EgeMuğlaTürkiye

Fethiye Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Bir yandan ekstrem sporların vazgeçilmez rotası bir yandan huzurlu bir tatilin adresi… Şüphesiz Fethiye, Türkiye’de tatil yapılabilecek en güzel yerlerden biri. Eşsiz plajları, etkileyici antik kentleri ve macera dolu aktiviteleriyle Fethiye, her türden gezginin favori destinasyonu. Mavinin ve yeşilin en güzel tonları da Fethiye’de, Likyalı’ların tarihinin fısıltıları da.

Bu yazımızda Fethiye’de gezilecek yerleri sizin için sıraladık. Fakat yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Fethiye’yi adım adım kişisel tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın!

Fethiye Nerede?

Fethiye, Türkiye’nin güneybatısında, Muğla iline bağlı bir ilçe. Aynı zamanda, Muğla’nın en büyük ilçesi. Ege Bölgesi’nin batısında, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alıyor. Bu konumu sayesinde Fethiye hem Ege’nin hem de Akdeniz’in etkilerini barındıran benzersiz bir iklime sahip.

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

Fethiye ulaşım açısından birçok seçenek sunan bir destinasyon. Özellikle Antalya, Burdur, Denizli ve Aydın gibi çevre illerden gidiyorsanız karayolları ile kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan gidecekseniz ise yol araba ile yaklaşık 9 saat sürüyor. Fethiye’ye otobüs ile ulaşım da oldukça kolay. Türkiye’nin neredeyse her ilinden direkt otobüs seferi bulunmakta. Fethiye Otogarı da şehrin içinde bulunuyor. Bu yüzden otogardan gideceğiniz yere ulaşım çok uzun sürmüyor.

Eğer uçak ile gelmeyi düşünüyorsanız, ilçeye en yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı’nı. Uçuş sonrası havalimanından direkt Muttaş seferleri ile Fethiye’ye ulaşabilirsiniz.

Fethiye'ye Ne Zaman Gidilir?

Fethiye, yılın her dönemi güzel olan nadir yerlerden bir tanesi. Ancak Fethiye’ye hangi mevsimde gitmeliyim sorusunun cevabı, tamamen sizin tatilden beklentilerinize ve tercihlerinize bağlı.

İlkbahar, Fethiye’yi ziyaret etmek için genelde ideal bir dönem. Hava sıcaklıkları ılıman ve keyiflidir, doğa ise en canlı renklerine bürünür. Özellikle doğa yürüyüşleri ve Likya Yolu’nda trekking yapmak isteyenler için ideal bir zaman. Ayrıca, turist kalabalıkları henüz başlamamış olduğundan, daha sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek mümkün.

Yaz ayları, Fethiye’nin en yoğun olduğu dönem. Ölüdeniz, Çalış Plajı ve Kelebekler Vadisi gibi popüler plajların tam zamanı oluyor genelde. Ancak, bu dönemde konaklama ve diğer turistik hizmetlerin fiyatları yükselebiliyor. Eğer sıcak havayı ve enerjik ortamları seviyorsanız, yaz ayları sizin için en uygun zaman olacaktır.

Ölüdeniz’in İsmi

Çok eskiden gemiler Ölüdeniz ve çevresine demirler, içme suyu için sandallarla kıyıya çıkarlarmış. Günlerden bir gün bir yaşlı kaptan ve oğlu içme suyu için durmuşlar. Oğul kıyıya çıkmış. Şu an Belcekız Koyu olarak anılan koya geldiğinde güzeller güzeli Belcekız’ı görmüş. Hemen gönlünü kaptırmış. Belcekız’da da durum farklı değilmiş. Ama gencin suyu alıp gemiye dönmesi gerekiyormuş. Dönmüş de. Belcekız’ın gözü artık hep genç adamı arar olmuş. Gerçekten de gelmiş ve kısa süreliğine de olsa aşklarını yaşayabilmişler.

Bir gün baba ve oğlun gemisi fırtınaya yakalanmış. Oğul bir koy olduğunu, onları fırtınadan koruyacağını söylemiş. Ama babası Belcekız’ı biliyormuş. Oğlunun sırf onu görmek için böyle söylediğini düşünmüş, tartışmaya başlamışlar. Onlar kavga ederken fırtına büyümüş. Geminin kayalıklara çarpacağı vakit baba, oğlunu denize atmış ve dümene geçmiş. Gemi, Belcekız’ın sevgilisini beklediği koya doğru savrulmuş. Delikanlı hayatını kaybetmiş. Bunu gören Belcekız da kayalıklardan atlayıp canına kıymış. Bu olaydan sonra Belcekız’ın sevgilisini beklediği koya Belcekız, oğlanın son nefesini verdiği yereyse Ölüdeniz demişler.

Fethiye Gezilecek Yerler

Fethiye’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Fethiye için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Fethiye’yi gezmeye başlamayın! 😊

Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları Fethiye’de Likyalıların izini sürebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Özellikle Likyalıların Tanrıya yakın olmak için dağların zirvelerini yaptıkları bu kaya mezarlar bir zamanlar dönemin soylularının gömüldüğü yerlermiş. Mezarlar ne yazık ki tarih boyunca mezar soyguncularının hedefi olmuş. Tahrip edilmiş. Hava koşulları da bu tahribatları artırmış tabii. Yapılardan üçü tapınak şeklinde, diğerleriyse daha yalın görünümlü. Ion düzenindeki en büyük mezar Antik Telmessos’tan günümüze kadar gelmiş. Milattan önce 4. yüzyıla tarihlendiriliyor. Bu üç tapınak benzeri mezardan biri Harpapos’un oğlu Amintas’a aitmiş. Duvarlarından birinde “Hermapias oğlu Amintas” yazıyormuş. Bu nedenle burası Amintas Kaya Mezarları olarak anılıyor.

Kayaköy

Kayaköy eski adıyla Levissi, Türkiye’de nadir görebileceğiniz ‘hayalet şehirlerden’ bir tanesi. Burada terk edilmiş 2 kilise, 10’un üzerinde şapel ve 3 binden fazla ev var. Buranın ilk halkı Likyalılarmış. En yoğun nüfus ise 19. yüzyılda yaşanmış. Cumhuriyet öncesinde köyde genellikle ticaretle geçinen Rumlar yaşıyormuş. Mübadele döneminde Rumlar, Atina’nın Nea Makri mahallesine göç etmişler. “Makri”, Fethiye’nin eski ismi. “Nea” da yeni demek. Yani Rumlar, yerleştikleri yere “Yeni Fethiye” adını vermişler. Selanik ve çevresindeki Türkler de buraya, Kayaköy’e getirilmişler. Ama su sıkıntısı ve evlerin küçük olmasından dolayı burada uzun süre yaşayamamışlar. Aileler bu evleri bırakıp başka yerlere göç etmişler. Zamanla Kayaköy iyice boşalmış ve şimdiki “Hayalet Köy” halini almış.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi, vadide yaşayan endemik kelebek türleri sebebiyle 1995 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmişti ve koruma altındaydı. Vadide endemik türler de dahil 80’den fazla kelebek türü var. Endemik, ekolojik olarak yalnızca o bölgede yaşayan canlı türlerine verilen bir isim. Bunlardan en önemlisi Kaplan Kelebeği. Fotoğrafını telefon ekranınızda görebilirsiniz. Kaplan Kelebeği’ni vadide Mayıs- Haziran aylarından Eylül’e kadar görebilirsiniz. Kaplan Kelebekleri’ne en çok kelebek çalısı denen yaz leylaklarının üzerinde rastlanıyor.

Aynı zamanda, vadi en önemli trekking alanlarından birisi. Hatta Likya Yolu turları düzenleniyor. Turlar kimi zaman Ovacık’tan başlıyor, Babadağ’dan Kelebekler Vadisi’ne devam ediyor. Sağlık problemi olmadığı sürece belli yaştaki çocuklar da bu trekking programına katılabilirler.

Pınara Antik Kenti

Pınara Fethiye sınırları içerisinde ziyaret edebileceğiniz antik kentlerden sadece bir tanesi. Söylenene göre Kaş yakınlarındaki Xanthos’ta nüfus artınca yaşlılar yeni bir kent kurmuşlar. İşte o kent, Pınara. Kentin adı Likya yazıtlarında “Pinale” olarak geçiyor. Likçede kentin ismine yakın bir kelime olan pinare yuvarlark demekmiş. Yani yuvarlak kaya kütlelerine pinare deniyormuş.

Pınara’nın yamaçlarında Likya’nın en önemli kaya mezarları bulunuyor. En ihtişamlısı “Kral Mezarı” olarak bilinen, kabartmalara sahip mezar. Mezarın içine kentin milattan önce 4. yüzyıldaki kent planı çizilmiş. Bu kabartmaların olduğu mezarlar Dere Nekropolü olarak bilinen yerde. Kentin bu nekropol dışında iki nekropolü daha var. Nekropol, antik dönem mezarlıklarına verilen isim.

Muğla’nın saklı güzellikleri sizi çağırıyor! Bu yaz en özel yerleri keşfedeceğiz bir yandan da tatilimizi yapacağız diyorsanız Datça tam sizlik! Buyrun hepsi Datça gezi yazımızda.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir