Ah Bandırma, Marmara denizinin saklı cenneti. Mis gibi havası, kartpostalları kıskandıran manzaraları ve ağız sulandıran lezzetleri ile tam bir cennet aslında. Son zamanlarda da İstanbul’a yakınlığı ile popüler olmaya da başlayan bu şehirde her gezgin için bir şey var. Tarihi binalar, antik kentler ve nefis bir körfez…
Bandırma’nın tarihi milattan öncesine kadar uzanıyor aslında. Burada ilk yerleşimler ne zaman başladı kesin olarak bilinmiyor. İlk Bandırma, o dönemlerde bugünün Bandırma’sının kuzeydoğusunda bulunan ve günümüzde Livatya ve Ahırtepe olarak bilinen bölgede kurulmuş. Bandırma’ya o zamanlar, “Güvenilir Liman” anlamına gelen Panormos deniliyormuş.
Bandırma gezilecek yerler rehberimize başlamadan önce hatırlatalım: Bandırma’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊
Bandırma Nerede?
Bandırma Marmara Denizi’nin güneyinde, bulunan Balıkesir’in bir ilçesi. Hatta Balıkesir’in üçüncü büyük ilçesi.
Bandırma’ya Nasıl Gidilir?
Bandırma’ya hem karadan hem de deniz yoluyla ulaşabiliyorsunuz. İstanbul gibi şehirlerden feribot yoluyla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda tren yoluyla da ulaşabiliyorsunuz. Özellike İzmir, Manisa ya da Balıkesir illerinden çok rahat.
Ayrıca ülkenin her yerinden rahatlıkla bir otobüs ile de Bandırma’ya gidebilirsiniz. Eğer özel aracınız var ise İstanbul ile Bandırma arası 3 saate yakın sürüyor. Anlayacağınız Bandırma’ya gitmek bir tık kolay.
Bandırma’ya Ne Zaman Gidilir?
Bandırma ılıman iklime sahip bir coğrafyamız olduğu için aslında çok da bir mevsim kısıtlaması yok gitmek için. Ülkenin çoğunda olduğu gibi kışları çok sevimli değil. O yüzden eğer en güzel zamanı arıyorsanız ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Bandırma Gezilecek Yerler
Bandırma’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Bandırma için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Bandırma’yı gezmeye başlamayın! 😊
Bandırma Arkeoloji Müzesi
Bandırma Arkeoloji Müzesi aynı zamanda bir açık hava müzesi. Balıkesir bölgesinde, bulunan Kyzikos Daskyleion Antik Kentlerinde yapılan kazılarda çıkarılan eserler burada sergileniyor. Bu eserlerin pek çoğu M.Ö.3000’lere, yani Eski Tunç Çağı’na kadar geriye gidiyor.
Müzede özellikle görmenizi tavsiye edeceğimiz iki eser var. Bunlardan bir tanesi Attis Karyatidi. Karyatid, Antik mimaride kadın heykeli biçimindeki sütunlara deniliyor. Bir diğeri ise Dokuz İlham Perisi’nin yer aldığı rölyef. Bu ilham perileri, Yunan Mitolojisinde Tanrıların Babası sayılan Zeus ile, belleğin tanrıçası Mnemosyne’nin kızları. Onlara ‘Museler’ de deniliyor. Bu ilham perilerinin antik dönemden itibaren, şiire ve müziğe esin verdiklerine inanılıyor.
Eski Gar Binası
Bandırma’nın siluetini oluşturan yapılardan birisi olan Eski Gar Binası. Burası geçmişte de kentin en hareketli bölgesiymiş. Memleketine veya gurbete gidecek askerler, yolcular, istiflenecek mallar garın etrafından eksik olmazmış. Bandırma’ya ilk tren hattı 1900lerin başında İzmir kasaba tren yolu hattının bir uzantısı olarak yapılmış.
Bir zamanlar, binanın biraz önünde deniz başlıyormuş. Sonraki yıllarda tren raylarının geri çekilmesi ile bu bina asıl işlevinden mahrum kalmış. Bir dönem kütüphane olarak kullanılmış. Daha sonra Çelik spor tarafından tarihi dokusu korunarak restore edilmiş. Şu an kafe & restoran olarak hizmet veren eski gar binasının içi hala buram buram sıla özlemi kokuyor.
Kyzikos Antik Kenti
Bu antik kent bir höyük üzerine kurulmuş. Höyük, farklı zamanlardaki yerleşmelerin kalıntılarının üst üste birikmesi ile oluşan tepelere deniliyor. Tüm antik kentlerin düşmanı olan depremler, veba salgınları ve isyanlarla zayıflayan Kyzikos Kenti 1063 yılında gerçekleşen büyük depremle tamamen yıkılmış. Diğer antik kentlerde olduğu gibi geride kalan halk, yeni bir yerleşim arayışına girmiş. Gözlerinin önünde yıkılan ihtişamlı kentlerini tarihe gömerek terk etmişler. Bugün Erdek’in olduğu bölgeye göç etmişler. İşte burada gördüğümüz kalıntılar, Kyzikos’un bir zamanlar ne kadar büyük ve görkemli bir kent olduğunu gösteriyor.
Bandırma Palas
Bandırma Palas, Bandırma’nın en ikonik binası olarak biliniyor. Hayatına ilk olarak Duyun-u Umumi yani Dış Borçlar idaresi
Bu güzelim bina, Bandırma’nın işgal altında kaldığı Birinci Dünya savaşında çok hasar görmüş. Cumhuriyet kurulduktan sonra, Haydar Çavuş Cami’nin de onarımını gerçekleştiren dönemin ünlü mimarı, Mimar Kemalettin tarafından Birinci Ulusal Mimari üslubuna uygun olarak onarılmış. Cumhuriyetin simgelerinden sayabileceğimiz bu anıtsal yapı 1926 yılında Bandırma Palas Oteli olarak açılmış. Ama hep otel olarak kalmamış. Farklı dönemlerde Askeri Hastane, vakıf binası, kütüphane gibi farklı işlevler için kullanılmış. 2018 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçtikten sonra, tekrar Bandırma Palas Otel olarak hizmete açılmış.
Eski İskele Binası
Bugüne kadar, belediye binası, kahvehane, lokanta, banka şubesi, astsubay gazinosu gibi farklı amaçlar için kullanılmış. Günümüzde de nikâh salonu olarak kullanılıyor. Eski Gar Binası, Bandırma Limanı ile kentin merkezi Cumhuriyet Meydanı’nı birbirine bağlayan önemli bir anıt eser.
Bandırma Limanı, Türkiye’nin en büyük ticari ve yolcu limanlarından bir tanesi. Ama tarih sahnesinde en önemli rolünü Birinci Dünya Savaşı sırasında oynamış. Bu liman Çanakkale Boğazı’nın da kapatılması ile bölgesel bir önem kazanmış. Çanakkale cephesine hem askerler hem de malzemeler bu limandan taşınmış.
Gitmeden önce hatırlatalım. Bandırma’yı sesli tur rehberinizle adım adım gezmek için tek yapmanız gereken Piri Guide‘ı indirmek.
Saklı cevherlerden bahsetmişken, Kıyıköy Gezi Rehberimiz de ilginizi çekebilir.