İstanbulMarmaraTürkiye

Kuzguncuk Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Kuzguncuk huzur dolu bir boğaz kenarı semti. Sokaklarında dolaşmak, denize nazır kafelerinde ve restoranlarında yiyip içmek… Hepsi birbirinden keyifli! ‘’Kuzguncuk adı nereden geliyor?’’ sorusunun ise birden çok cevabı var. Gelin birlikte birkaçına göz atalım:

  • Kuzguncuk’un eski adı Hrisokeramos, yani Altın Kiremit. Rivayete göre bu adı Bizans döneminde yaptırılmış çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kiliseden almış.
  • Başka bir rivayete göre ise semtin eski adı Kosinitza imiş. Zamanla değişe değişe Kuzguncuk olmuş.
  • Evliya Çelebi’ye göre ise Kuzguncuk, adını eskiden oraya yerleşmiş olan Kuzgun Baba isimli bir veliden almış.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Kuzguncuk’u adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Kuzguncuk Nerede?

Kuzguncuk, güzel İstanbulumuzun Anadolu Yakası’nda. Üsküdar’a bağlı bir semti. Etrafında koca çınarlar, yalılar… Boğaz yaşamını hissetmek için kesinlikle uğranacak yerlerden biri.

Kuzguncuk’a Nasıl Gidilir?

Beşiktaş ya da Eminönü’nden kolayca vapura binip Üsküdar İskelesi’ne gidebilirsiniz. Sonrasında isterseniz M5 Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe metrosuna binip Fıstıkağacı istasyona geçebilirsiniz. M5 Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe metrosuna diğer hatlardan Üsküdar ve Altunizade’de aktarma yapabilirsiniz. Ayrıca Üsküdar’dan 15 numaralı otobüse binerek de Kuzguncuk’a ulaşabilirsiniz.

Kuzguncuk’ta Ne Yenir?

Kuzguncuk da birçok İstanbul semti gibi ziyaretçilerine birçok güzel yemek seçeneği sunuyor. Gitmişken erken gidip boğaza karşı çok güzel bir kahvaltı etmek istersiniz belki? Ya da akşam denizi dinleyerek balık yemek isteyebilirsiniz. Boğaz kenarında birçok güzel kafe ve restoran var bizleri bekleyen. 🙂

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Kuzguncuk’ta mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Kuzguncuk için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Kuzguncuk’u gezmeye başlamayın! 😊

Perihan Abla Sokak

Kuzguncuk Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Perihan Sokak

Sokak, ismini Perran Kutman’ın oynadığı “Perihan Abla” dizisininden alıyormuş. Yayınlandığı zamanlarda çekimler bu sokakta gerçekleşmiş. Aynı zamanda Perihan Abla Sokak’ta Tekstil Sanatları Derneği bulunuyor. Dernek, çeşitli kurslara ev sahipliği yapıyor.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuklular “Ilyanın Bostanı” demişler buraya zaman içersinde. Hala bostanlarına sahip çıktıkları görülmektedir. Bostanda gezindikçe hala bahçelerine gözleri gibi baktığını, sebzeler yetiştirdiğine şahit olabilirsiniz. Vakti zamanında yazlık sinema da kurulmuş bu bostanda. Fakat şu an faaliyet göstermemekte. Ayrıca Kuzguncuk’un sembolü haline gelen ahşap mimari eserlere rastlayabilirsiniz burada.

Kuzguncuk Sinagogu

Kuzguncuk çok kültürlü bir yapıya sahip. Bu sinagog da Yakup Sokak’ta yer alıyor. Geçmişte 800 civarında Yahudi aile yaşıyormuş buralarda. Maalesef şimdi sayıları oldukça azalmış halde. Fakat yine de Kuzguncuk Sinagogu özel günlerde ve bayramlarda oldukça kalabalık oluyormuş.

Aya Panteleymon Kilisesi

Kuzguncuk Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Sinagog

Aya Panteleymon Kilisesi, tipik Rum Ortadoks Kilisesi mimarisinde yapılmış bir yapı. İçerisine girip gezme fırsatı bulursanız çeşitli ikonları görmeniz de mümkün.

Rum cemaati için ayazmalardaki suların kutsal bir anlamı var. Bu yüzden de ayazmalar Rumlar tarafından çokça kullanılmış tarih boyunca. Şehirde de yüzün üzerinde ayazma bulunuyor. İşte bu ayazmalardan bir tanesi de bu Rum Ortadoks Kilisesinin hemen yan tarafında yer alıyor. Aya Panteleymon Kilisesi’ni görmeye gitttiğinizde, kutsal su kaynağını da görebilirsiniz.

Nail Kitabevi

Kuzguncuk Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Nail Kitapevi

Bereketli Sokağı’nın köşesinde çok özel bir kitabevi Nail Kitabevi. Eskiden Berber Muzaffer’in dükkanıymış. Fakat şimdilerde bünyesinde barındırdığı sanatçı rezidansı ve kafesiyle kitapseverlerin uğrak yeri. Doğrusu üst katındaki sanatçı rezidansı ile diğer kitabevlerinden ayrılıyor Nail Kitabevi. Sanatçılar Kuzguncuk’a dair bir katkıda bulunmak istiyorlarsa onlara tahsis ediyorlar. Böylece semtle ilgili eserler üretebiliyorlarmış.

İstanbul’un güzellikleri anlatmakla bitmiyor gerçekten. Tarihi Yarımada, Beyoğlu, Kadıköy gibi gezi rehberleri için Piri İstanbul Arşivleri’ne göz atabilirsiniz. Okumakla yetinemeyen gezginlerimiz de Piri Guide mobil uygulamasıyla ister evinin konforunda ister gezmek istediği sokaklarda turlarımızı dinleyebilir.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir