Kaz DağlarıMarmaraTürkiye

Kaz Dağları Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Sizi yeşiliyle büyüleyip oksijeniyle başınıza döndürecek bir yolculuğa çıkarıyoruz. Kaz Dağları’nın etekleri hem bitkilere hem de hayvanlara sunduğu yaşam koşulları sayesinde cennetten bir parça sanki. Bu eteklere kurulu tamı tamına 19 köy mevcut. Bunlardan birisi de ismi kadar güzel Zeytinli. Zeytinli ismi tanıdık gelmiş olabilir çünkü burası ilki 2005 yılında düzenlenen Zeytinli Rock Festivali’nin ev sahibi.

Kaz Dağları’nın antik zamandaki adı İda Dağı’ymış. Homeros’un meşhur İlyada’sını okuyanlar zaten hemen fark etmiştir çünkü İda Dağı, Zeus’un doğduğu dağ. Hatta çok daha ilginci var, derler ki Zeus Truva Savaşı’nı bu dağların doruğunda oturup izlemiş. Zamanla İda Dağı, yerini Kaz Dağları’na bırakmış çünkü Türkmenler bölgeye yerleşince Göktanrı’yı sırtında taşıyan kutsal hayvanın yani “kaz”ın adı buraya verilmiş. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Kaz Dağları’nı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Kaz Dağları Nerede?

Balıkesir iline bağlı Edremit’e bağlı olan Kaz Dağları, Çanakkale ile Balıkesir arasında konumlanmış bir dağ.

Kaz Dağları’na Nasıl Gidilir?

Kaz Dağları bölgesine gitmek için öncelikle Edremit’e geçiş yapmanız gerek. Çeşitli havayolu şirketleri Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na sefer düzenliyor. Havaalanından Kaz Dağları’nda taksiyle veya özel araçla gidebilirsiniz. Karayolunu tercih edenler ise Edremit Otogarı’nda veya Akçay’da inecek. Bu iki bölgede de Zeytinli’ye giden minibüsler oluyor, önce Zeytinli’ye gidip sonrasında Kaz Dağları’na doğru çıkabilirsiniz.

Kaz Dağları’na Ne Zaman Gidilir?

Kaz Dağları, iklimi nedeniyle her dönem ziyaretçilere açık. Ancak kış aylarında burayı gezmek pek kolay olmuyor. Amacınız dağların olduğu bölgeyi yürüyerek keşfetmekse kışın gitmemenizi öneririz. Bahar aylarında ise yemyeşil bir görüntü karşılıyor sizi. Buraya yağmur her an uğrayabilir ancak bahar zamanı şemsiyenizi bilhassa yanınızda bulundurmanız gerek. Yağmurda ıslanmayı sevenlerden değilseniz ani bir sürprizle karşılaşmak istemezsiniz ☂️

Kaz Dağları’na hangi mevsimde giderseniz gidin üzerinize kalın birkaç kıyafet almalısınız. Yani olur da yazın giderseniz yaz havasına çok güvenmeyin deriz!

Kaz Dağları Gezilecek Yerler

Kaz Dağları’nda mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Kaz Dağları için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Kaz Dağları’nı gezmeye başlamayın! 😊

Şahinderesi Kanyonu

Kaz Dağları Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Şahinderesi Kanyonu

Kazdağı Milli Parkı’nın içinde yer alan Şahinderesi Kanyonu, bu coğrafyanın “soluk borusu” olarak anılıyor çünkü 25 kilometreden uzun! 

Burada dilerseniz doğa yürüyüşü yapabilir, dilerseniz mesire alanında oturup çay içebilirsiniz. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için not edelim: Kanyondaki bazı parkurlar küçük çocuklar için zorlayıcı olabilir, bu nedenle alan kılavuzlarına danışmayı ihmal etmeyin. 

Şahinderesi Kanyonu her mevsim çok huzurlu fakat kış ve ilkbahar aylarında su seviyesi yüksek olabildiği için birçok kişi seyahatleri için yaz veya sonbahar aylarını tercih ediyor.

Hasan Boğuldu Göleti

Kaz Dağları Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Hasan Boğuldu Göleti

Gölün isminin hikayesini merak edenler için kısaca bahsedelim. Hasan ve Emine iki genç aşık. Emine yörük kızı, Hasan ise civar köylerden birinde yaşıyor. Aileleri iki aşığın evlenmesini istemiyor fakat birbirlerinden vazgeçemeyeceklerini anlayınca Hasan’ı bir sınava tabi tutmaya karar veriyorlar: 40 okkalık yani 60 kiloluk bir tuz çuvalını dağın tepesine çıkarmak. Hasan tabii sınav için çuvalı yüklenip dağı çıkmaya başlıyor. Hikayenin farklı versiyonları var ancak en yaygın anlatıya göre Emine Hasan’ın buradaki gölette yorgun düşüp serinlemek için girdiği suda can verdiğini anlıyor ve bir çınar ağacının dalına astığı yazma ile kendi hayatına son veriyor. Öteki versiyonlarında da hikayenin özü değişmiyor; Hasan ile Emine kavuşamıyorlar.

Hikayesi hüzünlü bu gölü ziyaret ederseniz  göleti besleyen “Sütüven Şelalesi”ni görmeyi ihmal etmeyin. 17 metre yükseklikten dökülen bu şelaleye hayran kalacaksınız!

Zeus Altarı

Burası Adatepe Köyü’nden yürüyerek ulaşabileceğiniz, manzarası ile nefesinizi kesecek bir bölge. Zeus’un hem tanrıçalar arasında yapılan ilk güzellik yarışmasını hem de Troya Savaşı’nı buradan izlediğine inanılıyor. Eğer ‘Güzellik yarışması mı? Hiç duymadım’ diye düşünüyorsanız uygulamamızda Zeus Altarı durağımızda sizin için anlattık, dinleyebilirsiniz. 

Bu altar kayaların oyulması ile oluşturulmuş, içinde bir de ‘Zeus Mağarası’ adında sarnıç bulunuyor. Burada bir sarnıç olmasının sebebi ise civarda yaşayan halkın temiz su ihtiyacının giderilmesi.

Antandros Antik Kenti

Kaz Dağları Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Antandros Antik Kenti

Bazı kaynaklar bu bölgenin Troas bölgesinin en önemli kentlerinden biri olduğunu söylüyor. Troas, Biga Yarımadası’ndan Kaz Dağları’na kadar uzanan coğrafyanın antik dönemlerdeki adı. Diğer kaynaklar ise bölgenin komşu bölge Mysia’nın sınırları içinde olduğunu savunuyor. Aslında Antandros iki antik bölgenin sınırında bulunuyormuş diyebiliriz. 

Bu antik kentin varlığı ilk kez 1840’larda fark edilmiş; 1900’lerin başında ise kentin nekropol alanı, yani mezarlığı saptanmış. Ağırlıklı olarak bölgede yapılan nekropol kazılarına göre M.Ö. 8. yüzyıldan M.S.  7. yüzyıla kadar kentte yaşam varmış.

Mıhlı Şelalesi & Başdeğirmen Köprüsü

Kaz Dağları Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Mıhlı Şelalesi & Başdeğirmen Köprüsü

Burası çay veya kahve eşliğinde doğayı izleyebileceğiniz bir başka nokta. 

Başdeğirmen Köprüsü’nün, Çanakkale sınırları içinde bulunan Troya Kenti’ne giden yolun çay üzerindeki tek geçiş noktası olduğu tahmin ediliyor. 17 metre uzunluğundaki köprünün yapı malzemesi ise taş. Birkaç yıl önce restore edilerek turizme kazandırılmış.

Köprüye giden toprak yol özel mülk olduğundan bu araziye girmenizi önermiyoruz. Ama suda yürümek için uygun ayakkabılarınız varsa Mıhlı Çayı’nı takip ederek köprünün olduğu alana ulaşabilirsiniz.

Kaz Dağları’yla alakalı daha fazlasını keşfetmek isteyenler gezileri öncesi dijital tur rehberi Piri’yi indirmeden yola çıkmasın!

Kaz Dağları’na kadar gelmişken Ayvalık’a uğramak isteyen gezginlerimizi Ayvalık gezi rehberimizi de okumaya davet ediyoruz 😊

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir