İstanbulMarmaraTürkiye

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Tarihte uğruna sayısız savaş verilen İstanbul Boğazı hem ticari hem sosyal hem de turistik önemi bakımından öne çıkan bir yer. Boğaz ve sunduğu muhteşem manzaradan söz etmiyoruz bile. Karşı kıyıdan izlendiğinde, Galata Kulesi’nin gülümseyen konik çatısı ve etrafında fır dönen martıların çığlıkları… Güzel demek, bu görüntü için eksik kalacaktır. 

İstanbul, ticari önemi vesilesiyle sık gündeme gelen bir şehir olsa da kalabalığa, trafiğe ve nüfus yoğunluğunun yol açtığı sayısız probleme rağmen, İstanbulluların bu kentten vazgeçememe sebepleri arasında kesinlikle boğaz da yer alıyor. Bitmek bilmez bir telaşın içinden çıkıp Marmara Denizi’nin sunduğu rahatlatıcı atmosferde şöyle derin bir nefes almak, tüm dertlerinizi unutturmaya yetecektir. Tabii ki İstanbul Boğaz dendiğinde akla yalnızca deniz manzarası gelmemeli. Çünkü bu coğrafik oluşum, asıl güzelliğini yalılardan, sahil şeridine konumlanmış Dolmabahçe Sarayı’ndan, Çırağan Sarayı’ndan ve daha nicesinden alıyor. 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Boğaz’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Boğaz Neresi?

İstanbul Boğazı, Yunanca Bosporus olarak biliniyor ve Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayırıyor. Tabii ki İstanbul’u da Avrupa ve Anadolu olmak üzere iki parçaya bölüyor. İstanbul Boğazı’na kıyısı olan semtler ise Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, Arnavutköy, İstinye, Kuruçeşme, Baltalimanı, Rumelihisarı, Yeniköy, Tarabya, Sarıyer, Kireçburnu, Emirgan, Büyükdere ve Rumelikavağı.

Boğaz’a Nasıl Gidilir?

Boğaz, İstanbul’un tam ortasında. Başka bir şehirden gitmek için, otobüs veya uçak kullanabilirsiniz. İstanbul’a uçakla, pek çok Türkiye şehrinden ortalama 1,5-2 saatte varılabiliyor. Şehre vardığınızda boğaz manzarasını kucaklayabilir veya Haydarpaşa Garı’nın hemen bitişiğinden “Seni yeneceğim İstanbul” diye bağırabilirsiniz. Yakın yerlerden kendi özel aracınızla gidebilir veya feribotu tercih edebilirsiniz. İstanbul’da yaşıyorsanız, boğaza bakan herhangi bir sahile taksi ile ulaşabilirsiniz. Tabi, taksi bulabilirseniz 🙂

Boğaz’a Ne Zaman Gidilir?

En güzel boğaz turu için, genellikle bahar ayları tercih edilir. Kışın soğuk rüzgarları, boğaz esintisini kuvvetlendirdiği için ıslanma ihtimaliniz bulunduğunu belirtelim. Yine de İstanbul karlarla kaplandığında, beyazın maviye eşlik eden tonunu hissedebilmek için kısa bir yürüyüş fena olmayacaktır. Bahar aylarının tercih edilmesindeki temel sebep, kıyı şeridindeki tarihi yapıların ıslanma, üşüme veya terleme kaygısı olmaksızın gezilebilecek olması.

Boğaz’da Gezilecek Yerler

Boğaz’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Boğaz için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Boğaz’ı gezmeye başlamayın! 😊

Dolmabahçe Sarayı

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Dolmabahçe Sarayı

1843-1846 yılları arasında inşa edilen bu görkemli saray, Ermeni Balyan ailesinin bize kazandırdığı yapılardan yalnızca biri. Üç bölümden oluşan Dolmabahçe Sarayı’nın orta kısmının toplantılar için kullanıldığı biliniyor. Muayede salonu olarak da geçen bu kısmın üzerinde, hayranlık uyandırıcı bir kubbe yer alıyor. Küçük bir parantez açıp 10 Kasım 1938’de ölümsüzleşen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının ilk kez bu toplantı salonunda, ziyarete açıldığını belirtelim. İstanbul boğaz turunun önemli duraklarından birisi olan Dolmabahçe Sarayı hakkında detaylı bilgilere, şuradan ulaşabilirsiniz.

Üsküdar

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Üsküdar

İstanbul’un güzide semtlerinden birisi olan Üsküdar’ın, dini yapılar bakımından zengin olduğu görülebiliyor. Deniz kenarında konumlanan Mimar Sinan eseri Mihrimah Camii’nden, 1710’lu yıllardan kalma Yeni Valide Camii’ne, Atik Valide Camii’nden 1580’den kalma Şemsipaşa Camii’ne uzanan inanılmaz keyifli bir rota İstanbul boğaz turunun Üsküdar durağında sizi bekliyor. 

Üsküdar’ı bu denli önemli kılan bir diğer eser olan Kız Kulesi’nin hikayesini, sunduğu manzara eşliğinde dinlemek için Piri Guide Mobil Uygulaması’nı indirebilirsiniz. Biz de kısaca şöyle diyelim: Kızını yılan sokacağı rivayetini duyan bir Bizans imparatoru, kızını korumak için bu kuleyi inşa ettirir fakat kuleye çıkan ve elinde üzümler olan bir kadının, sepete sakladığı yılan imparator kızını ısırır. Üsküdar’dan Kız Kulesi’nin o ikonik görüntüsüne bakıp dilediğiniz gibi iç geçirebilirsiniz 🙂 

Beşiktaş

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Beşiktaş

Boğaz manzarasının eşlik ettiği Beşiktaş yapılarından ilki, Deniz Müzesi. Burası, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan saltanat kayıklarının da sergilendiği yer. Osmanlı ve Selçuklu çinilerinin kullanıldığı Beşiktaş İskelesi ise bir sonraki durak. İskeleye demir atan Barbaros Hayrettin Paşa’nın, kayığını beş taşa bağlaması, semte adını veren olay olarak anılıyor diyebiliriz. İsmini veren Barbaros Hayrettin Paşa’nın bir heykelini de burada görebilirsiniz. 

Ünlü heykelin hemen arkasında ise Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden Sinan Paşa Camii yer alıyor. Devamında ise Atik Paşa Sarayı ile başlayan Beşiktaş rotasına, artık saraylar ekleniyor. İlk dikkatimizi çeken Feriye Sarayları, Çırağan Sarayı’nda oturan imparatorun akrabaları için inşa edilmiş yapılar. 

Çırağan Sarayı

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Çırağan

Çoğu zaman abartılı bir töreni tarif etmek için “sanki Çırağan Sarayı” ifadesini kullanırız. 19. yüzyılın son demlerinde inşa edilen bu sarayı önemli kılan ilk özelliği, arkasında yer alan bahçeleri. Çünkü ünlü isimlerin düğünlerine ev sahipliği yapan kısım burası. Hemen gerisinde, Yahya Efendi Türbesi bulunuyor. Kıyı şeridinin devamında da Galatasaray Üniversitesi ve Kabataş Erkek Lisesi’nin tarihi binalarını görebilirsiniz.

Ortaköy

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Ortaköy

“Küçük Kudüs” lakabını; Büyük Mecidiye Camii, Etz Ahayim Sinagogu ve Ayios Fokas Rum Kilisesi’ne ev sahipliği yaparak almış olan Ortaköy, boğazın en güzel manzaralarını bulabileceğiniz köşelerden birisi. Ortaköy İskelesi’nin hemen arkasında yer alan, İstanbul’da pek çok tarihi yapıya imza atan Balyan ailesinin evini görebilirsiniz. Şehre karakterini ve silüetini kazandıran, Barok yapı Büyük Mecidiye Camii, İstanbul boğazının en önemli eserlerindendir.

Ortaköy sahilinin muazzam kıyısında ilerledikçe; bizleri önce Esma Sultan Yalısı, sonra Sarkis Balyan Yalısı, Fehime Sultan Yalısı ve Hatice Sultan Yalısı karşılıyor. Ortaköy’ün ev sahipliği yaptığı bir diğer önemli yapı, elbette birinci köprü. İngiliz mühendislerin inşa ettiği bu yapı, cumhuriyetin 50. yılında şehre armağan edilmiş.

Rumeli Hisarı

Boğaz Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Rumeli Hisarı

İstanbul boğaz turu ile görülebilecek en değerli eserler arasında, kuşkusuz Rumeli Hisarı yer alır. Boğaz suları üzerinde, minik bir tur yaparken hisarın o kalın duvarlarının çizgisi, bizi takip eder. Boğazın en dar noktalarından birinde yer alan Rumeli Hisarı, 1452’de Fatih Sultan Mehmet tarafından, Bizans yardımlarını kesmek için inşa edilmiş.

Her biri birbirinden değerli boğaz manzaralı semtler, barındırdıkları saraylar, camiiler, kiliseler ve daha pek çok eser hakkında detaylı bilgileri Piri Guide Mobil Uygulaması ile edinebilirsiniz. Günlerce sürebilecek bir tur, boğaz gezi rehberi eşliğinde, sizin için her ayrıntısına hakim olduğunuz muhteşem bir geziye dönüşebilir.

İstanbul’u karış karış gezeceğim diyorsanız bu önerimiz size: Kapalıçarşı rehberimize de mutlaka bakın.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir