Karadağ’a adım attığınızda göreceksiniz ki ülkenin her köşesi ayrı bir güzel. En güzel kısmı da küçük olduğu için büyük şehirlerin arasında çok az bir mesafe var. Perast ise Karadağ’ın Kotor’dan sonra mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında.
Ah Perast. Nasıl anlatsak ki bu şehri. Tam anlamıyla bir hikâye kitabından fırlamış hissiyatı veren, keşke hep burada huzur içinde yaşasam dedirten bir yer. Bu Orta Çağ kasabası aynı zamanda UNESCO tarafından da koruma altında. Kotor ile arasında 15 dakikalık bir mesafe olduğu için de görmeden olmaz. Bu nefes kesen küçük, pastoral kasaba zengin tarihi, antik mimarisi, dudak uçuklatan manzaraları ve romantik sahil restoran terasları ciddi bir turist de çekiyor.
Ufak bir hatırlatma: Eğer gezi planlarınızın içerisinde Kotor var ise Kotor gezi rehberimize de bakmayı unutmayın. Karadağ’a ne zaman gidilir, nasıl gidilir gibi sorularınızın cevabı da Kotor yazımızda.
Aziz Nicholas (Nikolaos) Kilisesi
Aziz Nikolaos Katolik Kilisesi Perast’ın tam kalbinde bulunuyor. 1691 yılında inşaa edilen bu Katolik kilisesine 1713 yılında da bir çan kulesi eklenmiş. Bu çan da zamanında Avrupa’nın en büyük çanıymış. Kilise, sulardaki gezginlerin koruyucusu olan Aziz Nikolaos’a adanmış. Bir yerden tanıdık gelmiş olabilir bu isim. Aziz Nikolaos Antalya’da bulunan Patara’da doğmuş ve yaşamış.
Kuleye çıkmak Perast’ta yapılabilecek en güzel şeylerden biri. Bütün sahil şeridini ve kasabanın tamamını görmeniz mümkün. Eğer çocuklu gidiyorsanız uyarmadan durmayalım. Çocukların çan kulesine tırmanması güvenlikleri için yasak.
Küçük bir ekleme: Aziz Nikolaos Kilisesi’nin dışındaki ana meydanda ve postanenin önünde bir dizi yıpranmış ve deniz lekeli büst göreceksiniz. Yüzler Perast’ın en ünlü soylularına ait.
Add Your Heading Text Here
Adaya giden tekneler Perast’ın yat limanından kalkıyor. Sahil şeridi boyunca göreceksiniz zaten birden fazla şirket var. Yolculuk 10 dakikadan kısa sürüyor ve biletlerin gidiş-dönüş ücreti yaklaşık 5 €. Adadayken küçük şapel ve müzeyi gezebilirsiniz. 1630 yılında inşa edilen şapel, yerden tavana canlı deniz köpüğü yeşili Venedik freskleri, ahşap oymalar ve gümüş süslemelerle kaplı. Bitişikteki müzeyi de kaçırmayın. Buradaki koleksiyon, gemi enkazlarından kurtarılan lambalar, çanak çömlek ve dini eserler gibi birçok değişik objeyi içeriyor.
Şehir Müzesi
Perast’ın şehir müzesi sahil şeridinde yürürken karşınıza çıkan yapılardan bir tanesi. Eskiden Bujović Sarayı olarak geçiyormuş. Kasabanın denizcilik tarihini fotoğraflar, model gemiler ve diğer nesneler aracılığıyla belgeliyor bu müze. Aynı zamanda evin orijinal eşyalarını da ve Venediklilerin bu kasabada etkisi ne çok güzel görebiliyorsunuz müzede. Müze, pazartesiden cumaya 09:00-18:00 ve cumartesi günleri 09:00-14:00 saatleri arasında açık. Müzenin detayları için buraya bakabilirsiniz.
Bonus: Sokaklarında Kaybolun
Perast sahil şeridi boyunca gezmeniz yaklaşık 10 dakikanızı alıyor. Fakat biraz sokaklarında kaybolursanız Perast’ın size sunacağı çok daha fazla güzellik var. Bu kasaba tam olarak 16 kilise ve 17 Venedik usulü malikaneyi içeriyor. Dolu dolu bir Perast deneyimi için bu maddeyi sakın atlamayın.
Bonus: Güneşi Batırın
Halkın dediğine göre Karadağ’da güneş Perast’tan bir ayrı güzel batarmış. Perast’ın körfezi neredeyse kusursuz bir şekilde batıya bakıyor ve körfeze giden kanal net bir şekilde görülebiliyor. İkiz adalar dramatik siluetlere dönüştüğünde, dağ zirveleri alev alev yandığında ve deniz parıldadığında, liman kıyısından güneşin batışını izlemek ayrı bir keyifli.