Prizren küçük olmasına rağmen içinde çeşit çeşit hikâye barından şehirlerden. Hala Osmanlı’nın dokusunu tutan nadir Balkan şehirlerinde de bir tanesi. Hatta halk arasında söylenene göre Prizren ‘Amasya ilimizin bir kopyası’. Şehir aynı zamanda Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova’nın tarihini ve kültürel mirasının da çok güçlü bir sembolü. Eğer kapsamlı bir vizesiz Balkan turu planlıyorsak, Prizren kesinlikle listenizde olmalı. Rahatlıkla 2 günde şehri gezebilirsiniz.
Bu yazımızda Prizren’de gezilecek yerleri sizin için sıraladık. Fakat yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Prizren’i adım adım kişisel tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊
Şairler Kaynağı Prizren
“Prizren’de bir oğlan doğsa adından önce mahlas koyarlar. … Priştine’de oğlan doğsa kalemi belinde doğar, derler. Yani Prizren, şair menbası; Priştine, kâtip yatağıdır. – Aşık Çelebia
Osmanlı zamanında “Şair Menbaı” yani “Şairler Kaynağı” olarak anılıyormuş Prizren. Özellikle 16 ve 17. yüzyıllarda Suzi Çelebi, Aşık Çelebi, Şem’i, Nehari, Tecelli gibi divan şairleri doğup büyümüş burada.
Prizren Nerede?
Prizren, Kosova’nın güney batısında, Arnavutluk sınırına oldukça yakın bir konumda. Şar Dağları’nın eteklerinde konumlanan Prizren aynı zamanda Kuzey Makedonya ile de sınırdaştır.
Prizren’e Nasıl Gidilir?
Prizren’de maalesef havalimanı bulunmuyor. O yüzden en mantıklı ulaşım yolu direkt olarak Priştine ya da Üsküp havalimanına varmak. Her iki şehirde de Prizren’e giden direkt otobüsler bulunuyor.
Priştine’den Prizren’e her yarım saate bir otobüs bulunuyor. Otobüs yolculuğu yalnızca 1,5 saat sürüyor. Priştine’den günübirlik geziler için dahi Prizren’e gidilebilir.
Üsküp’ten kalkan bir çok otobüs de Prizren’e gidiyor. Fakat bazıları önce Prizren’e uğrayıp daha sonra direkt Priştine’ye doğru ilerliyor. Bu yüzden bilet alırken sormakta fayda var. Üsküp’ten otobüsler de 2 saatte bir kalkıyor.
Eğer gitmişken Üsküp’ü de gezerim diyorsanız, Üsküp gezi yazımıza da bakmayı unutmayın.
Prizren’e Ne Zaman Gidilir?
Prizren’i ziyaret etmek için en popüler zamanlardan biri ilkbahar. Bu dönemde hava genellikle ılık ve güneşli oluyor. Doğanın canlanmasıyla birlikte şehir rengârenk çiçeklerle süslü oluyor. Yaz ayları da Prizren’i ziyaret etmek için güzel bir zaman. Bu dönemde sıcaklıkların yükselmesiyle şehirdeki turist kalabalığı da artar. Eğer çok kalabalık zamanda gütmeyi tercih etmiyorsanız aklınızda olsun.Sonbahar, Prizren’e gitmek için daha sakin bir dönem olabilir. Turistlerin azalmasıyla birlikte şehir daha huzurlu bir atmosfere bürünüyor. Eğer soğuk seviyorsanız kışın Prizren oldukça soğuk olup, şehir karlarla kaplı olabiliyor.
Prizren Gezilecek Yerler
Prizren’de mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Prizren için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Prizren’i gezmeye başlamayın! 😊
Our Lady of Ljeviš Kilisesi (Cuma Cami)
Our Lady of Ljeviš Kilisesi, Priştine’de UNESCO’nun “Dünya Mirası Listesi”nde olan yapılardan bir tanesi. Kaynaklara göre, antik dönemde burada bir tapınak varmış. Sonraki yüzyıllarda tapınağın yerine bir Bizans kilisesi inşa edilmiş. O kilise üç nefli – yani üç koridordan oluşan – bazilikal planlı bir yapıymış. 12. yüzyılda şehir, Sırp Devleti’ni kuran Stefan Nemanja tarafından işgal edilmiş. Kilise o işgalde yıkılmış. 14. yüzyılın ilk yıllarında Kral II. Stefan Uroş Milutin tarafından onarılmış. Daha doğrusu yeniden yaptırılmış. Bu esnada yapıya iki nef daha eklenmiş.
Gelelim bu yapıya neden Cuma Cami dendiğine… Prizren, 1450’lerin ortasında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş. Fatih, bir süre şehirde kalmış ve bu yapının camiye çevrilmesini emretmiş. Söylenene göre, bir Cuma günü namazını burada kılmış. Bu yüzden halk camiyi Cuma Cami olarak anmaya başlamış.
Taş Köprü
Taş Köprü, Prizren’in sembolü diyebiliriz. Web tarayıcınıza “Prizren” yazarsanız karşınıza çıkan ilk görsellerde bu köprünün yer aldığını göreceksiniz .
Taş Köprü’nün inşa tarihi net değil. 15. yüzyılın sonunda yapıldığı düşünülüyor. Bu köprü 15. yüzyılda yapılan orijinal köprü değil maalesef. 1979 yılının Kasım ayında büyük bir sel yaşanmış Prizren’de. Sel suları köprüyü yıkmış, taşlarını önüne katıp götürmüş. Bazı uzmanlara göre, köprünün sele direnemeyip yıkılmasının temel sebebi, kemerlerden birinin doldurulmuş, tam verimle çalışamıyor olması. 3 yıl sonra, mühendislerin çalışmaları ve Yugoslavya Hükümeti’nin desteğiyle yeniden inşa edilmiş köprü. 17 Kasım 1982’de – selin yıl dönümünde- açılmış.
Şadrıvan Meydanı
Şadrıvan Meydan, şehrin kalbi! Meydan, adını ise ortasında yer alan küçük şadırvandan alıyor. Hani Roma’daki Fontana di Trevi’ye yani nam-ı diğer Aşıklar Çeşmesi’ne para atarsanız Roma’ya tekrar gideceğinize inanılır ya… Burada da benzer bir inanış var. Bu şadırvanın suyundan içen mutlaka bir gün Prizren’e döner, deniyor. Hatta bu sudan içenlerin Prizren’de aşkı bulup evleneceğini söyleyenler bile var. Eğer yaz vakti ziyaret ediyorsanız, meydandaki insanların sık sık bu çeşmeden su içtiklerini, yüzlerini yıkadıklarını görebilirsiniz. Eğer siz de bir şehri keşfederken yanınızda kendi su şişeniz ile gezmeyi seviyorsanız buradan suyunuzu doldurabilirsiniz.
Prizren Kalesi
Prizren Kalesi, bölge Romalıların elindeyken İmparator Iustinianus tarafından yeniden yaptırılmış. Bu arada Iustinianus da bir Rumelili, Kuzey Makedonya’da dünyaya gelmiş. Ayrıca kendisi İstanbul’un simgesi Ayasofya’yı yaptıran kişi. 15. yüzyılda da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Kale, Osmanlılar tarafından güçlendirilip uzun yıllar aktif olarak kullanılmış. İçine han, hamam, cami gibi yapılar yapılmış. Bugün bu yapıları göremiyoruz. Çünkü kale, Balkan Savaşları’nda büyük hasar almış. Yapılar yıkılıp yok olmuş. Ama kale, 1940’lardan beri “olağanüstü öneme sahip kültürel miras” olarak korunuyor.
Kale, Prizren’e hâkim bir tepenin üzerinde. Eğer mevsim yazsa güneş tepedeyken çıkmanızı önermem kaleye. Önerim gün içinde Prizren’i keşfetmeniz, kaleye gün batmak üzereyken çıkmanız. Pek çok turistin de aynı şekilde kaleye gün batımını izlemek için çıktığını fark edeceksiniz.