Prag, kelimenin tam anlamıyla bir masallar kenti. Prag sokakları arasında sanki yanlışlıkla zaman makinesine atlamış gibi hissedebilirsiniz. Burası Rilke, Kafka, Kundera ve hatta Nazım Hikmet’e ilham olmuş bir yer. O nedenle şehrin kültür – sanatla dolu olduğu da çok açık.Prag’a Avrupalıların sıkça “Altın Şehir” dediğini duyabilirsiniz. Ancak tek ismi bu değil tabii ki. Prag’dan “Avrupa’nın Çatısı”, “Şehirlerin Anası” ve “Yüz Kuleli Şehir” olarak da bahsediliyor. Bu isimlerin hepsini gerçekten de hakkediyor çünkü burası tam anlamıyla tarihin buluştuğu bir nokta. Prag, II. Dünya Savaşı’nda birçok Avrupa şehri gibi zarara uğradı. Fakat Prag’ın belki de en büyük özelliği, bu zarara rağmen yapıların bir kısmının kendini korumuş olması. Bu yüzden tarihi evler ve mekanlar açısından çok zengin.
Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Prag’ı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın!Prag Nerede?Çekçe karşılığı “Praha” olan Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Orta Bohemya’da, Vlatva Nehri üzerinde yer alıyor. Rivayete göre adını da nehirden geçen pervazlardan alıyormuş. Kent, hem Almanya hem de Avusturya’ya komşu. Coğrafi anlamda bakacak olursak Çek Cumhuriyeti’ne “Avrupa’nın Kalbi” deniyor. Bu isim pek de yanlış değil. Çünkü burası Avrupa’nın tam ortasında karayla çevrili bir ülke.
Prag’a Nasıl Gidilir?
Avrupa’nın en büyük 15. şehri Prag’a gitmek için Schengen vizesi almalısınız. Vizeyi hallettikten sonra yapmanız gereken tek şey artık uçak biletlerini almak. Çeşitli hava yolu şirketlerinden Prag uçak bileti bulmak mümkün. Prag’dan İstanbul’a direkt uçuş mevcut, böyle bir yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Fakat Avrupa’nın başka bir kentindeyseniz uçağa binmenize gerek bile yok. Otobüs veya tren ile ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.P.S. Bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen Prag para birimi Euro değil, Çek Kronu. O yüzden önerimiz, kendinizi buna göre hazırlamanız.
Prag’a Hangi Mevsim’de Gidilir?
Prag’a gitmek için en ideal zaman ilkbahar ve sonbaharın ilk dönemi. Bu aralıklarda şehir çok kalabalık olmuyor ve hava biraz daha ılık oluyor. Yaz aylarında ise otel bulmak çok kolay değil. Çünkü turistlerin sıcak hava için bu ayları tercih ettiğini görüyoruz. Siz “Ben yine de yazın gitmek istiyorum.” diyorsanız şemsiyenizi yanınıza almanızı öneririz. Yazın aksine kış döneminde gitmek de planlarınız arasında olabilir. Öyleyse aralık ve mart ayları için Prag’da bir kayak tatili tam sizlik.
Prag Gezilecek Yerler
Altın şehre hoş geldiniz!
Prag’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Prag için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor.Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Prag’ı gezmeye başlamayın
İşte Prag’ın Kalbi: Eski Şehir Meydanı
Tarihte idamlar, kuşatmalar ve ödül törenleri gibi birçok olaya şahitlik etmiş Eski Şehir Meydanı. Burası faytonlar dışında trafiğe kapalı. Franz Kafka’nın yaşadığı ev de yine bu meydanda. Asıl adıyla Staromestske Namesti, görüp görebileceğiniz en zengin meydanlardan biri. Koca iki dünya savaşı ve çeşitli felaketlerden sağ çıkmış. Buradaki yapılar dönemlerine özgü Barok, Neo-klasik veya Rokoko stilleriyle restore edilerek günümüze kadar gelmiş.Eski Şehir Meydanı’nda tematik pazarlar da kuruluyor. Hatta yılın belli dönemlerinde kültürel organizasyonlarla karşılaşmak mümkün. Doğu kültürünü tanıtan pazarlardan Noel pazarlarına kadar farklı etkinlikler gerçekleşiyor. Meydanın bulunduğu noktada Jun Hus heykelini de göreceksiniz. Jun Hus, Martin Luther’dan yaklaşık 100 sene önce yaşamış bir Çek reformist. Kendisi Avrupa sınırları içerisinde bulunan Katolik Kilisesi’nin de ilk reformisti. Fakat radikal kişiliği 1414’te onu infaza sürüklemiş.
Dans Eden Ev
Prag’ın tarihi yapıları arasında modern görünümüyle dikkat çeken bir yapı Dans Eden Ev. 1992-1996 yıllarında inşa edilmiş. Konsept, ünlü bir sinema çiftinin dans hareketlerinden esinlenilmiş. Taş kule, Fred Astaire’i; cam kule ise Ginger Rogers’ı simgeliyor. Bu nedenle yapıya Ginger ve Fred denildiğini de duyabilirsiniz. İlk yapıldığında şehrin havasını bozduğu için yerel halkın Dans Eden Ev’e karşı çıktığı söylenir. Ancak zamanla ünlenince halk da sevmeye başlamış.
Modernist Bir Bakış: Franz Kafka Anıtı
Franz Kafka Anıtı, modern Prag’ın en pahalı ve kalabalık alışveriş merkezi Qadrio binasının girişinde. Franz Kafka büstü, her biri bağımsız olarak hareket eden paslanmaz çelikten yapılmış. Toplamda 42 katmandan oluşuyor. Bu katmanlar, gün boyu 15 farklı poz sunacak şekilde hareket ediyor. 1 milyon Euro’nun üzerindeki değeriyle Prag’ın en pahalı heykeli. Franz Kafka, Prag’da Alman Yahudi bir Çek ailenin içine doğmuş. Kafka’nın babası, Eski Şehir Meydanı’nda bulunan ve pahalı eşyaların satıldığı bir dükkân işletiyormuş. Kafka, tüberkülozdan dolayı 50’li yaşlarında vefat etmiş. Ancak o gün gelene kadar Prag’da avukatlık yapmış. Kısa hikaye ve romanlarını ise bir hobi olarak görmüş. Kafka’nın anısına 2014’te David Cerny, 45 ton ağrılığındaki bu Franz Kafka Anıtı’nı inşa etmiş. Heykel, sanat dünyasında da tartışmalara yol açmış.
Daracık Sokak
Dünyanın en dar sokaklarından birini de içerisine alıyor Prag. Sokak, iki binanın arasında sıkışmış durumda. Burası o kadar dar ki merdivenin diğer ucunda birisini gördüyseniz yandınız! Çünkü birbirinize yer vermeniz imkansız. Sokağa yayalar için bir trafik ışığı konulmuş ancak ışıklara her turist uymuyor.
Osmanlı Figürlü Astronomik Saat
Dünyada çalışan en eski saatten bahsediyoruz ancak 1410 yılında yapılan bu saat, üzerindeki astronomik çizimi, üç ayrı zamanı göstermesi ve her saat başı gerçekleşen animasyonu ile bildiğimiz klasik saatlerden çok daha fazlası! Üç bölümden oluşan Astronomik Saat’te, dairenin üzerinde, her saat başı 12 havarinin göründüğü “pencere bölümü”; değişik zamanları gösteren “saat bölüm’’ ve burçları gösteren “takvim bölümü” bulunuyor.
Biri Panoramik Manzara mı Dedi? Buyurun Charles Köprüsü’ne…
İçinden nehir geçen bir şehir olur da köprüsü olmaz mı? Sıradaki noktamız şehrin en ünlü köprüsü Charles Köprüsü. 14. yüzyılda Kral IV. Charles tarafından yaptırılmış. Köprünün inşaatında her yıl 10 bin yumurta akı kullanıldığı iddia ediliyor. Üzerinde tarihi 30 kadar heykelcik var. Ancak bu heykellerin hepsi replika, orijinalleri Prag Şehir Müzesi’nde sergileniyor. Charles Köprüsü’nden önce burada başka bir köprü varmış aslında. Orası bir sel felaketinde yıkılınca yerine bu köprü inşa edilmiş. Köprünün üzerinde yürürken acele etmeyin deriz. Her biri başka bir tarihi döneme ait heykelleri inceleyip manzaranın tadını iyice çıkartın.
Özgürlük Simgesi: John Lennon Duvarı
Evet evet, The Beatles adlı grubun efsanevi üyesi John Lennon’dan bahsediyoruz. 1980 yılında vurularak hayatını kaybeden ünlü müzisyenin anısına burada çeşitli grafitiler yapılmış. Sonrasında duvar bu şekilde anıtlaştırılmış.
Olmazsa Olmaz Prag Müzeleri
O kadar çok müze var ki! Birinden bahsetsek diğerine ayıp olur dedik. O yüzden Prag’dan ayrılmadan mutlaka görmeniz gerekenleri bir araya topladık. Müze tutkunlarının bayılacağı, müzeleri sıkıcı bulanların fikrini değiştirecek efsane listemiz sizinle: Mumya Müzesi, İşkence Müzesi, Komünizm Müzesi, Fosil Müzesi, Kafka Müzesi, Karel Zeman Müzesi, Mucha Müzesi.Prag gezmesi çok keyifli bir şehir. Dediğimiz gibi anlat anlat bitmez bu eşsiz kent. O yüzden daha fazlasına ulaşmak için Kraliyet Rotası ile Prag’ın Kalbine Giden Yol sesli turlarımızı Piri mobil uygulamasından dinlemenizi öneririz.
Bu da ilginizi çekebilir: Amsterdam Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler.