EgeİzmirSığacıkTürkiye

Sığacık Gezi Rehberi: Doğa ile Tarihin Buluştuğu Yer

Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi; denizin, doğanın ve tarihin buluştuğu yer Sığacık’a hoş geliniz!

Limanı, eşsiz gün batımı ve mis gibi havasıyla tam bir balıkçı köyü. Renki ve daracık sokaklarında gezerken insan kendini bir film setinin içindeymiş gibi hissediyor. Aslında Sığacık, kuzeye bakan küçük bir yarımada üzerine kurulmuş bir liman şehri. Peki, Sığacık ismini nasıl almış dersiniz? Eskiden şiddetli fırtınalardan kaçan denizciler bu bögleye sığınırımış. O yüzden de zamanla adı Sığacık olmuş. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Sığacık’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Sığacık Nerede?

Sığacık, İzmir’in şirin mi şirin ilçesi olan Seferihisarı’ın 21 mahallesinden biri. Sakinliğiyle meşhur bir kasaba olan Sığacık, Çeşme veya Alaçatı gibi kalabalık sahillerden kaçmak isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir nokta.

Sığacık’a Nasıl Gidilir?

İzmir’in incisi Sığacık’a hava yolu ile de kara yolu ile de ulaşım sağlamak mümkün. İzmir-Sığacık arasındaki mesafe 50 km olduğu için özel aracınızla yaklaşık olarak 1 saatte varabilirsiniz Sığacık’a İzmir’den. Özel aracınız yoksa da üzülmeyin! İzmir’den Sığacık’a her gün kalkan belediye otobüsleri var. 985 hat numaralı ESHOT otobüsleri ile Sığacık’a ulaşmanız mümkün. 985 hat numaralı belediye otobüsünün sefer saatleri için ESHOT’un web sitesine göz atabilirsiniz.

Hava yolunu tercih etmek isterseniz de Sığacık’a en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. Dilerseniz havalimanın transfer hizmetinden yararlanabilir, dilerseniz de 829 hat numaralı belediye otobüsünü kullanarak Sığacık’a ulaşabilirsiniz.

Sığacık’a Ne Zaman Gidilir?

Öncelikle belirtelim, hangi mevsimde giderseniz gidin sakinliği ve doğal güzellikleriyle size kucak açan bir Sığacık bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Yine de “güzel bir yaz tatili geçireyim, kitabımı alayım sakin sakin denize gireyim, akşamları da elimde dondurma sokakları arşınlayayım!” diyorsanız Sığacık doğru adres. Bu sebeple Sığacık’a yazın gitmenizi önerebiliriz.

Özellikle mavi bayraklı Akkum Plajı ve Akarca Plajı’nda denize girmek sıcak yaz aylarının bunaltıcılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Üstelik bu plajlarda dilerseniz rüzgar sörfü yapabilir, tatilinizi daha heyecanlı bir hale getirebilirsiniz. Söylemeden geçmeyelim, Sığacık’ta yaz aylarında çeşitli festivaller ve şenlikler de düzenleniyor. Bu güzel deneyimleri kaçırmak istemiyorsanız yaz bitmeden yolunuzu Sığacık’a düşürmelisiniz.

Sığacık’ta Nerede Kalınır?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Sığacık küçük ve şirin bir balıkçı kasabası. Diğer tatil beldeleri gibi upuzun plajlara, büyük mağazaların olduğu caddelere ya da kalabalık sokaklara sahip bir yer değil. Bu yüzden de büyük oteller ya da beş yıldızlı tatil köyleri aramak burada anlamsız olacaktır.

Lüks oteller yerine burada kalınacak yerler daha ziyade butik oteller diyebiliriz. Birçoğu eski Sığacık evlerinin restore edilmesi sonucu butik otel olarak işlev görmeye başlamış. Zaten bu şirin ve sakin kasabaya da bu tarzdaki butik oteller yakışırdı, değil mi?

Sığacık Gezilecek Yerler

Sığacık’ta mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Sığacık için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Sığacık’ı gezmeye başlamayın! 😊

Sığacık Kalesi

Sığacık Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Sığacık Kalesi

Liman Caddesi’nde yürümeniz yeterli önünüzde Sığacık Kalesi’nin surlarını görmek için. Bu kalenin ilk kez Selçuklular Dönemi’nde yapıldığı tahmin ediliyor. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde de hizmet vermiş. Kale, savunma amacından ziyade deniz üssü olarak hizmet vermiş yıllarca. Fakat gümrük kontrol merkezi olarak kullanıldığı olmuş.

Üç ayrı girişi olan kalenin, yuvarlak kemerli girişi yüzyıllar boyunca estetiğinden bir şey yitirmemiş doğrusu. Kapıdan girince tuğla örgülü kubbe, ziyaretçilerini karşılıyor. Eskiden, merdivenlerle kalenin üst katına çıkılıyormuş. Fakat şimdilerde maalesef bu mümkün görünmüyor. Güzel Sığacık manzarası için başka bir tepe bulmanız gerekecek 🙂

Sığacık Sokakları

Sığacık Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Sığacık Sokakları

Gezinin belki de en keyifli kısmı Sığacık Sokakları’nı arşınlamak… Hem nasıl keyifsiz olsun? Sığacık Sokakları, küçük balıkçı kasabası ruhunu kaybetmemiş, eşi benzeri olmayan bir yer! Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken ruhunuzun dinlendiğini hissedebilirsiniz. Bir yandan da Sığacık’ın renki sokaklarını keşfedebilir, bu küçük kasabaya hayran kalabilirsiniz. Bizden söylemesi 🙂

Kaleiçi’ndeki evler butik otel, restoran veya kafe olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda yerel üreticilerin ürünlerini sattığı küçük tezgahlara da rastlamak mümkün. Pazar gününüzü Sığacık’ta geçirecekseniz size güzel bir haberimiz var: Kaleiçi’nde kurulan Sığacık Pazarı, Ege’nin en ünlü pazarlarından birisi. Üstelik sadece yiyecek-içecek değil; takılar, tekstil ürünleri ve hediyelik eşyalar da bulmak mümkün Sığacık Pazarı’nda!

Teos Antik Kenti

Yunanca “tanrı” anlamına geliyor Teos. Teos Antik Kenti de, 2014 yılında kapısını ziyaretçilerine açtı. Ziyaretçi kabul etse bu antik kent kazılar aslında hala devam ediyor. M.Ö. 10.yy’da kurulmuş olan bu kent, tarihi açıdan bir miras niteliğinde dersek yanılmış olmayız.

Bu antik kentin bünyesinde, Helen ve Roma Dönemi’ne ait kent surları, antik tiyatroyu antik limanı ve kiliseyi görmek mümkün. 12 İyon kentinden biri olan Teos, hem kuzeyde hem de güneyde liman bulundurmasıyla önemli bir ticaret merkeziymiş.

Orhanlı Köyü

Seferihisarı’n en kalabalık köylerinden biri Orhanlı Köyü. Geniş zeytin meralarına sahip olmasıyla nam salmış bir köy burası. Tepelik bölgelerinde ise çeşitli bağlar bulunuyor. Yağ üretimi açısından öneme sahip bu köyde üç yağhanenin üçünün de üretime devam etmesi gurur duyulacak bir özellik bizce. Orhanlı Köyü’nün az göç veren köylerden biri olması da, köyden kentlere göçün oldukça fazla olduğu ülkemizde çok rastlanan bir durum değil doğrusu.

Sığacık’ı bir sesli tur rehberiyle gezmek isterseniz Piri mobil uyulamasını indirmeiy unutmayın! 😊

Sığacık gezi yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. İzmir’in bu güzel kasabası hakkında bir fikriniz oluşmuştur umarız. Yine de hatırlatmadan geçmeyelim, İzmir’de Sığacık gibi daha gezilecek onlarca yer var. Örneğin Efes Antik Kenti’ni gezmek istemez misiniz? Eğer rotanıza Efesi de eklemek isterseniz Efes Antik Kenti Gezi Rehberi yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir