‘’Sevdiğinden uzakta olunca insan, geçmek bilmiyor saatler dakikalar…’’
Bu satırlar Shakespeare’in ünlü Othello eserinden. Derler ki Othello oyunu, Mağusa’da geçer. Edebiyat aşıkları zaten biliyordur: Shakespear’in bu ünlü eserinde komutan Othello Mağusalı Desdomona’ya aşık olur. Tabii, hikaye trajik bir sonla biter ama biz şimdi oralara hiç girmeyeceğiz. Mağusa’daki Othello Kalesi de Othello ve Desdomona’nın aşklarının doğduğur yer olarak günümüzde ziyarete açık. Hatta hemen dışında bir Shakespeare büstü bile mevcut.
Mağusa hem efsanelerin hem de sürgünlerin şehri. Efsanelerin şehri çünkü Osmanlı’dan itibaren Mağusa sürgünlerin yollandığı bir şehirmiş. Hatta buraya sürgün edilen tanıdık bir isim de var: Namık Kemal. Ünlü yazar, uzunca bir süre buradaki zindanda tutulmuş. Gülnihal ve Mağusa Mektupları eserlerini de burada yazmış. Mağusa’ya Türkçe ismini veren yine Namık Kemal olmuş.
Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Mağusa’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın!
Mağusa Nerede?
Mağusa veya şu anki adıyla Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs’ın doğu tarafında yer alan bir kent. Doğu Akdeniz Üniversitesi de Mağusa’da yer alıyor. Kuzey ve doğu kısmında Akdeniz’e kıyısı var. Lefkoşa’ya ise uzaklığı yaklaşık 70 kilometre. Mağusa, Akdeniz’in en güçlü liman kentlerinden birisi. Altın kumsallarıyla da birçok ünlü plajı içerisinde barındırıyor.
Mağusa’ya Nasıl Gidilir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep gibi şehirlerden doğrudan uçuş var. Ankara’dan 50 dakika, İstanbul ve İzmir’den de 75 dakika sürüyor. Antalya’dan geliyorsanız uçuş yalnızca 30 dakika sürecektir. Uçakla gelecekseniz Mağusa’ya geçmek için KIBHAS otobüslerini kullanabilirsiniz. Yolculuk havaalanından yaklaşık 50 dakika sürüyor. Otobüsle gitmek istemezseniz özel araç da kiralama şansınız var.
Bir başka ulaşım yolu ise deniz ulaşımı. Antalya, Mersin ve Taşucu’nda Kıbrıs’a geçmek için limanlar mevcut. Feribot ve deniz otobüsleri, Girne ve Mağusa limanlarına geliyor. Araçlı veya araçsız feribot seçenekleriniz var. Seçilen feribota göre ulaşım süresi 3-6 saat arası değişiklik gösteriyor.
Not: Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyenlerin vize veya pasaport çıkartmasına gerek yok. T.C. kimlik kartınızı şehre giriş sırasında göstermeniz yeterli. “Şimdi burada Euro mu geçiyor ya?” diyenler varsa hemen cevap verelim: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin para birimi Türk Lirası. Fakat Euro ve Dolar gibi para birimleri de geçiyor.
Mağusa’ya Ne Zaman Gidilir?
Mağusa Akdeniz iklimini yaşayan bir kent. Yazlar uzun ve kurakken kışlar kısa ama yağışlı geçer. Mart ayında bile havanın normale göre sıcak olduğunu görebilirsiniz. O yüzden Mağusa’yı yılın birçok dönemi gezme şansınız var. İklimi buna oldukça elverişli. Ancak biz ne kavrulalım ne de yağmurda sırılsıklam olalım diyenleriniz mutlaka olacak. Orta yolu bulmak gerekirse bahar ayları en ideal zamanlar oluyor. Fakat “Ben Kıbrıs’ın sahillerinde vakit geçirmek istiyorum.” derseniz Mayıs-Haziran aylarını seçin.
Söz bu not son: Gittiğinizde çok düzenli bir toplu taşıma sistemiyle karşılaşmayacaksınız. O nedenle şehir içinde araba veya bisiklet kiralamak daha mantıklı. Veee eminiz biliyorsunuz ama biz yine de hatırlatalım: Kıbrıs’ta trafik tersten akıyor. Yani direksiyonlar sağda 🚗🚗 O yüzden yolda bisiklet veya araba kullanırken aman dikkat!
Mağusa Gezilecek Yerler
Birçok farklı hükümdar, kültür ve inanış gelmiş geçmiş Mağusa şehrinden. O yüzden enteresan hikayeleri ve efsaneleri çok. Biz birkaçını yazımızda anlatacağız. Fakat Arap Ali hikayesi gibi daha onlarcasını Mağusa’yı gezerken Piri mobil uygulamasında bulabilirsiniz!
Mağusa’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Mağusa için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Mağusa’yı gezmeye başlamayın!
St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi
Barnabas, Yahudi kökenli bir aziz. Yüzyıllar önce Hristiyanlığı yaymak amacıyla Kıbrıs’a gelmiş kendisi. Ancak dini yaymaya çalışırken Salamis kentinde hapsedilmiş. Hristiyan karşıtı kişilerce dövülmüş ve yakılmış. Bedeni tam denize atılacakken ona inanan birisi Barnabas’ın cesedini kaçırmış ve bir mağaraya gömmüş. Kilisenin içine girerseniz Barnabas ikonunu ve fresklerdeki İsa betimlemesini görebilirsiniz. Manastırın içinde ise tabaklar, testiler ve lahitler yer alıyor.
Bahsedilen mağara rivayete göre Kıbrıs Piskoposunun rüyasına girmiş. Rüyasına giren bölgede de Barnabas’ın kalıntıları ve birlikte gömüldüğü İncil bulunmuş. Daha sonra bağışlarla azizin adına bir manastır açılmış. Dışarı kısımda ise Barnabas’ın kubbe şeklindeki mezarını göreceksiniz. Mezarın bulunduğu keçi boynuzu ağacı altındaki mağaraya 13 basamakla iniliyor.
Salamis Antik Kenti
Salamis, M.Ö. 11. yüzyılda Kıbrıs’ın başkentiymiş. Halk, deprem sonrası başka bir antik kent olan Enkomi’den ayrılıp buraya taşınmış. Ancak deprem ve Arap istilaları bir süre sonra Salamis’i de vurmuş. Kent tahrip olmuş ve yıkılmış. Salamis Antik Kenti’nde cimnasyum, tiyatro ve Roma hamamları gibi birçok alan varmış. Bunların kalıntıları hala kentin içinde canlı bir şekilde duruyor. Cimnasyum tarafı, sütunlarla çevrili bir durumda. Burayı yalnızca erkekler kullanabiliyormuş ve çıplak bir şekilde egzersiz yapıyorlarmış. Roma hamamları ise mermer kaplı havuz ve çeşmeler içeriyormuş. Bir de 50 sıralı olarak yapılmış kent tiyatrosu mevcut ki bunu geziniz sırasında göreceksiniz.
Othello Kalesi
Othello ismi bir yerlerden tanıdık geldi mi? Evet evet, İngiliz yazar William Shakespeare’in ünlü Othello oyunu. Shakespeare 1603 tarihli oyununun ilhamını buradan almış. Hatta Othello aslında Mağusa’da geçiyormuş. Ne kadar doğru bilinmez ama kalenin olduğu yerde onun anısına yapılmış bir büst hala duruyor. Othello Kalesi, bir Orta Çağ kalesi. Lüzinyanlar Döneminde kraliyet ailesi ve hizmetkarlar kalırmış burada. Venediklilere geçince duvarlar kalınlaştırılmış ve askeri bir kale olmuş. Çok güçlü olduğundan dolayı “Geçilmez Kale” veya “Geçilmez Kule” denilmeye başlanmış. Osmanlı kuşatması sırasında ise şehrin tüccarları buraya gelip kale içindeki tünellere servetlerini saklamışlar. Kulenin içinde servetlerin gizli olduğuna inanan hala o kadar çok insan var ki!
Namık Kemal Zindanı
Namık Kemal, Vatan yahut Silistre oyununu yazdıktan sonra beş arkadaşıyla birlikte sürgün edilmiş. Kendisi de Kıbrıs’a yollanmış. Ancak işin ilginç tarafı Namık Kemal’in Lefkoşa’da mı yoksa Mağusa’da mı kalacağı yol ayrımına gelene kadar bilinmiyormuş. En nihayetinde şu an Namık Kemal Zindanı adını alan bu yapıda tutsak edilmeye başlanmış. 36 ay zindanda kalmış ünlü yazar. Kaldığı süre boyunca ise Kıbrıs halkı onu çok sevmiş. Hatta kaldığı yerin üstündeki oda çalışma odası olmuş. Günümüzde zindan, çalışma odası ve karşı odalar müze olarak kullanılıyor. İçeride yazarın fotoğraflarını, biyografisini ve kişisel eşyalarını bulabilirsiniz.
Maraş
Son durağımız Kapalı Maraş, namı diğer Hayalet Şehir 👻 Rumca adı Varoşa olan Maraş, Mağusa surları dışında kalan bir yerleşim yeriymiş. Adanın kalbinin attığı, otellerin ve eğlence mekanlarının olduğu bir bölgeymiş. Hatta Miami kadar ünlü sahilleri varmış şehrin. Ancak bu 1974 senesine kadar sürmüş. Çünkü o sene savaştan dolayı şehir yasak bölge ilan edilmiş. Tüm halk evlerini terk etmek zorunda kalmış. Kent zamanla gerçekten de bir hayalet şehir görünümünü almış. Kapalı Maraş’ın bir bölümü 8 Ekim 2020’de ziyarete açıldı. Şu an kontrol alanından geçip burayı bisikletle veya yürüyerek gezebilirsiniz. Bizim önerimiz Maraş’ı bisikletle gezmeniz. Sizin için de hep hatırlayacağınız bir deneyim olacak.
Bu yazıdan sonra Mağusa’yı daha da merak etmeye başladıysanız hemen sesli tur rehberiniz Piri’yi indirip gezintiye başlayabilirsiniz.
Mağusa’ya Antalya üzerinden geçme gibi bir planınız varsa Antalya’yı da gezmeden gitmeyin deriz 😊 O zaman Antalya Gezi Rehberimiz tam aradığınız kan olabilir.