Kültür Sanat

Yalnız Seyahat Etmek: Faydaları & Öneriler

Son zamanların yükselen yıldızı solo travel yani yalnız seyahat kendi sınırlarını zorlamak isteyen gezginler için benzersiz bir deneyim. Gün geçtikçe hepimizin kendimizle derin bir ilişki kurmaya dair olan ihtiyacı artıyor. Solo travel yani yalnız seyahat ise kimseye bağlı olmadan, özgürce gezmeye olanak sağlıyor. Yani günümüz insanına ilaç oluyor. Farklı kültürleri özgürce deneyimlemek belki de hiç bu kadar keyifli olmamıştı. 

Ben yapabilir miyim, nelere dikkat etmeliyim diye soruyorsanız bu yazımızda hepsini anlattık. Yazımıza başlamadan önce hatırlatalım. İster yalnız seyahat edin ister arkadaşlarınızla gittiğiniz şehirleri adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 🙂

Yalnız Seyahat Etmek Ne Demek?

Özetleyecek olursak, yalnız seyahat bir gezginin zorunlu kalmadan, tamamen kendi seçimiyle tek başına seyahat etmesine deniyor. Gezgin, seyahati sırasında gidilecek yerlerden, yenilecek yemeklere kadar kendi ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda karar veriyor.

Neden Yalnız Seyahat Etmeliyiz?

Yukarıda da bolca bahsettiğimiz gibi, dilediğin şeyi dilediğin zamanda yapmak yalnız seyahat etmenin bariz ayrıcalıklarından biri. Bunun dışında seyahatiniz sırasında insanlar ile ne kadar iletişimde olacağınız da sizin kontrolünüzde.

Bunun yanı sıra yalnız seyahat etmenin iç dünyanıza da katkıları çok. Yalnız seyahat eden her gezgin esnemek ve duygusal olarak büyümek durumunda kalıyor. Kendinize güveniniz artıyor, problem çözme becerileriniz gelişiyor. Kendinizi daha derinden anlamaya başlıyor, daha bağımsız oluyor ve deneyimin sonunda daha ilginç bir insan oluyorsunuz.

Aynı zamanda yalnız seyahat ettiğinizde ikinci bir kişi veya grup tarafından dikkatiniz dağılmıyor. Bu da normalde bilincinde olmayacağınız düşünce ve duygu durumlarına erişmenizi sağlıyor. Kısacası enerjinizi kendi deneyiminize odaklamanızı sağlıyor.

Yalnız Seyahat Edeceklere Öneriler

Küçük Adımlarla Başlayın

Anlamlı bir seyahat deneyimi geçirmek için illaki Antarktika veya Yeni Zelanda gibi yerlere uçmanıza gerek yok. Küçük adımlarla ve konfor alanınız içerisinde kalacak şekilde başlayabilirsiniz. Örneğin ilk seyahatiniz için yaşadığınız şehrin çevresinde bir yere hafta sonu kaçamağı planlayabilirsiniz. Burada önemli olan rahat hissedeceğiniz yeri bulmak. Günün sonunda aceleniz yok. Bir sonraki seyahatiniz için kendinizi rahat hissettiğiniz seviyelerde zorlayabilirsiniz. Yeter ki o adımı atın.

Araştırma Yapmayı Unutma

Yalnız seyahat etmenin en önemli püf noktası iyi bir araştırmadan geçiyor. Biletinizi aldıktan sonra araştırmaya başlayıp kendinizce bir liste oluşturmanız çok iyi olur. Bu sayede seyahat sırasında çıkabilecek nereye gitsem ya da ne yesem gibi stres yaratan sorunların da önüne geçmiş olursunuz. Bazıları günü gününe planlamayı sever. Bazısı ise daha az plan yapmayı. Hangisi size uyarsa uysun en azından temelde ne istediğinize dair bir bilginizin olması iyi olur. Seçtiğiniz otele göre çevrenizde ne tür yerler olduğunu not almak, nereleri görebileceğinizi, nereler de yemek yemenizin iyi olduğunu bilmek önemli.

Planlamadan ve araştırmanın zaman kazanmak isterseniz Piri Guide’ı indirmeyi unutmayın. Piri mobil uygulaması, size gittiğiniz şehir için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Aynı zamanda uygulamanın içerisinde bulunan öneriler ile lokal kültürün tadına rahatça varabiliyorsunuz.

Kalacağınız Yeri İyi Seçin

Kalacağınız yer seyahatinizde ne kadar özgür ve rahat olabileceğinize karar veren etken olabilir. Bu yüzden konaklayacağınız yeri iyi seçmek önemli. Özellikle toplu taşımaya yakın ya da şehrin hareketli bölümüne yakın merkezi bir lokasyon seçmek iyi olabilir. Fakat her merkezi yer güvenli demek değil. Bu yüzden gitmeden araştırmak, konaklayacağınız yere dair yorumları okumak işinize yarayabilir.

Limitlerinizi Bilin

Tek başına seyahat etmenin getirdiği belli başlı dezavantajlar var. Eğer bunları bilirseniz önüne de geçebilirsiniz. Örneğin tek başınıza sarhoş olursanız güvenebileceğiniz ve sizi otele taşıyacak kimse olmayacaktır. Ya da bozuk bir yemek yerseniz sizi hastaneye götürecek ya da ilgilenecek kimse olmayacak. Bu yüzden özellikle hassas konularda ön görülü hareket etmeniz gerekebilir. Yemek yiyeceğiniz yeri dikkatli seçmek, yaşanabilecek alerji ve hastalık durumları için çantanızda ilaç taşımak işinize yarayabilir.

Keşfetmeye Sokaklardan Başlayın

Bazen bir şehri keşfetmenin en iyi yolu sokaklarında kaybolmaktan geçebiliyor. Evet, planlı programlı olmak önemli. Fakat esnek olmak ve içimizdeki kâşifi takip etmek de bir o kadar önemli. Her şehrin kültürü sokaklarından geçiyor. Not defterlerinizi ve check listelerinizi kenara bırakıp sokaklarda kaybolduğunuzda ise o kültürleri doya doya yaşayabiliyorsunuz. Bu yüzden kaybolmaktan korkmayın. Güvende hissettiğiniz sürece plansızca sokaklarda dolanmak size hoş sürprizler getirecektir. İşin püf noktası ise dolu dolu bir program yapmamaktan geçiyor. Yeni deneyimlere kapı aç, programında esnek ol ve beklenmedik maceralara evet de. Zaten gerisi gelecektir.

Yerel Hayatı Deneyimleyin

Çoğu seyahatin amacı aslında yerel kültürü olabildiğince deneyimlemek. Bunun en iyi yolu ise yerel hayatın nasıl yaşadığına dikkat etmek. Onların yediği yerlerde yemek ve geleneksel yemekleri tercih etmek, yerel aktivitelere katılmak, yerel halkın dükkanlarından alışveriş yapmak seyahat ettiğiniz şehir ile bağ kurmak için birebir. Böylece o şehirden hem eşsiz anılar ile ayrılıp hem de o kültüre karşı farklı bir taktir kazanmış oluyorsunuz.

Unutmayın Yardım İsteyebilirsiniz

Kaybolmak ve kafa karışıklığı tek başına seyahatin kaçınılmaz deneyimleri. Bazen elinizde adres olsa bile kaybolmuş hissedebilirsiniz. Örneğin toplu taşıma kullanacağınız zaman nerede ineceğinizi tam anlamamış olabilirsiniz ya da gitmek istediğiniz sokağı bulamıyor olabilirsiniz. Bu tarz durumlarda yardım isteyebilirsiniz. Kimse sizi yargılamayacak çünkü yardım istemek çok insani bir durum. Ne kadar plan yaparsanız yapın büyük ihtimalle bir şeyler ters gidecektir. Yardım istemekten ve soru sormaktan çekinmeyin. Kim bilir bir yardım isteği sayesinde yeni insanlarla tanışabilir, seyahatinize farklı bir boyut katabilirsiniz.

Daha fazla seyahat önerisi arıyorsanız bu yazımızda Piri gezginlerinin en iyi seyahat taktiklerini yazdık. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir