Ünlü tarihçi Homeros’un “Ebedi Mavilikler Cenneti” diye betimlediği Bodrum’a hoş geldiniz!
Yaz denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Bodrum; berrak denizleri, eğlenceli hayatı ve yeri geldiğinde huzurlu ortamı ile çoğu tatilcinin gözde ilçelerinden birisi. En sadık Bodrum severlerin bile gözden kaçırabileceği bir gerçek var ki Ege’nin incisi bu kent aslında çok köklü bir tarihe sahip.
O zamanlar Halikarnasos adı ile de bilinen kent, Yunan, Bizans, Roma, Pers ve daha nice uygarlığın serpildiği bir yarımada olmuş. 3 bin 500 yıllık kadim tarihi ile harmanlanan kültür ve sanatı, doğanın güzellikleri ile zengin coğrafyası, ünlü mimarisi ve üzerine kitaplar yazılan gastronomisi ile günümüzde de insanları kendine hayran bırakmaya devam ediyor.
Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Bodrum’u adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊
Bodrum Nerede?
Bodrum, Güneybatı Ege Bölgesinde yer alan Muğla iline bağlı bir ilçe. Yarımada içerisindeki ilçe ve plajları ile Türkiye’de en çok ziyaret edilen tatil rotalarından birisi.
Bodrum’a Nasıl Gidilir?
Bodrum’a havayolu üzerinden ulaştıktan sonra Milas-Bodrum Havaalanı’ndan kalkan HAVAŞ otobüslerine binerek şehir merkezi de dâhil istediğiniz bölgeye geçiş yapabilirsiniz. Havalimanı, Milas’a 18 kilometre; Bodrum’a 35 kilometre uzaklıkta. Karayolunu tercih edenler ise otogardan kalkan MUTTAŞ otobüslerine binebilir.
Bodrum’a Ne Zaman Gidilir?
En kritik soruya geldik, Bodrum’a hangi mevsim gidilir?
Bodrum denilince akla hemen güneş ve deniz ikilisi geliyor. O yüzden de yazları şehir çooook kalabalık. Eğer diyorsanız “Ben Bodrum’un o canlı atmosferini deneyimlemek istiyorum, turistler beni yormaz”, o zaman sezonun başladığı Haziran ayı ile sezonun artık bitmeye başladığı Eylül aylarında gelin. Bu aylarda güneş sizi gerçekten de güzel bir şekilde selamlıyor 🌞
Biraz lokal takılmak isteyen Piri gezginleri varsa aramızda Bodrum’a bahar aylarında gelsin. Biliyoruz, “Yazın olmazsa bahar da gidersin” konsepti çok klasikleşti ama Bodrum gibi turistik bölgeler yaza nazaran bahar aylarında çok daha sakin oluyor. Havanın şehri uzuuuun uzun keşfetmeye elverişli olması da cabası.
Bodrum Lezzetleri
Bodrum’a gelip de ne yesem yesem diye düşünenlerin dikkatine!
Bu kent size zeytinyağı ve yeşilliği bol lezzetler sunuyor. O kadar gelmişken de Bodrum’un meşhur lezzetlerini tadmadan ayrılmamanızı öneririz. Bazı Bodrum yöresel yemekleri şöyle:
- Kabak çiçeği dolması
- Ekşili palamut
- Bodrum çökertmesi
- Lokum pilavı
- Kefal dolması
- Deniz börülcesi
- Hardal otu salatası
Bodrum’un yakıcı ama tatlı sıcağında lezzetli bir dondurma yemek için Bitez Dondurması’na gidebilir, rakı-balık ikilisi için ise Memedof’a uğrayabilirsiniz 🍲
Bodrum Gezilecek Yerler
Bodrum’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Bodrum için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Bodrum sesli turumuzun anlatıcısı isim Bahar Akıncı. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Bodrum’u gezmeye başlamayın!
Zeki Müren Sanat Müzesi
Sanat Güneşi Zeki Müren’in bir zamanlar yaşadığı ve hayatının son zamanlarını geçirdiği bu ev, Bodrum belediyesi tarafından ona adanmış bir müzeye dönüştürülmüş. Türkiye’nin öncü sanatçılarından olan ince ruhlu Zeki Müren’in de bir zamanlar Bodrum’un güzelliklerine âşık olup yerleşmesi şaşırtıcı olmasa gerek. Yaşadığı süre boyunca Zeki Müren genellikle evin ilk katını kullanmış. Bu yüzden müzeye dönüştürülürken alt kata dokunmadan olduğu gibi korumuşlar.
Müzenin asıl ilgi çekici tarafı ise üst katta bulunan sergi alanı. Bu alan sanatçının kostümlerini, hobisi olan desen çalışmalarını, ödüllerini ve hayranlarından gelen mektupları barındırıyor. Zeki Müren’in şaşalı fakat ilham dolu hayatını yakından tanımak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.
Bodrum Kalesi
Şüphesiz Bodrum’a giden herkesin uzaktan da gördüğü, birçok işletmeye de isim için ilham kaynağı olan Bodrum Kalesi, bu güzel şehrin simgelerinden. Gezmesi yarım günden fazla süren kale, ev sahipliği yaptığı köklü tarihi sayesinde farklı bölümlerden oluşuyor. Burası deprem sırasında yıkılan ve yine bir zamanlar Bodrum’da bulunan dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi’nin parçaları kullanılarak üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada üzerine inşa edilmiş.
Kale içerisinde Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol kulelerini barındırıyor. Aynı zamanda İç Kale, Sualtı Arkeoloji Müzesi, bir zamanlar hapishane olarak kullanılan kısmı ve Karyalı Prenses Salonu da Kale’yi ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında. Müze, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda ‘Özel Övgü’ ödülüne bile layık görülmüş.
Bodrum Evleri
Bazen bir şehrin tadını çıkarmak için sokaklarında kaybolmak gereklidir. Bodrum ise özgün mimarisi ile kaybolması en keyifli ilçelerden bir tanesi. Sokaklarda amaçsızca dolaşırken etrafınızı saran, balkonlarından begonvillerin sarkıp size selam verdiği evler kendilerine has dokularıyla görenleri hayran bırakır.
Geleneksel evler üç tipe ayrılıyor: Musandıralı, kale ve Sakız tipi evler. Bunlarım ortak özelliği ise genellikle moloz ya da kesme taştan inşa edilmeleri. Taş tercih edilmesinin sebebi ise, dışarıdaki ısıyı içeri fazla geçirmeyip yazları serin tutmaları. Yazları begonvillerin, kışların ise Bodrum mandalinalıların süslediği bu evler güzel kokuları ile de keyifli bir deneyim sunuyor. Bodrum’a gittiğinizde bulduğunuz ilk boş vakitte bu güzel kokulu ve görsel şölen içerin caddelerde kesinlikle en az bir kere kaybolun.
Yel Değirmenleri
Bodrum merkezi ile Gümbet arasında rüzgârı bol olan tepelerin üzerine inşa edilen Yel Değirmenleri Bodrum’un tartışılmaz simgesi. Bodrum’un tepelerine serpiştirilmiş olarak görülen bu değirmenler, işlevsel oldukları dönemlerde rüzgârın esiş yönüne göre maksimum verim almaları için özellikle tasarlanmışlar.
Bir zamanlar o civarda yetişen arpa, buğday ve mısır gibi mahsulleri öğütmek için kullanılırlarmış. Fırınlarında pişen leziz kokulu ekmekler ise denizciler dâhil olmak üzere çevresindeki halkı beslermiş. Günümüzde her ne kadar harap halde olsalar da ihtişamlarını korumaya devam ediyorlar. Bonus olarak ise gidenleri Ege’nin yeşil ve mavilikleri ile donanmış etkileyici bir manzara bekliyor. Gittiğiniz zaman derin bir nefes alıp doğanın size sunduğu güzelliklerin tadını çıkarmayı unutmayın!
Bodrum tabii ki bu liste ile sınırlı değil. Piri mobil uygulamamızda sizler için 13 duraklık bir Bodrum rotası hazırladık. O zaman bir sonraki tatilinizde Bodrum’un köklü tarihini keşfetmeye ne dersiniz?
Sonrasında bir Datça tatili yapmak isteyenler ise Datça Gezi Rehberimizi okuyabilirler! 😊