AnadoluEskişehirTürkiye

Eskişehir Gezi Rehberi: Türkiye’nin Venedik’i

Merhaba gezginler! Yunus Emre’nin kenti, Millî Mücadelenin kalbi burası. Kalabak suyunun cenneti, heykellerin süslediği şehir… Eskişehir’e hoş geldiniz! Soğuğu da sıcağı da ayrı sert. Öğrenci dostu, dört mevsimi ayrı güzel bir şehir burası. Denizi yok ama plajı var! 🙂 Ayrıca Eskişehir, “Türkiye’nin Venedik’i” olarak biliniyor.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Eskişehir’i adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Eskişehir Nerede?

Eskişehir başkentimiz Ankara’nın hemen batısında, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Merkezi konumu şehre ulaşımı epey kolaylaştırıyor.

Eskişehir'e Nasıl Gidilir?

Merkezi konumu sayesinde ülkemizin her yerinden Eskişehir’e ulaşım çok kolay. Eskişehir Otogarı’na gidecek bir otobüse veya Eskişehir Tren Garı’na gitmek üzere yüksek hızlı trene binip hemen seyahatinize başlayabilirsiniz.

Eskişehir'e Ne Zaman Gidilir?

Eskişehir’in en çok ilgi çeken özelliklerinden bazıları Porsuk Çayı ve plaj. Denize kıyısı olmadığı halde plajı olan çok özel bir şehir Eskişehir. Porsuk’un kenarında oturup keyif yapmak ya da plaja gitmek için ilkbahar-yaz sezonlarını tercih etmenizi tavsiye ederiz.Kışın gideceklere tavsiye. Eskişehir’in soğuğu da gerçekten soğuktur. Kalın kıyafetlerinizi almayı unutmayın!

Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Eskişehir için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Eskişehir’i gezmeye başlamayın! 😊

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Eskisehir-Eti-Arkeoloji-Muzesi

Bu müzede, taş çağının son dönemi, bakır ve tunç çağı, Hitit, Frig, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 22 binden fazla eser korunuyor. Bu eserler arasında heykeller ve heykel parçaları, pişmiş kaplar, cam ve metal objeler, silahlar, takılar ve sikkeler bulunuyor. 

Müzenin ziyaret saatleri gibi bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Balmumu Heykelleri Müzesi

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Balmumu-Heykelleri-Muzesi

Dünya, balmumu heykelleri ile ilk kez Madame Tussauds ile tanıştı. Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan balmumu müzelerinin Türkiye’deki ilk örneği “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi” ise 2013 yılında Eskişehir’de açıldı. Bu müzede Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in bağışladığı 200 heykelden oluşan koleksiyonu sergileniyor.


İlk Madame Tussauds müzesi Londra’da 1835 senesinde açılmış. Londra demişken: Londra Gezi Rehberi’mize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Cagdas-Cam-Sanatlari-Muzesi

Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu’nun iş birliği ile kurulan bu müze dünyanın sayılı çağdaş cam sanatları müzeleri arasında sayılıyor.

Ayrıca bu müze alanında Türkiye’nin ilki olma özelliğini taşıyor. Cam işçiliğinin geleneksel Türk sanatında çok önemli bir yeri var. İşte bu müzede geleneklerden gelen cam sanatları birikiminin çağdaş yorumunu tam ortaya koyan eserler sergileniyor. Müze, üç eski konağın birleştirilerek restore edilmesiyle kurulmuş.

Porsuk Çayı

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Porsuk-Cayi

Evet, geldik Eskişehir’i ‘’Türkiye’nin Viyanası’’ yapan çaya. Porsuk, Sakarya Nehri’nin kollarından biri. Eskişehir’in tam ortasından geçiyor. Uzun yıllar evsel ve endüstriyel atıklar buraya döküldüğü için, Porsuk’un eski hali şimdiki görüntüden çok farklıymış. İçinde çöplerin yüzdüğü bir bataklık gibiymiş. Belediyenin uzun yıllar süren çalışmalarının sonucunda nihayet 2000’li yıllarda temizlenmiş. Bugün tertemiz akan Porsuk çayı üzerinde tekneler ve gondollar geziyor. Pek çoğu heykel süslemeli demir köprüler, Porsuk çayının ikiye böldüğü şehri birbirine bağlıyor.

Eskişehir Kent Park

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Kent-Park

Kent Park, Porsuk Çayı’nın geçtiği 300 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş çok güzel bir kentsel tasarım örneği. Tabi ki bu park, Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan “Türkiye’nin ilk yapay plajı” ile biliniyor. Bu plaj gerçek deniz kumu ile doldurulmuş. Oldukça sıcak geçen yaz aylarında denize gidemeyen Eskişehirliler deniz keyfini bu plajda yaşayabiliyorlar. 350 metre uzunluğundaki yapay plajın yanı başında biri çocuklara ait olmak üzere iki açık ve bir kapalı yüzme havuzu yer alıyor.

Park içinde bir de gölet var. Bu gölet içinde yüzen ördekler ve süs balıkları özellikle yaz aylarında gezginlerin çok ilgisini çekiyor.  Ayrıca küçük gezginler için çocuk oyun grupları ve at binme alanları var burada. Kışın karlar altında, sonbaharda ise dökülen kırmızı yapraklarıyla bu park her mevsim çok güzel.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Eskisehir-Gezi-Rehberi-Turkiyenin-Venediki-Sazova-Bilim-Sanat-ve-Kultur-Parki

400 dönümlük bir arazi üzerine yerleşmiş bu tematik park, masal şatosundan bilim merkezine, korsan gemisinden Japon bahçesine, çook geniş bir yelpazede keşif dolu ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. 

Sazova Parkı’nın en meşhur durağı ise masal şatosu. Bu şato Disneyland’ı çağrıştırıyor değil mi? Ama aslında tasarımı, İstanbul’daki Galata Kulesi, Kız Kulesi ve Topkapı Sarayı başta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerindeki sekiz tarihi yapıdan esinle hazırlanmış. Şatonun içinde “Gizemli Tur” adı verilen özellikle küçük gezginler için hazırlanmış yaklaşık 30- 35 dakikalık bir rehberli tur yapılıyor. 

Eskişehir için şimdilik bu kadar. Daha detaylı bir Eskişehir turu isteyen gezginleri Piri Guide mobil uygulamasını indirmeye davet ediyoruz. Piri ile dijital rehber ayrıcalığını hissedin!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir