Skyfall’u

Yoksa haberiniz yok muydu? James Bond Vatikan’dan onayı kaptı!

Vatikan’ın resmi gazetesi L’Osservatore Romano, Skyfall filmine ve efsanevi casusu Double O Seven’a gerçekten övgüler yağdırdı. Şöyle bir düşünürsek James Bond, Papa’nın pek de onaylayacağı bir tip değil sanki. Ama durum pek böyle işlememiş çünkü Vatikan filmi açıkça takdir etmiş. L’Osservatore Romano; film için bir değil, iki değil, tam beş etkileyici makale yazdı! Hatta tüm bunların yanında smokinin arkasındaki isim Daniel Craig ile bir röportaj bile gerçekleştirdiler.

Vatikan Korsanların Elinde!

Roma’nın kalbindeki kutsal sığınak Vatikan bir zamanlar saldırı altındaydı! Hem de korsan saldırısı… Bunlar omuzlarında papağanları, gözlerinde yamaları olan sıradan korsanlar değildi. Korkunç Sarazenlerle tanışmaya hazır mısınız? 🏴‍☠️

Sarazenler, Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesinden gelerek korsanlık yapan bir topluluktu. Bu olağanüstü olaydan önce Roma, Avrupalı akıncılar tarafından birçok kez yağmalanmıştı. Galiler, Gotlar ve Vandallar hepsi şehri yağmalamışlardı. Ancak cesur ve beklenmedik bir hareketle 846 yılında Arap akıncıları İtalya’ya yelken açtı. Roma’yı yerinden oynatmaya kararlılardı.

Papa IV. Leo hızla harekete geçti; kararlılığını ve kutsal şehre olan sevgisinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Aziz Petrus’un kutsallığını korumak için bugün Vatikan olarak bildiğimiz alanı çevreleyen, nüfuz edilemez bir duvar inşa etmek için olağanüstü bir göreve girişti. Papa’nın kararlılığının bir kanıtı olan bu muhteşem duvar, Leonine Şehir olarak bilinir. Uzun bir süre muhtemel tehditlere karşı da güçlü bir kalkan görevi görmüştür.

Mona Lisa’yı bilinmeyenleriyle keşfetmek isterseniz “Mona Lisa ve Gizemi” yazımıza mutlaka göz atın!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir