ÇanakkaleEgeTürkiye

Bozcaada Gezi Rehberi: Cazın Adası

“Tanrı Bozcaada’yı, insanlar uzun ömürlü olsunlar diye yaratmış.”

Bir ada düşünün, her yemeği lezzetli, her köşesi mitoloji ile bezeli ve doğal güzelliği büyüleyici. Abartmıyoruz, Bozcaada Arnavut kaldırımlı sokakları, pırıl pırıl denizi ve tarihi ile Türkiye’nin incilerinden biri. 

Adanın tarihi de bir o kadar etkileyici. Troya savaşından günümüze kadar uzanan bir yolculuğu var adanın. Hadi gelin, adanın taş döşeli sokaklarında, bereketli bağlarında, Ege’nin dalgalarıyla serinlettiği plajlarında bir keşif yolculuğuna çıkalım.

Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Bozcaada’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊Bozcaada Caz Festivali’nin ana sponsoru Paribu’nun katkılarıyla hazırladığımız Bozcaada turumuz herkese ücretsiz!

Paribu_BozcaadaCazFest-KV_1280x720 (1)

Bozcaada Nerede?

Bozcaada Çanakkale iline bağlı bir ada ilçesi. Adanın nüfusu normalde 3.000’e yakınken yaz aylarında gelen tatilciler ile 10.000’i buluyor.

Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla gidiyorsanız öncelikle Çanakkale Boğazı’nı geçmeniz gerek. Bunun için de 3 seçenek var. Gelibolu – Lapseki feribotları, Eceabat – Çanakkale merkez feribotu ve Kilitbahir – Çanakkale merkez feribotu yoluyla geçebilirsiniz. Gestaş’ın internet sitesinden seferlere bakabilirsiniz.

Daha sonra adaya gitmek için Çanakkale’den Geyikli’ye gitmeniz ve Geyikli’den kalkan Bozcaada vapurlarına binmeniz gerekiyor. Yarım saat sonra da Bozcaada’ya varmış olacaksınız. Küçük bir uyarı biletiniz olsa bile en az 20 dakika önce vapura gitmiş olun.

Bu hatların hepsinde sezonda yoğunluk olması durumlarında seferler saatsiz olarak yapılıyor ama idealde hepsinin bir saati var. Gestaş’ın sefer tarifesi için tıkayın. Çanakkale Boğaz’ını geçince de Geyikli’ye doğru 45 kilometrelik bir sürüş sizi bekliyor. Bu yol da yaklaşık 50 dakika kadar sürüyor. Yazın sefer sayıları 45 dakikada bire kadar çıkıyor. Ama sezon dışındaysa 3 saatte bire düşüyor. 

Toplu taşıma ile ulaşacaksanız bunun da farklı yolları var. Bütün büyük şehirlerden adaya çeşitli otobüs seferleri var. Otobüsler ile Geyikli iskelesine kadar geliyorsunuz. Oradan da yine vapura binip ulaşabilirsiniz.

Bozcaada’ya Ne Zaman Gidilir?

Bozcaada kış hariç her mevsim sizi büyüleyecektir. Yazın vazgeçilmez rotalarından biri Bozcaada o yüzden yazın normalden daha fazla bir kalabalık ile karşılaşırsınız. Hele ki Bozcaada Caz Festivali’nin yapıldığı zamanlarda ada en kalabalık dönemine giriyor.

Ortalama hava sıcaklığı yaz aylarında 35 dereceye kadar ulaşabiliyor. Bozcaada’nın kuzeyden esen rüzgarları ise sıcağa karşı bir kalkan görevi görebiliyor. En güzel zaman ise doğanın canlanmaya başladığı ilkbahar ayları.

Adanın Eski Adları

Her ne kadar adanın eski adının Tenedos olduğu bilinse de kimi kaynaklara göre adanın bilinen en eski ismi Tenedos değil, Leukophrys. Bu kelime antik Yunan dilinde “beyaz kaş” anlamına geliyormuş. Adanın karşı kıyıdan bakılınca bir kaşı andırdığı için bu şekilde anıldığı tahmin ediliyor. 

Antik çağlarda Bozcaada, Tenedos adıyla biliniyormuş. Bu isim Kolonai Kralı Kyknos’un oğlu Tenes’ten geliyormuş. Bu arada, Tenes’in dedesi yani Kyknos’un babası Olimposlu tanrı Poseidon! Yunan mitolojisine göre, denizlerin tanrısı Poseidon’un oğlu kral Kyknos, Tenes’in annesi ölünce bir kez daha evlenmiş. Ama Tenes’ten hiç hoşlanmayan üvey anne, ona korkunç iftiralar atarak babasıyla arasının bozulmasına neden olmuş. Kral Kyknos, oğlunu bir sandığa koyarak denize attırmış. Tenes, dedesi Poseidon’un yardımıyla bu adada karaya çıkmayı başarmış. Ee, denizlerin tanrısının torunu denizde boğulacak değil ya! ☺ Adalılar Tenes’i çok sevip onu yeni kralları ilan etmişler. Böylece adanın ismi de Tenedos olmuş. 

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bozcaada’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Bozcaada için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Bozcaada’yı gezmeye başlamayın!

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi’nin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ama Venedikliler, Cenevizliler ve Bizanslılar tarafından kullanıldığı biliniyor. Kale, 1450’lerde yani Fatih devrinde büyük bir onarımdan geçmiş. 1800’lerin başında II. Mahmut devrindeyse neredeyse yıkılıp yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki halini almış. Şu anda da Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri. 

Kale’yi ilk gördüğünüzde eminiz aklınıza bir soru gelecek. Bir ada neden bu kadar büyük bir kaleyle korunuyor? Bu soruların yanıtı, adanın coğrafi konumunda saklı. Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın hemen çıkışında ve Anadolu topraklarına çok yakın konumda. O kadar yakın ki, ünlü Troya Savaşı sırasında Miken Kralı Agamemnon’un askerlerini Bozcaada’da beklettiği rivayet ediliyor. İşte bu yüzden tarih boyunca farklı devletlerin arzuladığı bir kara parçası olmuş ada. Buraya hâkim olan devlet, Çanakkale Boğazı’na da hâkim oluyormuş.

Ayazma Manastırı

Ayazma, “kutsal su” anlamına geliyor. Ortodoks inancında ayazma sularının şifalı olduğuna inanılıyor. Rivayete göre buradaki sudan bir kez içen kalan ömrünü Bozcaadalı olarak geçirirmiş. Manastırın parçası olan bir şapel var. 18. yüzyılın ilk yarısında yapılan bu şapel Manolaki Manolidis tarafından yaptırılmış ve bir Rum azizesi olan Aya Paraskevi’ye adanmış. Bu yüzden burası bazı kaynaklarda “Paraskevi Manastırı” olarak geçer. Aya Paraskevi’nin oldukça ilginç bir hikayesi var. Detayları için sizi Piri Guide’ın Bozcaada sesli turuna alalım.

 Ayazma Manastırı’nın ev sahipliği yaptığı etkinliklerden bir tanesi Bozcaada Caz Festivali. Manastır’ın doğa ile birleşmiş havası ve hikayeleri Caz Festivali ile birleşince gerçekten büyülü bir atmosfer oluyor.

Ayazma Plajı

Bozcaada’da denize nerede girilir sorusu herhalde en önemli sorulardan biri. Bizim ilk tercihimiz, Ayazma Plajı Ayazma Plajı, Bozcaada’nın en büyük plajlarından biri. İnce kumla kaplı olduğundan çocuklu aileler tarafından da çok tercih ediliyor Suyu oldukça soğuk, “girince alışıyorsun” türünden değil pek! 🙂 

Gününüzü Ayazma Plajı’nda geçirmeye karar verdiyseniz şanslısınız, çünkü plajın çevresinde çok sayıda restoran var: Ayazma, Koreli, Thenes, Ali Baba… Bunlardan en ünlüsü ise – ki belki de adını daha adaya gelmeden duydunuz, not bile aldınız- Vahit’in Yeri. Bozcaada’da ne yenir? sorusuna bizim bir numaralı cevabımız böyle  Acıktığınızda beyaz örtülü masalarından birine kurulup bira- patates keyfi yapabilir, envai çeşit mezenin ve taze deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz. 

Gün Batımı İzleme Noktası: Polente Feneri

Polente Feneri denizcilere yol göstermesi için 1860’larda inşa edilmiş. Yüksekliği 32 metre. Işığıysa neredeyse 28 metrelik bir mesafeden görülebiliyormuş. Fenere arkadaşlık eden rüzgar gülleri buraya 2000 yılında yerleştirilmiş. Bu rüzgâr gülleri ada için gereken elektrikten çok daha fazlasını üretiyormuş. Bu yüzden de denizin altına döşenmiş bir sistemle elektrik ana karaya taşınıyormuş.

Açık konuşmak gerekirse insanların Polente’ye gitme sebebi tarih değil. Adada en güzel gün tam olarak burada batıyor. O kadar romantik bir yer ki çiftlerin de asla uğramadan dönmediği bir yer. Sandalyelerinizi alıp, bir de Bozcaada’nın meşhur şaraplarını da yanınızda getirdiniz mi tam Bozcaada’ya özel bir keyif oluyor.

Hazır buralara kadar gelmişken Çanakkale’yi de gezeyim diyorsanız Çanakkale gezi rehberimize de mutlaka bakın.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir