AnadoluKayseriTürkiye

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Adını mutfağı ile duyuran Kayseri, aslında bir medeniyetler beşiği. Türkiye Cumhuriyeti şehirlerinden birisi olana dek Hititlerden Roma’ya, Friglerden Selçuklu’ya sayısız ulusa ve devlete yurt olmuş. Hal böyle olunca, bu çeşitlilik kentin mutfağına, geçim kaynaklarına, sokaklarına, halk oyunlarına ve elbette karakterine de işlemiş. 

Roma dönemine kadar Mazaka olarak anılan Kayseri, bu dönemde imparator şehri anlamındaki Kaisareia adını kazanmış. Yalnızca isminin tarihi bile bu denli köklü olan bir şehrin sokaklarında neler var kim bilir? 

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Kayseri’yi adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Kayseri Nerede?

Peki, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının beşiği Kayseri nerede? İç Anadolu’da yer aldığı aşikar. Fakat genellikle bölgenin Orta Kızılırmak kısmında bulunduğu pek bilinmiyor. Kızılırmak’ın sularıyla çevrili bu şehirde sizi muhteşem bir atmosfer bekliyor.

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Kayseri’ye ulaşım için otobüs veya uçak seçeneklerini kullanabilirsiniz. İç Anadolu Bölgesi’ndeki diğer kentlerden kara yolu ile ulaşım oldukça kolay ve kısa. Örneğin Ankara’dan saatte Kayseri’ye varabilmek mümkün. Fakat İstanbul, Antalya, İzmir gibi ülkenin diğer bölgelerindeki şehirlerden Kayseri’ye gitmek için havayolunu tercih etmek daha makul diyebiliriz. Bu durum otobüs veya özel araçla 10 saati bulan ulaşım süresini 90 dakikaya kadar indirebiliyor.

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

Kayseri gezi notları, en ideal kent ziyareti için iki farklı dönem belirtir. Bunlardan ilki elbette çiçeklerin sokakları süslemeye başladığı bahar. Çünkü kültür çeşitliliği oldukça yüksek olan Kayseri’de sokak sokak gezebilmek ve mekanları daha rahat keşfedebilmek için bahar en uygun dönem. Tabi bu durumda nisan, mayıs, haziran aylarında kentte çeşitli festivaller düzenleniyor olmasının da etkisi var.

Atlı Yayla Şenlikleri, Üzüm Festivali, Mimar Sinan Haftası ve daha pek çok etkinlik için detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğer dönem ise kış. Kayseri, kış turizminin doruklara ulaştığı kentlerden birisi. Erciyes Dağı’nın sadece manzarasına değil, aynı zamanda kayak yapmaya uygun konumlarına da ev sahipliği yapan Kayseri’yi buz gibi havalarda da ziyaret edebilirsiniz. Orada neler yapabileceğinize ise şuradan göz atabilirsiniz.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Kayseri için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Kayseri’yi gezmeye başlamayın! 😊

Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi

Sizlere medrese ve şifahanenin güzelliğinden bahsetmeden önce, hikayesinden bir kuple söz etmek isteriz. Sultan kızı Gevher Nesibe’nin bir sipahi komutanı ile arasındaki aşk, darüşşifanın kuruluşunun sebebi diyebiliriz. Prensesin tutulduğu ince hastalığın çaresi bulunmadığından, başkalarına ümit olur belki diye inşa edilmiş bir sağlık merkezi burası. Hikayenin tamamını, büyüleyici bir anlatım eşliğinde Piri Guide Mobil Uygulamasında bulabilirsiniz. 

Gelelim bu birbirini tamamlayan yapıların neden bu denli önemli olduğuna. Selçuklu taş işçiliğinin nadide örneklerinden birisini, hemen şifahane kapısında görmek mümkün. İçeride ise bizi eyvanlarla çevrili, havuzu bulunan bir avlu karşılıyor. Medrese ise benzer bir avlunun yanı sıra Gevher Nesibe’nin türbesine de ev sahipliği yapıyor. Elbette bu iki yapıdan birinde teorik eğitimlerle doktorlar yetiştirilirken diğerinde ise uygulamalı eğitimlerin yanı sıra tedavi de yapılıyor. Hatta dönem koşullarında, ilginçtir ki, mesane ve katarakt ameliyatları yapıldığı biliniyor.

Kurşunlu Cami

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Kurşunlu Camii

Sanat tarihinin gözde yapılarından birisi olan Kurşunlu Camii, 1585 yılında ibadete açılmış bir Mimar Sinan eseri. Mukarnas kavsaralı süslemelerin, ne denli hayranlık uyandırıcı olduğunu gördüğünüzde, hemen içeriye girmek isteyeceksiniz. Önce avluda sekiz sütunlu bir şadırvan daha sonra ise içeride sizleri kalem işi süslemelerle bezeli, olağanüstü bir kubbe karşılayacak. Öyle detaylı bir işçilik göreceksiniz ki, boynunuz yukarıya bakmaktan ağrıyabilir. 🙂

Hunat Hatun Külliyesi ve Hunat Hatun Türbesi

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Hunat Hatun Külliyesi ve Hunat Hatun Türbesi

Öncelikle Hunat Hatun Külliyesi’nde bizi neler bekliyor ondan söz edelim. Bu kompleks yapı içerisinde bir medrese, bir cami, bir hamam ve Hunat Hatun’un türbesi yer alıyor. Cami bölümüne, mukarnas süslü bir kapıdan giriş yapılıyor. Burada, insan aklının sınırlarını zorlar nitelikte süslemeler bulunuyor diyebiliriz. İçeride ise önce bir avlu, daha sonra iki kubbeli harika bir ibadethane karşılıyor bizi. Hemen yanındaki kapıdan, Hunat Hatun Türbesi’ne gidiliyor. Zarafet dolu Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden birine merhaba diyebiliriz. Sekizgen planlı bu türbenin Selçuklu tarzındaki dış süslemeleri göz kamaştırıyor adeta.

Sahabiye Medresesi

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Sahabiye Medresesi

Medresenin arkasında çok hikayeler yatıyor. Ama biz şimdi, kısaca medresenin önemli noktalarına değinelim. Aslan başı figürlerinin süslediği, mukarnas kavsarası ile Sahabiye Medresesi’nin taç kapısı, insanları aydınlığa çağırma mesajı taşıyor diyebiliriz. Yapı bugün, devasa bir çarşıya ev sahipliği yapıyor. Kitap severlerin Kayseri’de mutlaka uğraması gereken bir çarşı bu. Tarihi atmosfer eşliğinde, eski kitapları karıştırdığınızı hayal edin, insana hele ki tarihe meraklı biri ise inanılmaz cezbedici geliyor değil mi?  

Kapalı Çarşı

Kayseri Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler - Kapalı Çarşı

Asurlularla başlayan Kayseri’nin ticaret hayatı günümüze dek sürmüş. İstanbul’dakinden sonra Türkiye’nin en büyük kapalı çarşısı da bu nedenle Kayseri’de bulunuyor. İnşasına 15. yüzyılda başlanan bu tarihi alışveriş merkezinde; el dokuması halılardan şallara, kalem işi süslemeli fincanlardan modern hediyelik eşyalara her şeyi bulabilirsiniz. Misafirperver kapalı çarşı esnafının bir bardak çayını içmeden, hediyelik alışverişinizi ve kapalı çarşı turunuzu tamamlamamanızı öneririz.

Kayseri gezilecek yerler ve duraklar, elbette bunlarla sınırlı değil. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin eşsiz yapılarını görebileceğiniz, tarihi atmosferi soluyabileceğiniz bir Kayseri turu sizi bekliyor diyebiliriz. Elbette tüm bu mekanlara anlam katacak olan şeyin, haklarında bilgi edinmek olduğunu belirtmeye gerek yok. Piri Guide Mobil Uygulaması’nı indirip yükleyerek hem muhteşem süslemelerin detaylarını hem kentin köklü tarihi hakkında detayları ve efsaneleri hem de önünde bulunduğunuz yapılar hakkında bilinmeyen hikayeleri öğrenebilirsiniz.

Daha nereler var nereler. Adıyaman gezi rehberimiz de ilginizi çekebilir.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir