Kültür Sanat

Michelin Rehberi 2023: Mutlaka Bilmeniz Gereken 7 Restoran

Michelin Rehberi 2023 listesine İstanbul’dan, İzmir’den ve Bodrum’dan yeni restoranlar ekledi. İzmir’de 15, Bodrum’da 19 olmak üzere toplam 111 restoran Michelin Rehberi’ne ismini yazdırdı. Bunun yanında Bodrum’da 2, İzmir’de 3, İstanbul’da da 2 yeni restoran Michelin Yıldızı aldı.

Tarihin ve farklı medeniyetlerin harmanlandığı eşsiz mutfağımızın uluslararası bir seviyede tanınmışlık kazanması heyecan verici. Eğer listenin tamamına bakmak isterseniz burada bulabilirsiniz. Biz bu yazımızda Michelin Rehberi’nden seçtiğimiz 7 farklı restoranı inceleyeceğiz.

1- Karaköy Lokantası

Karaköy Lokantası, özellikle çoğu İstanbullu’nun adını bir kere de olsa mutlaka duyduğu bir yer. 80’e yakın meze seçeneği ve ağız sulandıran geleneksel yemekleri ile özellikle ev yemeği severlerin yıllardır favori adresi Karaköy Lokantası. Hem ev hissiyatını hem de restoran kalitesinde yemek lezzetini hissedebileceğiniz İstanbul’daki nadir yerlerden biri. Nefis humusu, çıtır mantısı ve kuzu böreği… Düşüncesi bile insanı acıktırıyor. Deniz mavisi karolarla döşeli duvarları ve samimi ortamı ile de öne çıkıyor

Listemizde ilerlemeden hatırlatalım: Eğer yolunuz Karaköy Lokantası’na düşerse, Karaköy’ü kişisel tur rehberiniz Piri Guide mobil uygulaması ile gezmeyi unutmayın! Piri mobil uygulaması, size Karaköy için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. 

2- Mürver

Mürver, ‘Ateş, hikayemizin başrol oyuncusudur’ diye tanıtıyor kendini. Deniz, Anadolu ve toprakla birleşerek Mürver benzeri bir başyapıt ortaya çıkıyor. Mürver, mutfaklarında yıl boyunca yanan ateşten ilham alarak mevsimlere göre menülerini değiştiriyor ve günün ruhuna uygun kaliteli hizmet veriyor. Açık ateş etrafında, yerel malzemeler kullanarak, farklı pişirme teknikleri ve bölgesel tarifleri yeniden yorumluyor, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Karamelize soğan ve zingy sirkeli tereyağlı ızgara ahtapot ile Trakya kıvırcık ve fırın sütlaç gibi lezzetleri mutlaka denemelisiniz.

3- Eleos Beyoğlu

Yeşilköy’ün klasik mekanlarından biri olan Eleos’u duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Beyoğlu’ndaki Eleos ise eğlencenin ve yeme içmenin adresi olan Pera’nın kalbinde, tarihi Hıdivyal Palas’ta hizmet veriyor. İstiklal Caddesi’nin kalabalığından kaçıp, muhteşem Boğaz manzarası ile sizi karşılıyor. İstanbul’un geleneksel Rum meyhane kültürünü, Ege sahilleri ve ot kültürü ile harmanlayan Eleos, Ege’nin en lezzetli mezeleri ve taze balıkları ile deniz ürünü sevenler için bir cennet. Taze ve mevsimsel ürünleri kullanan Eleos, her ziyaretinizde sizi lezzet dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Eğer Eleos Beyoğlu’na gitme planlarınız varsa, Beyoğlu gezi rehberimize mutlaka göz atın.

Eleos Beyoğlu’na gitme planlarınız var ise Beyoğlu gezi rehberimize de mutlaka bakın. 

4- Itsumi

Itsumi, İstanbul’da otantik Japon yemeği sunan nadir restoranlardan biri. 2003 yılında Şef Shunichi Horikoshi ve eşi Pınar Horikoshi tarafından kurulan Itsumi’de sadece en iyi ve taze malzemeler kullanılıyor. Dekorundan tutun kullanılan malzemelere kadar, yemeklerin yapımında kullanılan teknikten menüsüne kadar klasik bir Japon restoran deneyimi ziyaretçileri sunuluyor. Itsumi ismini Japon yemeklerinde kullanılan beş temel özden alıyor: Şeker, tuz, sirke, soya sosu ve miso. Toro yani ton balığının göbek kısmındaki çok az bulunan bölümünden yapılan toro tekka maki ve günlük taze alınan Sashimi’leri mutlaka denemelisiniz. Ayrıca ziyaretçiler tarafından özellikle kışın tercih edilen gelen güveçler ve shabu shabu’lar da kesinlikle aklınızda bulunması gereken lezzetler arasında.

5- OD Urla

Evet, bu sefer rotamızı Urla’ya çeviriyoruz. OD Urla saydığımız diğer isimlere kıyasla Michelin yıldızına sahip bir restoran. Bu yüzden son zamanlarda ismini bolca duymuş olabilirsiniz. OD Urla aynı zamanda Michelin Yeşil Yıldız ödülüne de sahip. Bu özel restoran Şef Osman Sezener bir zamanlar ailesine ait olan mülkü dönüştürmesi ile hayata geliyor. Şimdi ise Urla’nın kalbinde özgün mutfak anlayışı ile ziyaretçilerine lezzet şöleni sunuyor. Şef Osman Sezener ve ekibi kullandıkları malzemelerin yarısını arazinin içerisinde bulunan bahçede yetiştiriyor. Diğer yarısını ise çevredeki üreticilerden ve zanaatkarlardan temin ediyorlar. Ürünlerin hepsinin taze ve kaliteli olmasına ayrıca dikkat ediyorlar. OD Urla’yı cazip yapan noktalardan biri ise açık odun ateşinde pişirilen, rüstik tarzda lezzetleri.

6- Ayşa Boşnak Börekçisi

Bu seferki yolculuğumuz İzmir’in kalbi Kemeraltı. Ayşa Boşnak Börekçisi kendinizi evinizde hissedeceğiniz enfes bir yer. İsminin sizi yanıltmasını izin vermeyin. Ayşa Boşnak Börekçisi, zengin Bosna ve Osmanlı menüsü ile bir börekçiden çok daha fazlası. Leziz asma yapraklarından, kuzu yahnisine, enfes aşuresinden baklavasına kadar çeşitliği ile baş döndüren bir yer. Özellikle kaliteli ev yemekleri severlerin bayılacağı kesin. Bütün yemekler ev emeği ve özenle günlük olarak hazırlanıyor. Gideceklerin dikkatine: rezervasyon almıyorlar. Bu yüzden özellikle yoğun saatler gelmeden önce gitmeye çalışabilirsiniz.

7- Orkide Balık

Listemizdeki son isim çoğu Bodrum müdaviminin aşina olduğu bir isim. Orkide Balık, Bodrum’da mevsim fark etmeksizin dolu olan nadir yerlerden biri. Bu yüzden gitmeden önce arayıp rezervasyon yaptırmak isteyebilirsiniz. Orkide Balık’ta bir yandan yemeğinizi yiyip bir yandan da kumun ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Her gün taze tutulan balıklar, özenle hazırlanıp, telaşsız ve cömertçe pişiriliyor. Yine her gün taze bir şekilde hazırlanan zengin meze menüsü de birbirinden değişik ve güzel lezzetlerle dolu. Özellikle marine edilmiş kalamar, kızartılmış levrek ve özel sosunu mutlaka denemeniz gerek. Tatlı olarak da mutlaka helva veya ev baklavasını denemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir