“Hayat da bir masal gibidir. Ne kadar uzun olduğu değil, nasıl yaşandığı önemlidir.”
Bu söz belki bazılarınıza tanıdık geliyor olabilir. Seneca diyenler doğru bildi! Ünlü Romalı düşünür Seneca, Cordoba doğumlu. Ama sadece o da değil. İslam alimi İbn Rüşd ve Yahudi düşünür Musa bin Meymün de bu topraklarda doğmuş. Yani anlayacağınız entelektüel ve kültürel zenginliğin buluştuğu bir yer burası. Zaten Cordoba, döneminin bilim ve sanat merkeziymiş.
İhtişamlı sokakları ve yapıları sizi içine çekmeyi öyle bir başarıyor ki! Bu sokak ve yapılar, içerisinde koskoca bir tarihi de barındırıyor. Cordoba, geçmişte hem Roma eyaletine hem de bir Arap devletine başkentlik etmiş. Böylesine tarihi eşsizliğe sahip bir şehir bulmak hiç de kolay değil. Kent, geziniz boyunca bu farklılığı size hissettiriyor.
Yazıya başlamadan önce hatırlatalım: Cordoba’yı adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın!
Cordoba Nerede?
Cordoba, İspanya’da yer alan Endülüs özerk topluluklarından biri. Şehir, deri ve gümüş üretimiyle biliniyor.
Cordoba’ya Nasıl Gidilir?
Cordoba’ya maalesef direkt uçuş bulunmuyor. Madrid’den şehre otobüslerle geçiş sağlayabilirsiniz ancak tek yol bu değil. Aktarma yaparak Malaga veya Sevilla’ya gidebilir, oralardan da Cordoba’ya geçebilirsiniz. Malaga ve Cordoba için otobüsler mevcut. Aynı zamanda bu şehirlerden Cordoba’ya tren yolculuğuyla aktarma yapmak da mümkün. Demiryoluyla Malaga’dan geçiş yaparsanız yolculuk yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Cordoba’ya Ne Zaman Gidilir?
Cordoba, bahar aylarında ayrı bir güzel. Günler uzun ve sıcaklıklar tam da şehri gezmek için ideal derecelerde oluyor. Ama “Karar vermekte zorlanıyorum ben.” diyorsanız Mayıs ayında gidin deriz. Ocak ve Şubat ayları ise turist yoğunluğunun en az olduğu zamanlar. “Zaten kalabalık şehirden geliyorum, turist murist hiç çekemem.” diyenler bu ayları seçsin. Yaz aylarının bunaltıcı sıcağından da kaçmış olursunuz 😊
Cordoba Gezilecek Yerler
Cordoba’da mutlaka görmeniz gereken yerleri altta listeledik. Ancak çok daha fazlasını Piri mobil uygulamasında bulabileceğinizi hatırlatmış olalım. Piri mobil uygulaması, size Cordoba için en güzel rotaları sunuyor, konumunuzu algılıyor ve neredeyseniz oranın hikayesini otomatik anlatmaya başlıyor. Size sadece kulaklığınızı takmak ve rotayı takip etmek kalıyor. Tamamen sizin keyfinize ve hızınıza göre hareket eden kişisel mobil tur rehberinizi indirmeden Cordoba’yı gezmeye başlamayın!
Kurtuba Cami
Kurtuba Cami, Cordoba’daki 600 camiden yalnızca birisi. Ancak en görkemlisi ve en bilineni desek yanılmayız. Eğer olur da şehirde kaybolursanız Kurtuba Camisi’nin minaresini takip edebilirsiniz çünkü neredeyse her yerden görünüyor. Hani derler ya “Ankara’da tüm sokaklar Ulus’a çıkar.” diye. İşte Cordoba’da da tüm sokaklar Kurtuba Camisi’ne çıkar.
Cami, 785 yılında I. Abdurrahman tarafından bir kilise üzerine inşa ettirilmiş. 711 senesinde Emevîler kente yerleşmiş. İşte bu senelerde kilise, dini hoşgörünün bir örneğini göstermiş. Burada hem Müslümanlar hem Hristiyanlar ortak bir şekilde ibadetlerini gerçekleştiriyormuş. Bu, ana ibadet yerinin perdeyle ikiye bölünmesi sonucu sağlanıyormuş.
Eski Yahudi Mahallesi
Endülüs; Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların birlikte yaşadığı bir coğrafya. Bu beraberliği Kurtuba Camisi’nde zaten anlayabiliyorsunuz. Bu bütünlük çok güzel bir kültürel zenginliği de getirmiş. Endülüs topraklarından geçen herkes arkasında kendisinden bir iz bırakmış. Eski Yahudi Mahallesi de Yahudi tarihinin ve kültürünün izlerini yansıtıyor. 10. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar burada Yahudiler yaşıyormuş. Fakat Hristiyanların gelmesiyle Yahudi halkı bölgeyi terk etmeye zorlanmış.
Orta Çağ’dan kalma tarihi doku hala hissedilebiliyor. Mahalle, daracık ve bazen hiçbir yere çıkmayan sokaklarıyla tıpkı bir labirenti andırıyor. Burada gezip görebileceğiniz çok farklı müzeler bulunuyor. Mesela Endülüs Evi ile Simya Müzesi bunlardan yalnızca ikisi. Kâğıdın yapım sürecini ve tarihini yakından tanımak isteyenler Museo del Paper yani Kâğıt Müzesi’ni ziyaret edebilir.
Julio Romero de Torres Müzesi
Porto Meydanı’nda yer alan Julio Romero de Torres Müzesi, şehrin en önemli müzeleri arasında. Burası kesme taştan bir bina. Ressam Julio’nun anısına müzeye dönüştürülmüş. Ünlü sanatçı 1874’te Cordoba’da doğmuş. Julio, ailesiyle birlikte bu meydanda yaşıyormuş. 1930 senesinde ise doğduğu bu şehirde vefat etmiş. Ölümünün ardından eşi ve çocukları sanatçının eserlerini bağışlamış. Daha sonra bina satın alınmış ve 1931’de Julio Romero de Torres Müzesi olmuş.
Julio, memleketine aşık bir ressammış. O nedenle Cordoba’ya olan sevgisini eserlerinde görmek mümkün. Kentin ikonik yapı ve sokaklarını insanlarıyla birlikte tablolarına aktarmayı seçmiş. Mistik ve dini konulardan Cordobalı kadın temasına kadar çeşitli eserler resmetmiş sanatçı. Müzede 6 farklı oda mevcut. Hepsi de Julio’nun farklı eserlerinin toplandığı yerler. Örneğin bu odaların birinde babasının yaptığı heykeller var.
Viyana Sarayı
Karşınızda olağanüstü güzelliğiyle Viyana Sarayı!
“Cordoba burası, Viyana nereden çıktı?” demeniz çok muhtemel. Göreceğiniz bu saray o kadar fazla el değiştirmiş ki! 1980’lerde Viyana Markizi almış. O yüzden de adı “Viyana Sarayı” olarak kalmış. Fakat öyle yeni bir yer sanmayın Viyana Sarayı’nı. İsmi yeni ancak kendisi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönem kişisel mülk olarak da kullanılmış. Fakat sonrasında soyluların vakit geçirdiği hatta konakladığı bir nokta olmuş.
Viyana Sarayı, size enfes bir görsel şölen sunuyor. Niye mi? Çünkü buranın yarısından fazlası bahçe. Sayısal olarak anlatmak gerekirse sarayın 4 bin metrekaresi yemyeşil bahçe ve avluları içeriyor. Avlu ve bahçeleri ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. Ancak içeri girmek isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. İç kısımda Rönesans’tan kalma eserler, tablolar, yemek takımları ve duvar halıları var. Bunların yanı sıra deri koleksiyonu ile eski dönem kütüphanesi de mevcut.
Cordoba avlularının tadı damağınızda kaldıysa Piri uygulamasındaki Cordoba sesli turumuzu dinlemenizi öneririz! 😊
Cordoba ve Barcelona, trenle yaklaşık 5 saat 30 dakika sürüyor. O nedenle Cordoba sonrası bir Barcelona turu yapmak isteyen gezginlerimiz Barcelona gezi rehberimize bakabilir!