Kültür Sanat

Çin Seddi: Ejderhanın Omurgası

Tarihin en ikonik insan yapımı yapılarından biri olan Çin Seddi, insanın yaratıcılığının ve kararlılığının bir kanıtı olarak duruyor. Çin’in kuzey bölgelerinde binlerce kilometreye yayılan bu hayranlık uyandıran mucize, dünyanın dört bir yanından insanların hayal gücünü yakalamayı her seferinde beceriyor. Bu blog yazısında Çin Seddi’nin büyüleyici tarihine değinip, ihtişamını keşfedeceğiz. Bakalım Çin Seddi gerçekten uzaydan görünüyor mu. 

Çin Seddi Ne Zaman İnşa Edildi?

Çin Seddi’nin inşası iki bin yıldan fazla bir süre önce başladı ve bu da onu antik dünyanın mucizeleri arasına sokuyor. Popüler inanışın aksine tek bir tane devam eden duvar değil, farklı zamanlarda ve çeşitli hanedanlar tarafından inşa edilen bir dizi duvar ve surdan oluşuyor aslında. En eski duvarın inşası, devletlerin rakip krallıklara karşı savunma yapmak için bariyerler diktiği Savaşan Devletler döneminde, MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor.

Ancak inşaatın en önemli aşaması Ming Hanedanlığı döneminde (MS 1368-1644) gerçekleşiyor. Ming hükümdarları, Çin’i Moğolların ve kuzeyden gelen diğer göçebe kabilelerin istilasından korumak için mevcut duvarları genişletti ve birbirine bağladı. Nitelikli işçiler, askerler ve hükümlüler duvarı güçlendirmek ve geliştirmek için yorulmadan çalıştılar ve sonuçta bugün gördüğümüz dünyanın en etkileyici yapılarından biri ortaya çıktı. 

‘Çin Seddi Uzaydan Gözüküyor Abi’

Çin Seddi’nin uzaydan çıplak gözle görülebileceği idaası, uzun süredir varlığını devam ettiren ve oldukça da popüler bir efsane. Fakat çok da doğruluk payı yok. Çin Seddi şüphesiz insan mühendisliğinin olağanüstü bir başarısı olsa da uzaydan görülebilecek kadar geniş ve büyük değil. Kısacası insan gözüyle uzaydan ayırt edilebilecek malzemelerden yapılmış değil.

Astronotlar, duvarın Uluslararası Uzay İstasyonundan (ISS) veya alçak Dünya yörüngesinden dürbün veya zoom lenslerin yardımı olmadan tespit edilmesinin zor olduğunu açıkladılar. Uzaydan insan yapımı şeyleri görebiliyoruz, bu kısım doğru. Örneğin büyük şehirler veya otoyollar gibi diğer insan yapımı yapılar, büyüklükleri ve yansıtıcılıları nedeniyle uzaydan görülebiliyorlar.

Çin Seddi'ni Keşfetmek

Çin Seddi’nin tarihini burada size detaylıca anlattık. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size yolculuğunuz için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden yolculuğunuza başlamayın! 😊

Çin Seddi Hakkında Bilinmeyenler

Uzunluk ve Açıklık: Çin Seddi sürekli bir duvar değil, birkaç hanedanlık boyunca inşa edilmiş bir dizi duvar ve tahkimattır. Tüm dallar ve bölümler de dahil olmak üzere toplam uzunluğun yaklaşık 13.170 mil (21.196 kilometre) olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın en uzun duvarı.

İnsan Çabası: Yüzyıllar boyunca Çin Seddi’nin inşasında askerler, köylüler ve mahkumlar da dahil olmak üzere bir milyondan fazla işçinin yer aldığına inanılıyor. Genellikle şimdiye kadar üstlenilen en kapsamlı inşaat projelerinden biri olarak anılıyor.

Malzemeler: Duvar, bölgeye ve mevcudiyet durumuna bağlı olarak tuğla, ahşap, sıkıştırılmış toprak ve taş gibi çeşitli malzemeler kullanılarak inşa edilmiştir. Bazı bölümler sıkıştırılmış toprak ve çakıldan yapılmış.

UNESCO Dünya Mirası Alanı: Çin Seddi, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak listeye alınmış. Aynı zamanda Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak kabul edilmekte.

Madem bu kadar yolu geldiniz, Rodos Heykeli’nin hikayesine de bir göz atın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir