AtinaAvrupaYunanistan

Atina Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Demokrasinin ve mitolojinin doğduğu topraklar Atina’ya doğru bir yolculuğa çıkıyoruz, sıkı tutunun!

Atina, zengin bir tarih ve kültüre sahip dünyadaki en hareketli şehirlerden birisi. Sonuçta mitolojinin modern dünyayla buluştuğu yer burası. Atina’yı gezerken Akropol ile şaşkına uğrayacak, görkemli Zeus Tapınağı’nı görecek ve Lycabettus Tepesi’nden güzel bir Atina manzarası izleyeceksiniz. İşte tüm bunları birleştirdiğimizde Atina, unutulmaz bir deneyim sunmak için sizi bekliyor!

🛎️ Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Atina’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Atina Nerede?

Ülke güneyindeki Atina, Yunanistan’ın başkentidir. Doğu kıyısında bulunan ve doğuda Ege Denizi ile sınırlanan Attika bölgesinde yer alır.

Atina, 3.400 yılı aşkın bir geçmişe sahip, dünyanın en eski şehirlerinden birisidir. Batı medeniyetinin ve demokrasinin doğduğu yerdir. Ayrıca şehir, antik Yunanistan’ın en önemli yerlerinden ve anıtlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Atina'ya Nasıl Gidilir?

Uçak: Atina, şehir merkezinin yaklaşık 20 km doğusunda yer alan büyük bir uluslararası havalimanı Eleftherios Venizelos Havalimanı’na (ATH) sahiptir. Birçok büyük havayolu, dünyanın çeşitli yerlerinden Atina’ya uçuşlar düzenler. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksi, otobüs veya metroya binebilirsiniz.

Tren: Atina Avrupa şehirlerinde demiryolu ile bağlıdır. Selanik, Patras ve diğer büyük Yunan şehirlerine çift yönlü tren seferleri bulunur. Atina’daki ana tren istasyonu ise Larissa İstasyonu’dur.

Otobüs: Atina ayrıca Yunanistan’ın diğer bölgelerine ve birkaç Avrupa şehrine otobüs seferleri de düzenliyor. KTEL, Atina’da faaliyet gösteren ana otobüs şirketidir ve şehir merkezinin yaklaşık 5 km batısında bulunan büyük bir otobüs terminaline (Kifissos Otobüs Terminali) sahiptir.

Atina'ya Ne Zaman Gidilir?

Atina’yı yıl boyunca dilediğiniz vakit ziyaret edebilirsiniz. Ancak gitmek için en iyi zaman beklenti ve seyahat planlarınıza bağlı olarak şekillenir.

Atina, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan tipik bir Akdeniz iklimine sahiptir. Haziran’dan Ağustos’a kadar olan yaz ayları, 35°C’ye varan sıcaklıklar ve büyük turist kalabalıklarıyla en sıcak ve en yoğun aylardır. İlkbahar (Mart-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Kasım) daha ılıman ve daha az kalabalıktır. Kış ayları ise 5-15°C arasında değişen sıcaklıklara sahiptir; çoğunlukla yağmurlu ve soğuktur.

Atina Gezilecek Yerler

Atina’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Atina için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Atina’yı gezmeye başlamayın! 😊

Akropol

Athens Travel Guide - Acropolis of Athens

Akropol, yüksek bir tepe üzerinde yer alan kale benzeri bir komplekstir. Akropolis veya akropol adı, Yunanca “yüksek” veya “kenar” anlamına gelen “akro” ve “şehir” anlamına gelen “polis” kelimelerinden türemiştir. Dünyadaki en ünlü Akropol, M.Ö. 5. yüzyılda yapılan Atina’daki akropoldür. Atina Akropolü, Neolitik Dönem’e kadar uzansa da bölgenin gelişimi Miken Uygarlığı’yla başlamıştır.

Pisistratus ve oğulları, bugün Parthenon’un bulunduğu eski Athena Tapınağı’nı inşa ettiler. Ancak onların en önemli mirası, o dönemde Panathenaic oyunlarının yeniden canlanmasıydı. Her dört yılda bir tanrıça Athena onuruna düzenlenen bu oyunlar; dini bir festivali, atletizm yarışmalarını ve kültürel etkinlikleri bir araya getirdi. Bu nedenle Athena Akropolü, sadece bir kale olmaktan çok kutsal bir yer olarak da hizmet veriyordu. Ayrıca bizden bir öneri: Akropol sınırları içinde yer alan Athena’nın diktiği ilk zeytin ağacını da görmeden gitmeyin!

Zeus Tapınağı

Athens Travel Guide - Temple of Olympian Zeus

Tapınak, Yunan mitolojisinde tanrıların kralı Zeus’a adanmıştır. Zeus; Athena, Apollon ve Dionysos gibi birçok Yunan Tanrı ve Tanrıçasının babasıydı. Evrenin hükümdarı ve şehir devletinin koruyucusuydu. Şehir devletini korumak, otoriteyi ve adaleti sürdürmek anlamına geliyordu. Bu yüzden Yunanlılar Zeus’u adaletin bekçisi olarak da görmüşlerdir.

Zeus’a adanan en eski ve en büyük tapınaklardan biri Zeus Tapınağı’dır. Parthenon yapılmadan önce Zeus Tapınağı, döneminin en büyük tapınağıydı. Tapınak, dor düzeninde dikdörtgen şekilli yerel kireçtaşı ve mermerden yapılmıştı.

Lycabettus Tepesi

Athens Travel Guide - Lycabettus Hill

Lycabettus Tepesi, Yunan mitolojisinde çeşitli hikâye ve efsanelerle ilişkilendirilen özel bir yere sahiptir. Kelime itibariyle “Lycabettus”, Eski Yunanca’da “kurt yolu” anlamına gelir. Hatta kurtların bir zamanlar tam da bu tepede serbestçe dolaştıkları inancı bile vardır.

Lycabettus Tepesi Yunan tanrısı Zeus’a adanmış bir tapınağın yanı sıra Saint George veya Agios Georgios olarak bilinen eski bir kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tepede yer alan 4.000 kişilik Lycabettus Tiyatrosu, yılın çeşitli zamanlarında konserler ve tiyatro gösterileri için kullanılıyor. 25 Mart Yunan Milli Günü’nde vatandaşlar bu tiyatroda kutlamalar ve törenler düzenliyor.

Atina Akademisi

Atina Akademisi, Yunanistan’ın ulusal akademisi ve en iyi araştırma enstitüsüdür. Üniversitenin kökleri çok eski zamanlara, Platon’un Akademisi’ne kadar gitmektedir.

Platon, Akademi’yi M.Ö. 387’de bir felsefe okulu olarak Atina’nın dışında bir koru olan Akademia’da kurdu. Koru, adını bölgede konak sahibi olan Akademos’tan alıyor. Platon’un ders verdiği bu alan, sahibinin adından dolayı “Akademi” olmuştur. Bugün “akademi” terimi, üniversite kavramının bir bileşenidir ve Atina Akademisi de onun öncüsüdür.

Panathenaic Stadyumu

Athens Travel Guide - Panathenaic Stadium

Stadyum, Yunancada “güzel mermer” anlamına gelen Kallimarmaro adıyla da anılıyor. Panathenaic Stadyumu, dünyadaki tamamen beyaz mermerden yapılmış tek stadyum olduğu için bu adı aldı! Peki ama nedir bu Panathenaic oyunları?

Panathenaic, tanrıça Athena’yı onurlandırmayı amaçlıyordu. Oyunlar çok daha önemli bir dini festival olan Panathenaia’nın parçasıydı. Her dört yılda bir düzenlenen festival “Büyük Panathenaia” olarak biliniyordu. Çeşitli oyunlar içeriyordu ve normal bir festivalden 3-4 gün daha uzun sürüyordu. Bu oyunlar Atina vatandaşlarının hayatlarının önemli birer parçasıydı ancak Olimpiyat Oyunları kadar da geniş çaplı ve önemli değildi.

Bir Avrupa turuna çıkıtıysanız ve bir sonraki rotanız Roma’ysa Roma Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz!

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir