AkdenizHatayTürkiye

Hatay Gezi Rehberi: Yemeğe Doyanlara Öneriler

Bu yazı 6 Şubat 2023 depremi öncesi yayımlanmış olup Hatay’ın mirasını hatırlamak ve unutturmamak için burada her zaman var olacaktır. 💚

Hatay’ın kültürel miras hafızasını Piri mobil uygulamamızdan dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda deprem bölgesindeki yerel üreticilere destek için başlattığımız kampanyayla ilgili detayları da bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bir zamanlar Doğu’nun Kraliçesi olarak anılan Hatay, kurulduğu günden itibaren görenleri kültürel zenginliği ile büyülemeye devam ediyor. Yazının kullanımın bile öncesine başlayan yerleşik hayatı, Dünya tarihinde coğrafi ve kültürel olarak önemi ile kendine yer edinmiş şanlı bir şehir. Hatay, Mısırlılardan tutun Giritlilere kadar birçok medeniyetin birleştiği bir yer olmuş. Bugün de adeta senelerdir süre gelen kardeşliğin ve birleşimin izleri Hatay’ın dokusunda kendini hissettiriyor. Jul Sezar, Büyük İskender, Kleopatra, Havari Petrus… bir zamanlar Hatay’ın sokaklarında dolaşıp tarih yazan isimler arasında. Her gelen kültürün damgasını bıraktığı bu şehir şüphesiz hikayeleri ile gezilmesi en keyifli ve gizemli yerlerden biri.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Hatay’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Hatay Nerede?

Hatay, ülkemizin en güney sınırı. Akdeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Ayrıca Suriye sınırı olduğu için kültürel çeşitliliği çok olan bir ilimiz.

Hatay’a Ne Zaman Gidilir?

4 mevsim ayrı güzel Hatay’ımız. Yine de yazının çok sıcak geçtiğini hatırlatalım, sıcak seven gezginler için bile zorlayıcı bir iklim olabilir. Hele o kadar yeme içmelerden sonra sıcak havada gezmek pek de hoş bir deneyim değil. Fakat diğer üç mevsimde tadından yenmez Hatay’ın.

Hatay’a Nasıl Gidilir?

Eğer uçak seçeneği ile gelecekseniz Hatay Havalimanı’ndan merkeze Havaş hizmeti var. Saatler ve bilgi için hemen buraya. Şehirlerarası otobüsler ile de Hatay’da gelebilirsiniz. Anlayacağınız Hatay ulaşım konusunda bereketli bir yer. Nasıl bir gezi programınız olduğuna göre çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Planlarınız Antakya içerisindeyse toplu taşıma seçenekleri ile çok rahat tarihi rotalara ulaşabilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler

Hatay’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Hatay için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Hatay’ı gezmeye başlamayın! 😊

Hatay Arkeoloji Müzesi​

Hatay Gezi Rehberi - Hatay Arkeoloji Müzesi​

Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzelerinden biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi mutlaka görmeniz gerekenler listenizin başında olmasını tavsiye ederiz. Hatırı sayılır miktardaki mozaik koleksiyonu bile gidenleri büyülemeye yetiyor. Ayak bastığınız ilk anda Hatay’ın kültürel zenginliğini bütün çıplaklığı ile görebilirsiniz. Hatay’ın en önemli figürleri müzede sizi karşılıyorlar. Bunlardan bir tanesi Hatay şehrinin koruyucusu, bolluk ve ferahlık simgesi Tanrıça Tike’nin heykeli. Bir diğeri ise neredeyse Hatay denilince akla ilk gelen simge olan Geç Hitit dönemi Kralı I. Şuppiluliuma’nın heykeli. 1,5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1,5 ton ağırlığında devasa olan bu heykel görenlerde korku ve hayranlık arasında bir duygu bırakıyor. Kendisine selam vermeden Hatay’dan ayrılmayın deriz.

St. Pierre Kilisesi Anıt Müzesi​

Sadece Hatay’ın değil dünya tarihinin de çok kritik bir yerinde bulanan St. Pierre Kilisesi, aslında ilk Hristiyanların gizlice toplanmak ve Hristiyanlığı yaymak için kullandıkları bir mağaraymış. O yüzden de Hristiyanlık tarihinin ilk kiliselerinden biri olarak kabul edilir. Mağara, Hristiyanlar için güvenli bir çatı oluşturmanın yanında ayrıca vaftiz etmek ve şifa vermek gibi eylemleri de gerçekleştirdikleri bir yuva olmuş. Doğu Roma’nın resmi dini Hristiyanlık olduktan sonra da bir kiliseye dönüştürülmüş. Bu yüzden gidince de göreceğiniz gibi birçok kiliseye göre farklı bir havası var. Hatay’ın dinler ve diller için ne kadar birleştirici bir yer olduğunu deneyimlemek isteyenler için vazgeçilmez bir yer.

Affan Kahvesi​

Affan kahvesi gezmekten yorulup, Hatay halkının günlük hayatının bir parçası olmak isteyenler için birebir bir yer. Soluklanmak istediğinizde mutlaka Affan kahvesine gidip bir kahve için. Fakat burada kahve su bardağında veriliyor, buna da süvari diyorlar, o yüzden görünce şaşırmayın. Bir de Lübnan tatlısı olan Haytalı’dan kesin deneyin. Affan kahvesine gittiğinizde karşılaşacağınız bir uyarıyı yapmasak olmaz: Haytalı Adana’da yiyebileceğiniz bici bici tatlısı değildir.

Cehennem Kayıkçısı​

Hatay Gezi Rehberi - Cehennem Kayıkçısı

Cehennem kayıkçısı, hikayesi ve görüntüsü ile kesinlikle şehrin en etkileyici yerlerinden biri. Yunan mitolojisine göre Kharon, ruhları öbür dünyaya götürmek ile görevli olan cehennem kayıkçısıdır. Eski zamanlarda bir veba salgınını önlemek için Kharon’a ithafen yaptıkları bu kabartma, aslında tamamlanmamış. Bunu da tarihçiler veba salgının kabartma tamamlanamadan bittiği için olduğuna yoruyorlar. Türkiye’de eşinin çok bulunmadığı bu kabartma gittiğinizde sizi de büyüleyecektir.

Hatay Evleri ve Sokakları​

Bir şehrin sokaklarını gezmek ne kadar klişe bir öneri olsa da Hatay hepsinden çok daha farklı. Öncelikle ahım şahım güzellikte sokaklara sahip bir şehir değil. Fakat zaten kendine has dokusu güzelliğe gelmeden etkilemeye yetiyor. Sokakların ve evlerin mimarisi arkasında yatan detayları ile bizce çok özel. Sokaklar bulunduğu coğrafyanın sıcaklığı ve doğal kaynaklarına saygı ile tasarlanmış. Örneğin kentin sokakları rüzgârı alacak şekilde dizayn edilmiş. Fakat gidenleri de en çok keyif aldığı bir özellik ise bir anda kendinizi bir avluda bulabilmeniz. Antik Çağ’dan beri değişmeyen avlu ön planda tasarlanan evler Hatay’ın kültleşmiş özelliklerinden. Evlerin kapısına baktığınızda el şeklinde iki tane kapı tokmağı görürseniz şaşırmayın. Klasik Hatay evlerinin kapısında erkeğe ve kadına ait iki tane tokmak vardır ve çalındığında farklı sesler çıkarır. Böylece gelen kişinin erkek mi kadın mı olduğu anlaşılırmış. Bu detay gerçekten bakıldığında çok değişik bir güzellik katıyor Hatay evlerine.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir