Marmara’nın aydınlık yüzü Büyükada, İstanbul ziyaretlerinin ilk durağı. Kiliseleri, camileri, parkları ve meydanları ile Büyükada’da gezilecek tarihi yerler uzayıp giden bir liste oluşturuyor. Üstelik her biri, kendi dokusunu bugüne dek olabildiğince korumuş. Belki de bu yüzden Büyükada turu dendiğinde akla ilkin, otantik bir atmosferi solumak geliyor. Dokunduğunuz her taşın bir tarihi olması, Marmara Denizi’nin insanı içine geçen görüntüsü ile birleşince, bahar aylarının vazgeçilmez rotasını önümüze çıkarıyor: Büyükada! Yalnız burayı ziyaret etmeden önce biraz kondisyon çalışmalı ve bilmiyorsanız bisiklet sürmeyi öğrenmelisiniz 🙂 Adanın zorlu parkurları, genç yaşlı demeden herkesi zorlayabiliyor.
Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Büyükada’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 🙂
Büyükada Nerede?
Prens Adaları’nın en büyüğü olan Büyükada, tam olarak Marmara Denizi’nin açıklarında bulunuyor. İstanbul’dan geçmeyi planlıyorsanız, Maltepe sahilinden yaklaşık 2 kilometrelik bir yolculuğun sizi beklediğini söyleyebiliriz.
Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Büyükadaya ulaşım İstanbul semtleri üzerinden sağlanıyor. Eminönü, Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy, Bostancı’dan ünlü “Adalar Vapuru” kalkıyor. Bostancı’dan 30 dakikada, Eminönü’nden 1 saat 15 dakikada, Beşiktaş’tan ise 1 saat 45 dakikada Büyükada’ya varabilirsiniz. Tüm sefer bilgileri için şurayı ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’a gitmek için ise otobüs, özel araç veya uçak seçeneklerini kullanabilirsiniz. Peki vardıktan sonra ne yapılır, Büyükada’da nasıl gezilir? Elbette bisikletle 🙂 Bu benzersiz, ekonomik ve sağlıklı ulaşım aracı ile adanın her yerine gidebilirsiniz.
Büyükada’ya Ne Zaman Gidilir?
Büyükada, baharın müjdecisi çiçek kokuları ile tanınıyor. Bu yüzden yalnızca ada fotoğraflarına bakarak dahi, bahar aylarında muhteşem manzaralar sunduğunu görebiliyoruz. Tabi biri size “ada sahillerinde bekliyorum” mesajı attıysa, muhtemelen mevsim yazdır. Çünkü Büyükada’nın Marmara’ya açılan sokaklarını arşınlayıp denize girmek, en sevilen aktivitelerden birisi. Çok bekletmeyin deriz 🙂 Ayrıca Büyükada’ya gitmeden evvel, şuraya tıklayarak ufak tarihi bilgileri ilk ağızdan öğrenebilirsiniz.
Büyükada Gezilecek Yerler
Büyükada’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Büyükada için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Büyükada’yı gezmeye başlamayın! 😊
Saatli Meydan
Sizi vapurdan iner inmez karşılayacak ilk yer, Büyükada İskelesi. Hemen sonra ise adalıların buluşma noktası Belediye Gazinosu bulunuyor. Leziz balıklar tadabileceğiniz balık restoranları, inci gibi diziliyor önünüzde. İçeri girip yukarıya yürümeye başladığınızda ise Saatli Meydan’a gelmiş bulunuyorsunuz. Mağazaları ve restoranlarıyla adanın kalabalık bölgelerinden birisi. Üstelik tarihi, Osmanlı dönemine dayanıyor. Son demlerine yetişse de saat kulesinin tarihsel niteliğini etkilemiyor bu durum.
Aya Dimitri Kilisesi
Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi’nin yepyeni dış görünüşü sizi aldatmasın. Burası 1999 depreminde zarar gördüğü için sonradan restore edilmiş. Fakat bu durumu, içeriye girip muhteşem kalem işi süslemeleri, oyma sütun başlıklarını görünce böyle bir güzelliğin yeni yüzyılın icadı olamayacağına kanaat getireceksiniz. Burası adanın en çok düğün yapılan ibadethanesi imiş. Hatta bu konu ile ilgili kısa bir anlatıyı, Piri Guide ile dinleyebilirsiniz.
Agopyan Köşkü
Görkemli duruşu ile sizi caddenin sonundan kucaklayan muhteşem bir yapı: Agopyan Köşkü. Yazlık olarak tasarlanmış olan köşk, beyaz ahşap döşemeleri ile öyle heybetli görünüyor ki fotoğraf çekmeden geçmek istemeyeceğinizden eminiz. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırılan bu köşke baktığınızda; dilimli kemerleri, ahşap oyma sanatının inceliklerini ve özgün bir dokuyu yansıtan pencerelerini göreceksiniz.
Hamidiye Cami
2. Abdülhamit döneminin ordu müteahhidi tarafından inşa edilen bu sinagog, Büyükada’da yaşayan Yahudilerin hala sık sık kullandığı bir ibadethane. Dışarıdan sunduğu görüntüde, ince işlenmiş motifleriyle sütun başlıklarını seçebilmek mümkün. Elbette yarım daire kemerler de yuvarlak pencere düzenlemelerinin şıklığı da cabası.
Rum Yetimhanesi
Adanın en çok bilinen tarihi yapılarından birisi olan Rum Yetimhanesi, Avrupa’nın en büyük, tek parça ahşap binası… Konaklama amacı ile hayata geçirilen bir projenin, nasıl Rum Yetimhanesi olma yolunda ilerlediğini, Piri Guide Mobil Uygulaması’ndan dinleyebilirsiniz. Bu güzel ve tarihi yapının öyküsü, 1890’lı yıllardan başlıyor, 1960’a dek devam ediyor. Fakat 60 döneminde politik sebeplerle kapatılıyor ve yaklaşık 1200 Rum yetim, evini kaybediyor.
Büyükada tüm bunlar ve daha fazlasına ev sahipliği yapıyor. Panaiya Kilisesi, ünlü kahvehaneleri, Çınar Meydanı, köşkleri ve tabiat parkları ile unutulmayacak bir rota sunuyor diyebiliriz. Üstelik denizin ortasında, tertemiz havası ile kendisine çeken adadan ayrılmak istemeyeceksiniz. Ayrılmayın 🙂 Birkaç gün kalın, tarihi yapıları keşfettikten sonra adaya özgü lezzetler deneyin. Ada sahillerinde güneşlenin, müzelerin tadını çıkarın. Dönüşte yanınıza birkaç hediyelik almayı da unutmayın tabii.
Bu yazımızı beğendiyseniz aşıklar adası Heybeliada yazımız da ilginizi çekebilir.