Samos, Sisam, Susam… Bu özel ada tarihinde birbirinden farklı isimler almış. Özellikle Osmanlı zamanında susam ticareti ile bilindiği için bu adaya Susam demişler. Bir zamanlar matematikçi Pisagor, filozof Epikür, masallarıyla ünlü Ezop bu adada dünyaya gelmiş, bu adanın sokaklarında yürümüş. Hatta, mitolojiye göre Olimpos Tanrılarının kraliçesi ve Zeus’un karısı Hera da Samos doğumlu. Günümüzde ise Samos, yemyeşil doğası ve sakin hayatıyla huzurun adresi. Hatta derler ki On İki Adalar arasında en eşsiz doğaya sahip olan Samos’tur. Yunan adalarının en yüksek dağları, yamaçları kaplayan üzüm bağları, dağ tepelerindeki zeytin ağaçları, lezzetli yemekler ve pırıl pırıl plajlar… Ne ararsanız fazlasıyla var.
Samos Adası’na nasıl gidilir, hangi lezzetler tadılmalı, gezilecek yerler nelerdir; hepsi bu rehberde! Yazımıza başlamadan önce hatırlatalım: Samos’u adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 🙂
Samos Adası Nerede?
Samos, Türkiye’nin batısında, Ege Denizi’nin doğusunda bulunuyor. Yunanistan’ın ana karasından yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan ada, Türkiye’deki Kuşadası’nın hemen karşısında. Aynı zamanda Türkiye’ye en yakın Yunan adası olarak da biliniyor.
Samos Adası’na Nasıl Gidilir?
Samos Adası’na gidiş, özellikle kapıda vize uygulamasına dahil adalardan biri olduğu için oldukça rahat. En kolay ulaşım yolu ise denizden. Samos Adası’ndan Kuşadası’na feribotla 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Her gün sefer bulmanız mümkün. Bir başka yol olarak da Seferihisar’dan kalkan feribotlar mevcut. Yolculuk ise yaklaşık 1 saat sürüyor. Adanın 3 adet limanı var: Vathi, Pythagorion ve Karlovassi. Biletinizi alırken hangi liman olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Kuşadası’ndan kalkan feribotlar Vathi ve Pythagorion limanlarına, Seferihisar’dan kalkan feribotlar ise Karlovasi limanına varıyor. Aynı zamanda, diğer Yunan adalarından da adaya seferler mevcut.
Bunun dışında eğer uçak ile gelmeyi tercih ederseniz Atina va Selanik’ten düzenli olarak Samos’a uçuş bulunuyor.
Samos Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Samos Adası Akdeniz iklimine sahip olduğu için yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı oluyor. Özellikle Mayıs-Eylül arası Samos için ideal zamanlar. Mayıs itibari ile yerel işletmeler yavaş yavaş canlanmaya başlar. Yaza geçilince de her yer hareketlenir. Özellikle restoran ve barlarda gecenin geç saatlerine kadar arkadaşlarınızla oturup, Yunan müziği eşliğinde eğlenebilirsiniz. Eğer deniz tatili arayanlardansanız yine bu aylarda plajlar canlanmaya başlar ve deniz ideal seviyelere ulaşır. Ocak-Mart arası ise adanın en sakin olduğu zamanlar. Turistler gider, ada sakinleri de gündelik hayatlarına dönerler. Bu yüzden daha çok sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız bu dönemleri tercih edebilirsiniz.
Samos’da Ne Yenir?
Ada’nın tarihinden beri ünlü olduğu bir lezzeti var: tatlı şarabı. Bunun dışında kekik balı da mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. Adanın diğer yerel lezzetleri ise şu şekilde:
- Bourekia: El yapımı hamurun içine balkabağı, soğan, beyaz peynir ve zeytinyağı karışımı.
- Boxadakia: domates, biber, şeker ve soğanlarla kavrulmuş dana eti.
- Tourlou: kabak, patates, patlıcan, domates, soğan ve biberlerle kızartılmış karides.
- Katimeria: ezilmiş sakızla zeytinyağından yapılan, şurup veya peynir ile servis edilen bir tatlı.
Samos Adası Gezilecek Yerler
Samos Adası’nda mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Samos Adası için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Samos Adası’nı gezmeye başlamayın! 😊
Pythagorion
Pythagorion, adanın şüphesiz en güzel yeri. Bölgenin arkeolojik ve kültürel karakteri UNESCO tarafından tanınmış ve Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilmiş. Matematikte sayıların babası olarak bilinen Pisagor da bu tatlı köyde doğmuş. Günümüzde Pythagoreion bir yat limanı kasabası. Limanın etrafındaki restoranlar ve dükkanlar adanın en hareketli yerlerinden biri. Aynı zamanda tarihi dokusu korunmuş evleri ile de tatlı bir görüntüye sahip.
Kasabanın içerisinde Pythagorion Arkeoloji Müzesi de bulunuyor. Özellikle Pythagorion’un çevresinden ve adadan çıkan arkeolojik buluntuları görmek mümkün. Bunun dışında Lycurgus Kalesi ve Panagia Spiliani Manastırı da kasabada görebileceğiniz yerler arasında.
Pythagoras Mağarası
Kerki Dağları’nın yamaçlarında bulunan Pythagoras Mağarası’nın ilginç bir hikayesi var. Derler ki, matematikçi Pythagoras, onu yolsuzlukla suçlayan tiran Polycrates’ten kaçmak için bu mağaraya saklanmış. Mağara, Kambos Marathokambos’tan üç kilometre uzaklıkta ve uzun bir toprak yol ile ulaşılabiliyor. Gidiş yolunda bolca yamaç karşınıza çıkacak. Eğer özel aracınızla gidiyorsanız dikkatli olmanızı öneririz.
Samos Arkeoloji Müzesi
Samos adasında iki tane arkeoloji müzesi bulunuyor. Vathi kentinde bulunan Samos Arkeoloji Müzesi ise bunların en eskisi. Eserler iki ayrı binada sergileniyor. En önemlisi 5 metre boyundaki yekpare mermerden yapılan Kouros heykeli. Hera Tapınağı kazıları sırasında ortaya çıkan bu heykel aynı zamanda Yunan Antik Döneminin ayakta kalan en büyük Kouros’u olarak da biliniyor. Diğer görebileceğiniz eserler ise bronz ve seramik objeler.
Vathi aynı zamanda adanın en büyük yerleşim yeri. Bu yüzden kenti gezmek isterseniz yarım gün ayırmanızı öneririz. Burada aynı zamanda bolca kafe ve restoranlar da bulunuyor. Yorgunluk kahvenizi de içmeyi unutmayın 🙂
Samos Heraionu
Sisam Heraionu, adada görebileceğiniz en önemli arkeolojik alanlardan biri. Mitolojiye göre, Samos, Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak biliniyor. Heraion ise tanrıçaya adanmış kutsal bir alan. Özellikle geometrik dönemden Roma dönemine kadar kutsal bir tapınak olarak kullanılmış. Tapınak günümüzdeki halini ise Polycrates döneminde almış. Herodot, bu tapınağı “kendi zamanında Yunanistan’ın en büyük ve etkileyici tapınağı” olarak adlandırmış. Heraion, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde. Tapınak ve bölgesinden çıkarılan önemli bulgular ise Samos Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmekte.
Eupalinos Tüneli
Bir mühendislik harikası olarak anılan Eupalinos Tüneli, adanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Hatta resmi olmasa da birçok kişi tarafından Antik Dönemin 8. Harikası olarak da anılmakta. Tünel, orijinalinde temiz su bulmakta zorlanan Pythagorean şehrine, Agiades’ten su iletmek için inşa edilmiş. Tünel ismini ise mühendisinden alıyor. Mühendis Eupalinos tam olarak 10 senede inşa etmiş tüneli. İnşa edildiği dönemde geometrik bilgiler günümüze kıyasla fazlasıyla kısıtlıydı. Üstelik, Antik Dönemde iki kısmın da başarıyla birleştiği tek tünel olarak da geçiyor. Özellikle modern ölçme aletleri kullanılmadan inşa edildiği düşünüldüğünde, tünel insanlık tarihinin ilk mimari ve mühendislik mucizelerinden biri.
Gitmeden önce: Eğer klostrofobiniz varsa tünele girmemenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda, ailecek gidiyorsanız 14 yaşından küçük çocukların girmesinin yasak olduğunu belirtelim. Tünele gidecekler ise mutlaka altı kaymayan bir ayakkabı tercih etsinler. Son olarak, girişler ücretlidir ve son giriş saati 14.30.
Bonus: Kokkari’da Gün Batımı
Kokkari, adada mutlaka görmeniz gereken köyler arasında. Aynı zamanda, adanın en güzel plajları olan Tsamadou ve Lemonakia de burada bulunmakta. Köyde birbirinden güzel restoranlar da bulunmakta. Bizim önerimiz, adanın en güzel restoranı olarak da geçen Meltemi’dir. Meltemi’de denizin dibinde, leziz yemekler eşliğinde, dağların arkasından gün batımını izlemeden adadan dönmeyin.
Eğer Yunan adalarına bir ziyaret planlıyorsanız, Kos Adası gezi rehberimiz de ilginizi çekebilir.