Türkiye

Türkiye’de Görmeniz Gereken Antik Kentler

Tarihin derinliklerinde ve geçmişiyle iç içe bir yolculuğa hoş geldiniz! Türkiye’de görmeniz gereken antik kentler o kadar çok ki seçim yapmak gerçekten de zor…

Doğu ile Batı’nın buluştuğu büyüleyici bir ülke burası, dünyanın en büyüleyici antik şehirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Eski çağ imparatorluklarının kalıntılarından uzun zaman önceki medeniyetlerin geride bıraktığı mimari harikalara kadar… Bu antik şehirler, Türkiye’nin geçmişini şekillendiren zengin mirasın birer parçasıdır.

🛎️ Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: İstediğiniz ülkeyi adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Troya

Efsanevi Truva Savaşı… Sadece filmin hayranı olsanız bile Troya Antik Kenti Türkiye’de görmeniz gereken antik şehirler arasında yer alıyor.

Truva Antik Kenti, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Ziyaretçiler, kalıntıları keşfedebilir ve şehrin sembolü haline gelen yeniden yapılanmış ahşap atı görebilirler. Troya’nın kalıntıları, UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ndedir. Kazı çalışmaları 19. yüzyılda başladı ve günümüze kadar devam ediyor. Bu da antik kentin tarihini aydınlatıyor ve varlığını doğruluyor. Buraya kadar gelmişken Çanakkale’deki diğer önemli tarihi noktaları gezmeyi de unutmayın!

Pergamon

Pergamon veya Pergamum, günümüz Türkiye’sinde bulunan antik bir Yunan şehridir. Batı Anadolu’da Mysia tarihi bölgesinde, günümüz Bergama şehrine yakın konumdadır.

MÖ 3. yüzyılda kurulmuş ve Attalid hanedanlığı, bir Helenistik krallığın başkenti olmuştur. Şehir, etkileyici mimari ve kültürel başarılarıyla ünlüdür. Pergamon, antik dünyanın en ünlü kütüphanelerinden biri olan Pergamon Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapmıştır. Binlerce yazmaya ev sahipliği yapmış; koleksiyonu ve önemi açısından İskenderiye Kütüphanesi’nden hemen sonra gelmektedir.

Efes

Ünlü antik şehir Efes, Akdeniz bölgesinde en iyi korunmuş antik şehirlerden biridir. Bir zamanlar önde gelen bir Yunan ve Roma şehri olan Efes, muhteşem Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı ve Büyük Tiyatro ile ünlüdür. Efes aynı zamanda erken Hristiyanlıkla olan bağlantılarıyla da önemlidir. Bazıları, Efes’in İncil’in Vahiy Kitabı’nda adı geçen yedi kiliseden biri olduğuna inanır. Havari Paul, Yeni Ahit’in kitaplarından biri olan Efeslilere Mektup’u, Efes’teki erken Hristiyan topluluğuna yazmıştır.

Çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Efes için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Efes’i gezmeye başlamayın! 😊

Assos

Behramkale veya Assos, Türkiye’nin batı sahilinde yer alan küçük bir kasabadır. Assos Türkiye’de görmeniz gereken antik şehirler arasında kendine her zaman yer bulan bir noktadır.

Felsefeci Aristoteles, MÖ 4. yüzyılda üç yıl boyunca Assos’ta yaşamış ve öğretim yapmıştır. Şehir, Pergamon Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun yönetimi altında gelişmiş ve Bizans döneminde gerilemiştir. Bugün Assos, iyi korunmuş antik kalıntıları ve resmedilmesi güzel çevresiyle popüler bir turistik yerdir. En dikkat çekici cazibe merkezi, MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan Dorik tapınak olan Athena Tapınağı’dır. Tapınak, Ege Denizi’ni gören bir tepenin üzerinde yer alır ve muhteşem panoramik manzaralar sunar.

Myra

Myra’nın en dikkate değer özelliklerinden biri, MS 2. yüzyıla kadar uzanan Roma tiyatrosudur. Tiyatronun yaklaşık 11.000 seyirci kapasitesi vardır ve bugün hala gösteri ve etkinlikler için kullanılmaktadır. Alan ayrıca, kayadan oyma mezarlar, bir Roma hamam kompleksi, bir Roma agora (pazar yeri) ve bir nekropol gibi etkileyici kalıntıları da içermektedir.

Myra, aynı zamanda Noel Baba efsanesine ilham veren tarihi figür Aziz Nikola’nın evi olmasıyla da dikkat çekicidir. Aziz Nikola, MS 4. yüzyılda Myra’nın Başpiskoposu olarak görev yapmıştır. Mezarının, antik şehrin merkezinde yer alan Aziz Nikola Kilisesi’nde olduğuna inanılmaktadır.

Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken antik şehirler için listenize bir tik atabilirsiniz! Ama daha bitmedi derseniz Yerebatan Sarnıcı‘nı da keşfetmeniz öneririz 🤍

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir