Seyahat

Turumu Nasıl Seslendireceğim?

Fiziksel ve Zihinsel Hazırlık

Enerjiniz Nasıl? Kayıttan önce iyi hissetmiyorsanız modunuzu yükseltecek bir şeyler yapmak oldukça faydalı olacaktır. Eğer Hastaysanız, yorgunsanız vb. bu durum sesinize yansıyacaktır. Yüksek ve pozitif bir enerjiyle başlamanız kayıt için hissedilir bir etki oluşturacaktır.

Sıvı özellikle de su tüketimi kayıt sırasında ihmal edilmemeli, vücudun su dengesine dikkat edilmelidir.

Çevresel Hazırlık

Kayıt için yüksek standartlı bir stüdyoya ihtiyaç yoktur. Dış gürültünün olmadığı, yansımayı çok fazla yapacak cam, duvar gibi objelere yakın olunmayan sessiz bir oda yeterli olacaktır. Tekstil ürünleri sesi yalıttığı için özellikle etrafı bunlarla çevrili bir yerde yapılan kayıt çok daha iyi olacaktır.

Çalışan bir klima, etraftan geçen ambulans sireni, yan odada yapılan farklı bir konuşma gibi sesler de kayıt içerisine dahil olabileceğinden yapılan kayıttan sonra kulaklıkla dinlenmesi ve bir arka plan sesi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu noktada oldukça zayıf ve tek seferlik duyulan bazı çevre sesleri problem değildir. Bahsedilen sabit ve baskın şekilde kayda dahil olan seslerdir.

Kayıt Pozisyonu

Mikrofonun, kulaklığın veya kayıt cihazın uygun pozisyona getirdikten sonra hareket etmediğinden ve herhangi bir sürtme ve çarpma sesinden etkilenmediğinden emin olmalısın. Sesi alan nokta doğrudan yüzüne doğru yönlendirilmiş olmalı. Kişi kendini rahat hissettiği bir oturma pozisyonunda bu kayıtları gerçekleştirebilir.

Cihazla ağız arasındaki mesafe 20-30 cm civarı olmalıdır (Yaklaşık A4 kağıdının uzun kenarı kadar bir mesafe). Mesafe fazla yakın olduğunda kişinin nefes, ağız sesleri de duyulacak, çok uzak olduğunda ise biraz sessiz kalacaktır. Kayda başlamadan önce birkaç örnekle mesafenin uygunluğu teyit edilebilir.

Kayıt Formatı

Piri’de kelimelerin doğru ve eksiksiz okunmasından çok samimi ve yüksek enerjili bir tonda olması hedefleniyor. Bir haber spikeri kusursuzluğunda değil, aksine konuşma diline daha da uygun bir format kullanılmaktadır.

Örneğin,

  • “Yapıyordu” değil “Yapıyodu”
  • “Bir şey” değil “Bi şey”
  • “Göreceğiz” değil “Görücez”
  • “Değil mi?” değil “Diğil mi?”

Yani yakın bir arkadaşla konuşuyormuşçasına samimiyet çok kıymetli.

Seslendirici bazı metinlerin fonetiğinde zorlanabilir ya da yazılı bir cümle kişi seslendirdiğinde garip durabilir. Bu gibi durumlarda kişi metin üzerinde daha doğal olacağını düşündüğü değişiklikleri ve eklemeleri yapabilir, cümlenin yapısını daha güzel olduğunu düşündüğü bir hale getirebilir. Her şey daha güzel bir ses için!

Ses kaydı mümkün olduğunca tek parça şeklinde alınmalı. Ancak uzun metinlerde en baştan okumak bazen zorlayıcı olabildiğinden yer yer parçalı kayıtlar yapılabilir. “Efes_Tapinagi_1, Efes_Tapinagi_2” şeklinde bu parçalar anlaşılacak biçimde isimlendirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir