Avrupa

Roma’da Görmeniz Gereken Müzeler

Roma bin yılı aşan zengin bir tarihe sahip. Sanat, kültür ve antik harikaların bir hazine deposu adeta. Şehirde dolaştıkça Roma müzeleri içerisine kayboluyor insan. Her bir müze şehrin tarih dolu geçmişinin bir parçasını ortaya çıkarıyor. Vatikan Müzeleri’nin görkemli salonlarından Palazzo Doria Pamphilj’in sıcak galerilerine ve Kapitol Müzeleri içindeki arkeolojik harikalarına kadar… Hepsi de sanatsal ustalığın, tarihi zenginliğin ve tarihin seyrini şekillendirmede önemli bir rol oynayan bu medeniyetin kalıcı mirasını yakından keşfetmemizi sağlıyor.

Vatikan Müzeleri

Buradaki müzeler, dünyanın en geniş sanat koleksiyonlarından birine sahip. 70,000’den fazla sanat eserini içeriyor. Koleksiyon, antik medeniyetlerden çağdaş sanata kadar uzanıyor. Vatikan Müzeleri içindeki Sistine Şapeli, Michelangelo’nun başyapıt tavan freskleriyle ünlü. İkonik “Adem’in Yaratılışı” ise bu etkileyici sanat eserinin bir parçası.

Vatikan Müzeleri, Mısır’a ait etkileyici bir koleksiyona da ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında mumyalar, heykeller ve hiyeroglifler bulunuyor. Papa Gregory XVI, koleksiyonu 19. yüzyılda kurmuş.

Borghese Galeri ve Müzesi

Müze, bir zamanlar bir bağ malikanesi olan ve Borghese ailesi için zarif bir villaya dönüştürülen Villa Borghese’de. Villa ve bahçeleri şimdi bir halk parkı ve sanat tutkunları için sakin bir ortam sunuyor. Galeri, önemli bir Barok heykeltıraş olan Gian Lorenzo Bernini’nin birkaç başyapıtını ev sahipliği yapıyor. “Apollo ve Daphne” ile “David” başlıca eserler arasında. Bu eserler Bernini’nin mermerde dinamik ve dramatik anları yakalama konusundaki olağanüstü becerisini sergiliyor.

Antonio Canova’nın “Venus Victrix olarak Pauline Bonaparte” portresi, müzenin bir diğer öne çıkan eseri. Bu neoklasik başyapıt, Napolyon’un kız kardeşini tanrıça Venüs olarak tasvir ediyor.

Roma’yı adım adım kişisel tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! Piri Guide; konumunuzu algılar, size en iyi seyahat rotalarını sunar ve bulunduğunuz yerin gizli hikayelerini anlatmaya başlar. Tek yapmanız gereken kulaklık veya kulaklıklarınızı almak ve kendi hızınızda rotayı takip etmek. Öyleyse kişisel seyahat rehberinizi indirmeden yolculuğa çıkmayın!

Palazzo Doria Pamphilj

Roma’da özel bir saray olan Palazzo Doria Pamphilj, Doria Pamphilj ailesinin evi. Saray, geniş özel sanat koleksiyonunu sergiliyor. Barok sanatın önde gelen figürlerinden biri olan Gian Lorenzo Bernini’nin etkileyici portre heykellerinin koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor. Saray, aynı zamanda özel bir şapel olan Sacred Heart Şapeli’ni içeriyor.

Doria Pamphilj ailesi, 15. yüzyıla kadar uzanan zengin bir tarihe sahip. Saray, nesiller boyunca aktarılmış ve bugün Prens Jonathan Doria Pamphilj, ailenin mirasını ve sanat koleksiyonunu denetliyor. Hala özel bir konut olmasına rağmen Palazzo Doria Pamphilj, kapılarını halka açmış durumda. 

Capitoline Museums

Capitoline Müzeleri, Capitoline Tepesi üzerinde yer alan dünyanın en eski kamuya açık müzelerinden. Capitoline Müzeleri’nin binaları ve düzeni, büyük Rönesans sanatçısı Michelangelo’nun etkisi altında şekillenmiş. Michelangelo, meydanın ve çevresindeki binaların tasarımında önemli bir rol oynamış. En ünlü sergilerden biri, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un atlı heykeli. Heykel, bronz bir replika. 

Müzeler içinde Roma şairi Ovidius’a adanmış bir oda var. Bu oda, Ovidius’un hayatı ve eserleri hakkında heykeller ve yazıtların bulunduğu bir koleksiyon.

Ulusal Roma Müzesi

Ulusal Roma Müzesi, tek bir binadan oluşmuyor. Roma’da birden fazla konumda. Bunlar arasında Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Crypta Balbi ve Diocletianus Hamamları gibi önemli yerler var. Diocletianus Hamamları, antik Roma’nın en büyük halk hamamlarından biri. Geniş kompleksten gelen heykel ve parçaları sergiliyor.

 

Crypta Balbi ise Roma’nın tarihine dair katmanları sunuyor. Zaman içinde kentsel gelişimin evrimini gösteriyor. Antik dönemden ortaçağa kadar mimari ve günlük yaşamdaki değişiklikleri keşfetmemizi sağlıyor.

Roma Gezi Rehberi’ni de okumak isteyebilirsiniz!

Tags:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir