AtinaAvrupaYunanistan

Atina Gezi Rehberi: Tanrıça Athena’nın Şehri

Atina, savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena’nın koruyup kolladığı bir şehir olarak biliniyor. Bu şehir aynı zamanda, “demokrasi” kavramının doğduğu, Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan, sokaklarında filozofların dolaşıp fikirlerini yüksek sesle dile getirdikleri kadim bir coğrafya.

Atina, oldukça zengin bir tarih ve kültüre sahip olan en canlı şehirlerden biri. Mitolojinin modern dünyayla buluştuğu yer burası. Akropolis ve Monastiraki Meydanı’ndan görkemli Olimpiyat Zeus Tapınağı ve huzurlu Likavitos Tepesi’ne kadar, Atina her gezgine unutulmaz bir deneyim vaat ediyor.

🛎️ Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Atina’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Atina Nerede?

Atina, Güney Yunanistan’da yer alıyor ve ülkenin de başkent. Şehir, ülkenin doğu kıyısında bulunan Attika bölgesinde yer almakta ve doğusunda Ege Denizi ile sınırlanmış.

Atina, dünyanın en eski şehirlerinden biri ve 3,400 yılı aşan bir geçmişe sahip. Batı medeniyetinin ve demokrasinin doğduğu yer olarak biliniyor. Ayrıca, şehir antik Yunan’ın en önemli simgeleri ve anıtlarına ev sahipliği yapıyor.

Atina'ya Nasıl Gidilir?

Uçak: Atina, şehir merkezinin yaklaşık 20 km doğusunda yer alan büyük bir uluslararası havalimanı Eleftherios Venizelos Havalimanı’na (ATH) sahiptir. Birçok büyük havayolu, dünyanın çeşitli yerlerinden Atina’ya uçuşlar düzenler. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksi, otobüs veya metroya binebilirsiniz.

Tren: Atina Avrupa şehirlerinde demiryolu ile bağlıdır. Selanik, Patras ve diğer büyük Yunan şehirlerine çift yönlü tren seferleri bulunur. Atina’daki ana tren istasyonu ise Larissa İstasyonu’dur.

Otobüs: Atina ayrıca Yunanistan’ın diğer bölgelerine ve birkaç Avrupa şehrine otobüs seferleri de düzenliyor. KTEL, Atina’da faaliyet gösteren ana otobüs şirketidir ve şehir merkezinin yaklaşık 5 km batısında bulunan büyük bir otobüs terminaline (Kifissos Otobüs Terminali) sahiptir.

Atina'ya Ne Zaman Gidilir?

Atina’yı yıl boyunca ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak sıcak ve kuru yazlar ile ılıman ve yağışlı kışlara sahip Akdeniz iklimi var. Haziran’dan Ağustos’a kadar olan yaz ayları en sıcak ve en kalabalık dönemleri, sıcaklıklar 35°C’ye kadar çıkabiliyor. Aynı zamanda turist akımınında olduğu bir dönem. İlkbahar (Mart – Mayıs) ve sonbahar (Eylül – Kasım) daha ılıman ve daha sakin geçiyor genelde. Kış genellikle yağışlı ve serin geçiyor. Bu yüzden kışın gitmenizi pek tavsiye etmeyiz.

Athena Nasıl Atina’nın Koruyucusu Oldu?

Mitolojiye göre, Olimposlu tanrı ve tanrıçalar dünyadaki şehirleri koruma sorumluluğunu aralarında paylaşmak istemişler. Athena ve Poseidon, aynı şehri, Attika bölgesinin en büyük şehrini sahiplenmek istiyorlarmış. Bir yarışma düzenlenmesine karar verilmiş. Kim şehir için daha faydalı bir şey sunarsa yarışmayı kazanacakmış. Poseidon, üç dişli mızrağını yere vurarak bir at yaratmış. Athena ise toprağa bir zeytin ağacı dikmiş. Tanrı ve tanrıçalar, bir zeytin ağacının şehre sonsuz fayda sağlayabileceğine kanaat getirmişler. Yarışmanın kazananı – ve Attika bölgesinin en büyük şehrinin koruyucusu- Athena olmuş. Ve o şehre, tanrıçanın onuruna “Atina” demişler.

Antik Yunan kültüründe zeytin ağacıyla ilgili anlatılan bir hikâye daha var: Yunan tarihçi Herodot’a göre, Athena’nın diktiği zeytin mucizevi şekilde yangınlardan kurtulmuş ve yeni sürgünler vermiş. Bu ağacın tohumları tüm Attika bölgesine dağılmış. İşte bu yüzden Atina’daki tüm zeytin ağaçlarının Athena’nın diktiği ilk ağacın torunları olduğuna inanılıyor.

Atina Gezilecek Yerler

Atina’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Atina için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Atina’yı gezmeye başlamayın! 😊

Akropol

Athens Travel Guide - Acropolis of Athens

Akropolis, yüksek bir tepe üzerine inşa edilen kale benzeri korunaklı bir kompleksin adı. “Akro” kelimesi Yunancada “yüksek” ya da “doruk”, “polis” ise “şehir” anlamına geliyor. Dünyanın en ünlü Akropolis’i, milattan önce 5. yüzyılda inşa edilen Atina Akropolisi.

Akropolis, 150 metre yükseklikte ve yaklaşık 3 hektarlık bir alan kaplıyor. Milattan önce 1400’lerde Mikenler, burada bir kale ve saray inşa ederek şehirlerini kurmuşlar. Bu tepeyi seçmelerinin sebebi, yüksek olmasıymış. Bu, şehre doğal bir koruma sağlıyormuş. Pisistratus ve oğulları, bugünkü Parthenon’un bulunduğu yerde eski Athena Tapınağı’nı inşa etmişler. Ancak onların en önemli mirası, o dönemde Panathenaic Oyunları’nın yaratılmasıymış. Tanrıça Athena’nın onuruna her dört yılda bir düzenlenen oyunlar, dini bir festival, atletik yarışmalar ve kültürel etkinlikleri içeriyormuş. Bu nedenle, Akropolis sadece bir kale değil, aynı zamanda kutsal bir alan olarak da hizmet ediyor.

Ayrıca, Akropolis sınırları içinde Athena tarafından dikilen ilk zeytin ağacını görmeyi unutmayın.Eğer Atina’da birden fazla gününüz varsa 1 gününüzü yalnızca Akropolis’e ayırabilir, şehirdeki diğer durakları sonraki günlere bırakabilirsiniz.

Zeus Tapınağı

Athens Travel Guide - Temple of Olympian Zeus

Geriye yalnızca sütunları kalan bu antik yapı, bir zamanlar tüm Yunanistan’ın en büyük tapınağıymış. İsmi, Olimpos Zeus Tapınağı

Bu tapınak, Zeus’a adanan en eski ve en büyük tapınaklardan biri. Aslında burada milattan önce 550 civarında inşa edilen başka bir tapınak varmış. Ama o tapınak şehirde çıkan büyük yangınlarda zarar görmüş. Milattan önce 520 dolaylarında, Peisistratos’un oğulları tarafından yeni bir tapınak inşa ettirilmiş. İşte o tapınak, Olimpos Zeus Tapınağı’ymış.

Lycabettus Tepesi

Athens Travel Guide - Lycabettus Hill

Lycabettus Tepesi, Yunan mitolojisinde çeşitli hikâye ve efsanelerle ilişkilendirilen özel bir yere sahiptir. Kelime itibariyle “Lycabettus”, Eski Yunanca’da “kurt yolu” anlamına gelir. Hatta kurtların bir zamanlar tam da bu tepede serbestçe dolaştıkları inancı bile vardır.

Lycabettus Tepesi Yunan tanrısı Zeus’a adanmış bir tapınağın yanı sıra Saint George veya Agios Georgios olarak bilinen eski bir kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tepede yer alan 4.000 kişilik Lycabettus Tiyatrosu, yılın çeşitli zamanlarında konserler ve tiyatro gösterileri için kullanılıyor. 25 Mart Yunan Milli Günü’nde vatandaşlar bu tiyatroda kutlamalar ve törenler düzenliyor.

Atina Akademisi

Atina Akademisi, Yunanistan’ın ulusal akademisi ve en iyi araştırma enstitüsüdür. Üniversitenin kökleri çok eski zamanlara, Platon’un Akademisi’ne kadar gitmektedir.

Platon, Akademi’yi M.Ö. 387’de bir felsefe okulu olarak Atina’nın dışında bir koru olan Akademia’da kurdu. Koru, adını bölgede konak sahibi olan Akademos’tan alıyor. Platon’un ders verdiği bu alan, sahibinin adından dolayı “Akademi” olmuştur. Bugün “akademi” terimi, üniversite kavramının bir bileşenidir ve Atina Akademisi de onun öncüsüdür.

Panathenaic Stadyumu

Athens Travel Guide - Panathenaic Stadium

Atina Akademisi şehrin en ihtişamlı yapılarından biri. Atina Akademisi, 1926’da kurulmuş. Şu anda Yunanistan’ın milli akademisi ve üst düzey araştırmaların yapıldığı bir enstitüsü. “1926’da kurulmuş” dedik ama tam da tahmin ettiğiniz gibi kökleri çok daha eskilere uzanıyor bu akademinin. Temelini “Platon Akademisi” olarak bilinen okul oluşturuyor.

Akademi binasının heykelleri, heykeltıraş Leonidas Drosis tarafından yapılmış. Önümüzdeki merdivenlerin iki yanında iki farklı heykel yer alıyor. Sağ taraftaki Sokrates, sol taraftaki ise onun öğrencisi Platon.Aynı zamanda Athena- Promachos heykeli var; mızrak ve kalkan onun savaşçı kimliğini temsil ediyor. Bir diğer heykel ise “güzel sanatların ve müziğin” tanrısı olarak anılan Apollo’nun heykeli. Onlar, Olimpos tanrı ve tanrıçaları arasında akademiyi yani eğitimi; insanın kendini hem aklen hem de ruhen yetiştirmesini en iyi temsil eden iki figür olarak Atina Akademisi’nin girişini taçlandırıyor.

Bir Avrupa turuna çıkıtıysanız ve bir sonraki rotanız Roma’ysa Roma Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir