AnadoluKonyaTürkiye

Konya Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

“Hep sevgi, hep gönül alış, hep aşk, hep huzur var burada.” diyerek her daim güzele davet eden Mevlana’nın kenti Konya ’yı gezmenin keyfi çok başka. Anadolu Selçuklu Devleti’ne iki asırdan fazla başkentlik etmiş bu şehirde kabartmalar, çiniler, el işleri ve dokumalar başınızı döndürebilir.

Hem Ankara’dan hem de İstanbul’dan Yüksek Hızlı Tren ile kısa sürede ulaşılabilen bir şehir olması Konya’yı son dönemde hafta sonu gibi kısa süreli tatillerin vazgeçilmezi haline getirdi.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Konya’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Konya Nerede?

Konya, Türkiye’nin tahıl deposu, İç Anadolu Bölgesi’nde. Yüzölçümü açısından ülkemizin en büyük şehri olan Konya, Ankara’nın güneyinde, Antalya ve Karaman’ın kuzeyinde bulunuyor.

Antalya demişken, Antalya Gezi Rehberi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Konya’ya Nasıl Gidilir?

Ankara Konya arası Yüksek Hızlı Tren ile 1 saat 45 dakika sürerken İstanbul-Söğütlüçeşme’den hızlı trenle yolculuk 4 saat 50 dakika sürüyor. Her ne kadar İstanbul için bunu söyleyemeyecek olsak da Ankara’dan gidecek olanların günübirlik bir gezi yapması bile mümkün.

Konya gezisi için, uçakla seyahat etmek isteyenlere İstanbul ve İzmir’den aktarmasız uçuşlar var. 

Konya Havaalanı şehir merkezine 20 dakikalık bir mesafede olduğundan uçaktan indikten sonra istediğiniz yere gitmek epey kolay. Bununla birlikte Türkiye’nin neredeyse her şehrinden Konya’ya doğrudan otobüs seferleri de bulunuyor.

Konya’ya Ne Zaman Gidilir?

Konya’da karasal iklim görüldüğü için, kışlar epey çetin geçiyor. Yazları da tam tersi kavurucu bir sıcak var. Sıcaktan bir şekilde kaçınılıyor tabii. Ama Konya’nın lezzetli yemeklerini nasıl yiyeceğiz o sıcakta? Ya sıcak yüzünden erken doyarsak? 😱

Ben mutfağa çok düşkün değilim zaten, doğal güzelliklere ilgiliyim diyen gezginlerden misiniz? O zaman yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca genellikle mevsimin ortalarında düzenlenen Nasrettin Hoca Festivali; eşeğe ters binme, göle maya çalma gibi etkinlikleriyle farklı bir deneyim olabilir 😀

Konya Gezilecek Yerler

Konya’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Konya için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Konya’yı gezmeye başlamayın! 😊

Karatay Medresesi

Konya Gezi Rehberi -Karatay Medresesi

13. yy dünyası ve Anadolu’sunun hukuk fakültesi olan bu medresenin açılışı bizzat Mevlana’nın kendisi tarafından yapılmış. 

Medresenin kubbesinin hemen ortasında bir havuz var. Bu havuz öğrencilerin su sesi eşliğinde daha rahat bir eğitim görmesini sağlamak için kullanılıyormuş. 

Ayrıca medresenin içindeki tüm çiniler 13. yüzyıl orijinalliğini koruyor.

Alaaddin Tepesi

Konya Gezi Rehberi -Alaaddin Tepesi

Konya’nın düzlüğü ile meşhur olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle şehrin merkezinde bir tepe olduğunu görünce şaşırmamak elde değil. Ancak bu tepenin insan yapımı olduğunu, yani yığma toprak ile oluşturulduğunu öğrenince taşlar yerine oturuyor. 🙂 Konya’ya her gelen millet, dini ve mimari örneklerini yapabilmek için daha yüksek bir yer arayışına girince ortaya böyle bir tepe çıkmış. Tepe, sırasıyla tapınağa, kiliseye ve son olarak Anadolu Selçuklu Devleti’nin sarayına, camisine ve hamamına ev sahipliği yapmış.

Atatürk Heykeli

Bu heykelin üstünde bulunduğu kaide yalnızca Konya’daki değil Türkiye’deki en güzel kaidelerden biri bizce. Önceleri bu kaidenin üstünde Konya’da tarıma emek veren kadınlarla ilgili bir anıt varmış. Ancak o anıt tahrip olunca üzerine bir Atatürk anıtı yapılmış. Anıtta Atatürk’ün bir elinde Afgan kılıcı, diğer elinde ise buğday başakları var. Heykelin üzerinde durduğu lahdi görmek için mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz!

Konya Arkeoloji Müzesi Lahit Salonu

Konya Gezi Rehberi -Arkeoloji Müzesi

Konya’daki Arkeoloji Müzesi tüm tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir yer şüphesiz. Fakat bizim size bahsetmek istediğimiz asıl yer müze içindeki Lahit Salonu. Bu salonda 5 adet olağanüstü lahit bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise Herakles lahdi. Bu lahitte Tanrı Herakles on iki asli görevini yaparken resmedilmiş. 

Konya Arkeoloji Müzesi ziyaretiniz için buraya göz atabilirsiniz.

Şems-i Tebrizi Cami

Derler ki, Mevlana’nın “Dön gel!” çağrısı üzerine Konya’ya gelmiş herkes önce Şems’e, sonra Mevlana’ya ve en son da Ateşbaz Veli’ye gider. Siz de bu sıralamayı takip edip rahatça gezebilirsiniz. Konya merkezde gezilecek yerler birbirine çok yakın, neredeyse her yer birbirine yürüme mesafesinde. 🙂

Mevlana Müzesi

Konya’ya gelen herkesin mutlaka uğradığı bu müzenin her yeri Mevlevilik kültürü ile ilgili bambaşka bilgiler içeriyor. Özellikle de dergaha gelen yeni dervişin 1001 günlük yolculuğunun detaylarını öğrenmek eşsiz bir deneyim. Tilavet Odasını ve Mevlana Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Semahane’yi de gezmeden buradan ayrılmayın! 

Mevlana Müzesi ziyaret saatleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Geldik yazımızın sonuna. Dünyadaki tüm şehirleri hikayelerini dinlerken gezebilmek harikulade bir deneyim. Piri ile dilediğiniz gibi Konya’yı gezebilir ya da evinizde dinleyebilirsiniz.  Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğindeki “İki Denizin Buluşması” turumuza göz atmanızı tavsiye ediyoruz!  Ayrıca Vedat Milör’ün kendi sesiyle memleketi Konya’dan seçkilerinden oluşan Konya Lezzet Turu da uygulamamızda. Konya ve daha fazlası için Piri Guide mobil uygulamasını zaman kaybetmeden indirin.

 

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir