Travel

2023 Vizesiz Gidilen 5 Ülke

Artık yaz sezonu yaklaşırken yurt içi olduğu kadar yurt dışı tatil planları da yapılmaya başlandı. Pasaport, vize, biletler derken süreç bir hayli uzayabiliyor. Özellikle vize onayı için beklediğimiz o bitmek bilmeyen günler, biz gezginleri 2023 vizesiz ülkeler için bir araştırma yapmaya itti. Vizesiz ülkeler ulaşılması hem daha kolay hem de “Biletim yandı ya!” korkusunu bizlere çok yaşatmıyor.

🛎️ Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: İstediğiniz ülkeyi adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 😊

Vizesiz Nasıl Seyahat Edilir?

Vize durumu bulunduğunuz, kimliğini taşıdığınız ülkeye ve gezinizin amacına bağlıdır. Pasaport veya kimlikle Türkiye için vizesiz giriş izni sunan ülkelere seyahat edebilirsiniz. Ancak öncesinde gideceğiniz ülkenin konsolosluklarının web sayfalarını kontrol etmeyi unutmayın.

Ve tabii ki de en önemlisi pasaportlarınızın geçerlilik süresinin dolmadığından emin olun!

Pasaportsuz Gidilen Ülkeler

Türkiye’de sadece kimlikle gidebileceğiniz 7 ülke var. Ve evet pasaport çıkartmanıza hiç gerek yok!

2023 kimlikle gidilen ülkeler:

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Azerbaycan
  • Bosna Hersek
  • Moldova
  • Sırbistan
  • Gürcistan
  • Ukrayna

Yurt Dışında Vizesiz Ne Kadar Kalınabilir?

Bazı ülkeler Türk vatandaşlarının vizesiz bir şekilde kalmalarına 30 gün, 90 gün veya 6 ay izin vermektedir. Fakat süreyi daha da uzatan veya azaltan ülkeler mevcut.

Yurt dışı vize, pasaport veya kimlikle girişler ve kalma süreleri için detaylı listeye Dışişleri Bakanlığı sitesinden ulaşabilirsiniz.

Vizesiz Gidilen Avrupa Ülkeleri

Türkiye için vize talep etmeyen Avrupa ülkeleri:

  • Kuzey Kıbrıs
  • Kosova
  • Ukrayna
  • Bosna-Hersek
  • Sırbistan
  • Arnavutluk
  • Makedonya

2023 Vizesiz Gidebileceğiniz 5 Ülke

2023’te vizesiz gidilen 10 ülkeden bahsettik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden gezmeye başlamayın!

Kuzey Kıbrıs (90 Gün)

2023 Vizesiz Gidilen 5 Ülke - Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları tarihi, doğal güzelliği ve sahilleriyle sizleri bir hayli büyülüyor.

Shakespeare’in Othello’sunun geçtiği, Namık Kemal’in sürgün edildiği Mağusa’ya; dünyanın tek bölünmüş başkenti olan Lefkoşa’ya vizesiz gidebilirsiniz. Buraya gelmişken mutlaka Othello Kalesi’ni, Salamis Antik Kenti’ni ve tabii ki Hayalet Şehir Maraş’ı görmeden ayrılmayın.

Kıbrıs Adası, 1974 yılından beri ikiye ayrılmış durumda. Kuzeyinde Türkler, güneyinde ise Rumlar yaşamaktadır.

Gürcistan (90 Gün)

Avrasya’nın Kafkasya bölgesinde yer alan Gürcistan; tarih, kültür ve coğrafya anlamında eşsiz bir deneyim sunuyor. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gidip Narikala Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Burası Tiflis için Ana Kale olarak adlandırılıyor.

Tiflis dışında Kakheti’yi de gezebilirsiniz. Bizim en sevdiğimiz nokta ise kesinlikle Batum. Batumi olarak geçen Batum, Karadeniz kıyısında bulunuyor ve Tiflis’ten sonra en büyük ikinci şehirdir. Batum’u gezmek planlarınız arasındaysa Batum Gezi Rehberi yazımıza da bakmayı unutmayın!

Sırbistan (90 Gün)

2023 Vizesiz Gidilen 5 Ülke - Sırbistan

Sırbistan dedik mi akla hemen Belgrad geliyor. Ülkenin başkenti Belgrad, gerçekten de buranın kültür ve tarihini deneyimlemek için çok güzel bir nokta. Kalemegdan Kalesi’ne gidebilir, Stari Grad’ın tarihi sokaklarında yürüyebilirsiniz. Ayrıca görebileceğiniz birçok katedral, kilise ve müze de sizi bekliyor.

Piri Guide mobil uygulamamızda Balkanlar’ın Beyaz Şehri Belgrad adında bir sesli turumuz mevcut. Tek yapmanız gereken Piri’nizi açmak ve telefonunuz ile kulaklığınızın şarjının tam olduğundan emin olmak! 🎧

Karadağ (90 Gün)

UNESCO koruması altında olan Kotor Körfezi ve Durmitor Parkı gibi gezebileceğiniz birçok yer var. Hatta Karadağ’ın minik bir Orta Çağ kasabası olan Kotor şehrinde çok tatlı bir Kedi Müzesi bile mevcut 🐈

Karadağ’da Akdeniz ve Balkan lezzetlerini tadabilirsiniz. Balkanlar’ın en önemli kutsal noktalarından birisi olan Ostrog Manastırı’na da gidebilirsiniz.

Güney Kore (90 Gün)

2023 Vizesiz Gidilen 5 Ülke - Güney Kore

Güney Kore, vizesiz Asya ülkeleri arasında. Çoğunlukla Türkiye’de yukarıda bahsettiğimiz ülkeler tercih edilse de bu sene gezi rotamıza neden Güney Kore’yi eklemeyelim?

Uzak Doğu kültürünü, mutfağını, insanını bir de yakından tanımak için Güney Kore’ye bir şans vermelisiniz. En çok turist yoğunluğunun olduğu şehir ise sizin de tahmin edebileceğiniz üzere Seul. Ben biraz daha doğal güzelliklerini görmek istiyorum derseniz Jeju Adası’na mutlaka gitmelisiniz. Kore kültürünü daha yakından tanımayı isteyenler ise tam bir geleneksel Kore kasabası olan Andong Hahoe Folk’a gidebilirler.

Vize talep etmeyen tek Uzak Doğu ülkesi Güney Kore değil. Japonya, Filipinler ve Tayland gibi Asya ülkelerine de vizesiz seyahat etmek mümkün.

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir