AvrupaEndülüsSevilla

Sevilla Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Endülüs… Renkleriyle, kültürüyle, portakal ağaçlarıyla kesinlikle büyüleyici bir coğrafya. 🧡 Sevilla ise bu coğrafyanın tam kalbi! Geçmişte önemli olaylara da ev sahipliği yapmış. Amerika’yı keşfetmek üzere okyanusa açılan Kristof Kolomb’un da, dünyanın ilk romanı Don Kişot’un yazarı Cervantes’in de yolu geçmiş buradan. Hatta ardında “Nedimeler” isimli bir başyapıt bırakan Diego Velazquez de bu şehirde doğmuş!

Ayrıca ilginç bir bilgi: Antalya şehir planlaması Sevilla örnek alınarak yapılmış. Antalya yazılarımıza hemen buraya tıklayarak  göz atabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Sevilla’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Sevilla Nerede?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing eliSevilla, birçok gezginin favori bölgesi olan Akdeniz’in çok güzel bir kenti. İspanya’nın güneybatısında, tarih ve sanat kokan Endülüs bölgesinde yer alıyor Sevilla. Hatta Endülüs Özerk Bölgesi’nin başkenti.t. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Sevilla Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Sevilla Havalimanı’na direkt uçuş yok maalesef. Madrid, Barselona gibi İspanya şehirlerinden aktarmalı uçuşları tercih edebilirsiniz. Sevilla Havalimanı şehir merkezine sadece 15 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine gitmek için otobüs ve taksi seçenekleri var. EA isimli belediye otobüsleri yarım saatte bir havalimanından şehir merkezine gidiyor.

Sevilla Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz denince akla önce yaz tatili geliyor tabii. Ama Sevilla yaz dönemi çok ciddi bir turist kalabalığına ve akıl almaz sıcaklara ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden ilkbahar dönemini tercih etmekte fayda var. Hatta Sevilla’nın en ünlü etkinlikleri olan Kutsal Hafta ve Sevilla Karnavalı baharda gerçekleşmektedir.

Sevilla Nerede Kalınır?

Sevilla konaklamak için birçok güzel seçenek sunuyor ziyaretçilerine. Gelin birkaç seçeneği birlikte inceleyelim:

  • El Arenal: Sevilla’nın en çok tercih edilen semtlerinden biri burası. Turistik yerlere yakın olması sebeplerden biri tabii ki. Ayrıca en popüler kafe, restoran ve barların burada bulunması da başka bir sebep. Ama burayı seçerseniz gece bol bol gürültü duyabilirsiniz çünkü insanlar eğlenmeye devam edecek.
  • Santa Cruz: Sevilla içinde tarih severler için ideal bir yer burası. Mahalledeki Endülüs evlerinin çoğu butik otellere çevrilmiş. Güvenli ve gürültüsüz bir seçenek, rahat bir mahalle.
  • La Cartuja: Burası Guadalquivir Nehri’nin ortasında bir adacık. Birçok konser ve piyesin sahnelendiği Endülüs Modern Sanat Merkezi de bu adada yer alıyor. Ayrıca ada üzerinde bulunan ormanda keyifli doğa yürüyüşleri yapılabiliyor.

Sevilla Gezilecek Yerler

Sevilla’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Sevilla için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Sevilla’yı gezmeye başlamayın! 😊

Sevilla Katedrali

Sevilla Gezi Rehberi - Sevilla Katedrali

Sevilla Katedrali’nin ismini duymuş olma ihtimaliniz çok yüksek, çünkü şuan dünyanın en büyük gotik katedrali! Hatta bir zamanlar dünyanın herhangi bir mimari tarzdaki en büyük katedraliymiş.

Hem katedralin kendisi, hem bulunduğu alanın tarihi değeri çok büyük. Sevilla’nın Muvahhidler’in elinde olduğu dönemde, bugün katedralin bulunduğu alanda İşbiliye Ulu Cami bulunuyormuş. İşbiliye Ulu Cami 1248 yılında kentin Hristiyanların eline geçmesiyle kiliseye dönüştürülmüş, daha sonrada bugün karşımızda gördüğümüz yapının inşaatına başlanılması için yıkılmış. Bu arada Sevilla Katedrali 1987 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde. Özellikle mimariye ilgiliyseniz bu katedrali gezmek, fotoğraf çekmek için birkaç saat ayırmanızı tavsiye ederiz

Katedralin resmi sitesine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Alkazar

Sevilla Gezi Rehberi - Alcazar

Alkazar, Arapça “el- kasr”dan geliyor. El- kasr “köşk, saray” demek. “Alkazar” kelimesi ise kalın duvarlarla çevrili, İslami dönem ve onu takip eden dönemlere ait sarayları ifade ediyor. Yani Alkazar deyince yalnızca Sevilla’daki bu yapı kompleksi değil, Granada’daki, Kordoba’daki, Toledo’daki yapılar da aklımıza geliyor. Bu yapı kompleksleri genellikle “alcazaba” yani “el- kasaba” olarak adlandırılan eski yerleşim yerlerinin içinde ya da çok yakınında oluyor.

 

Bu saray ilk kez 12. Yüzyılda yaptırılmış. Daha sonra, 14. Yüzyılda, Kral I. Pedro tarafından başlatılan yeni inşaa sürecinde  dış duvarları ve Aslan Kapısı hariç her yeri yıkılmış. Kral Hristiyan olmasına rağmen sarayının inşasında Müslüman ustalar çalışmış. Ortaya çıkan bu sentez mimari “mudejar” olarak anılıyor. Mudejar kelimesinin türediği “müdeccen”, “bulunduğu mekâna yerleşip kalmış, oraya uyum sağlamış” anlamına geliyor. Bu kelime 15. yüzyıldan itibaren Hristiyanlaşan Endülüs’te kalan Müslümanlar için kullanılmış.

Pilatus’un Evi

Sevilla Gezi Rehberi - pilatos'un evi

Daha çok “Pilatus’un Evi” olarak bilinen saray, Medinacelli Dükü’nün eviymiş. Sarayın yapımına 15. yüzyılda başlanmış ama sürekli bahçeler, avlulular, salonlar eklendiğinden bugünkü halini alması 16. yüzyılı bulmuş. İnşa, dönemin soylularından Pedro Enríquez de Quiñones ve karısı Catalina de Ribera’nın isteğiyle başlamış, çiftin oğulları Fadrique Enríquez de Ribera’nın döneminde de tamamlanmış. Sarayın “Pilatus’un Evi” olarak anılmaya başlamasının sebebinin oğul Ribera’nın Kudüs’e yaptığı hac yolculuğu sırasında dinlediği hikayelerden çok etkilenmesi olduğu düşünülüyor. Söylenene göre bu ev, Hz. İsa’yı yargılamayı reddederek görevden çekilen Roma valisi Pontius Platus’un evinin bir kopyası.

Metropol Parasol

Sevilla Gezi Rehberi - Metropol Parasol​

Bu yapı, dünyanın en büyük ahşap yapısı. Evet evet, en büyük. Peki neden bu kadar büyük bir ahşap yapı var burada? Dev bir şemsiye! Gelin hikayesine bir göz atalım. 

Encarnacion Meydanı önceden klasik bi’ pazar yeriymiş. Ama sonra civardaki yapıların yıkılmasıyla meydan boş kalmış. Şehrin göbeğindeki bu boş, âtıl alanın değerlendirilmesi gerektiğini düşünen yetkililer “ne yapabiliriz” diye düşünmeye başlamışlar. Sonunda uluslararası bi’ proje yarışması düzenlenmesine karar verilmiş. Bu boş alanın Sevilla halkına kazandırılması için pek çok mimar yarışmaya katılmış. 

Yarışmanın kazananı Alman mimar Juergen Mayer ve ekibi olmuş. Projeleri Metropol Parasol jüri tarafından beğenilmiş ve hemen inşasına başlanmış.

Ahşap malzemeler örülerek oluşturulan yapılara “kanopi” deniyormuş. Kanopiyi binaların dış mekanlarında insanları yağmurdan, kardan, güneşten korunmak için kullanılan modern saçaklar olarak düşünebilirsiniz.  İspanyolcada “şehir şemsiyesi” anlamına gelen bu yapı da bahar aylarından itibaren bol güneş alan Sevilla halkı için dev bir ahşap şemsiye görevini üstleniyor. 

İspanya Meydanı ve Maria Luisa Parkı

Sevilla Gezi Rehberi - İspanya Meydanı ve Maria Luisa Parkı ​

Burası Sevilla’yı ziyaret ederseniz mutlaka zaman geçirmeniz gereken yerlerin başında geliyor. İspanya Meydanı yaklaşık 46 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Fakat içinde bulunduğu, şehrin en büyük yeşil alanı, Maria Luisa Parkı bunun yaklaşık 5 katı büyüklüğünde! 

Park 1920-30 yılları arasında şehirde düzenlenecek bir fuar için Jean- Claude Nicolas Forestier tarafından tasarlanmış. Forestier, yine bir fuar için tasarlanan Eyfel Kulesi’nin bahçelerini de tasarlamış ünlü bir peyzaj mimari. Huzurlu bir yürüyüş için birebir!

Eyfel demişken, Paris yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Altın Kule (Torre del Oro)

Sevilla Gezi Rehberi - Altın Kule (Torre del Oro)

Torre del Oro, yani Altın Kule, 1220-21 yıllarında Muvahhidler tarafından yaptırılmış. Sevilla bir liman kenti olduğu için geçmişte kule limanın gözlenmesi ve savunmasında rol oynuyormuş. Kule kaynaklara göre 36 metre yükseklikte ve üç kademeden oluşuyor. 1200’lerde sadece ilk iki kademe yapılmış. En üstteki silindir, altın kubbeli yapı ise 1755 yılındaki Büyük Lizbon Depremi’nden sonra eklenmiş. 

Altın Kule 1944’den beri Deniz Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzeyi ziyaret edip İspanya’nın denizcilik tarihine dair sayısız özel parçayı görmenizi tavsiye ederiz.

Eveet, geldik yazımızın sonuna. Sevilla ilginizi çektiyse bu durakları ve daha fazlasını Piri Guide mobil uygulamasında bulabilirsiniz. Hemen indirin ve Vodafone Red ayrıcalığıyla Saffet Emre Tonguç eşliğinde Sevilla turunuza başlayın! 

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir