Yeşile doyacağınız, ada hayatının sunduğu bütün huzuru yaşayacağınız bir tatil arıyorsanız, Midilli Adası tam size göre. Bize göre Midilli, orijinal adıyla Lesvos aynı zamanda saklı güzelliklerin adası. Bir yandan kültür-sanat etkinliklerinin bolluğu, bir yandan şifalı suları ile Midilli Adası en güzel Yunan adalarından biri. Midilli’ye ilk adım attığınızda fark edeceksiniz ki yeşilin her tonu bu adada mevcut. Zeytin ve meyve ağaçları ile kaplı coğrafyasının ilham veren bir yanı vardır ki ada tarihinden beri çok önemli şair, yazar ve aydınlara ev sahipliği yapmış, ilham perileri olmuş. Lirik şiirin yaratıcısı Terpandros, Antik Dünyanın 7 bilgesinden biri olan Pittakos, Platon’un 10. ilham perisi olarak bahsettiği Sappho ve daha niceleri bu adada doğmuşlar. Hatta Osmanlı döneminin ünlü denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa da Midilliliydi.
Eğer Midilli planlarınız varsa ufak bir uyarımız var. Ada dağlık olduğundan dolayı oldukça büyük. Bu yüzden günübirlik gitmeyi planlıyorsanız ya da hafta sonu için seyahat edecekseniz yetmeyeceğini belirtelim. Adada dolu dolu vakit geçirmek için en az 7-8 gün gerekmekte. Bizim önerimiz en az 4-5 gün ayırmanız yönünde.
Midilli Adası’na nasıl gidilir, hangi lezzetler tadılmalı, gezilecek yerler nelerdir; hepsi bu rehberde! Yazımıza başlamadan önce hatırlatalım: Midilli’yi adım adım kişisel ve dijital tur rehberinizle gezmek için Piri Guide mobil uygulamasını indirmeyi unutmayın! 🙂
Midilli Nerede?
Midilli Adası, Ege Denizi’nde yer alan Yunanistan’a bağlı bir ada. Ege’nin kuzeydoğu kesiminde, Türkiye’nin batı kıyılarına oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Dağlık bir ada olan Midilli Ayvalık ve Burhaniye’ye çok yakın konumda.
Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Midilli’ye üç farklı yerden feribot ile ulaşabilirsiniz. Özellikle Ayvalık merkezden yaz kış fark etmeksizin her gün feribot bulunmakta. Burada ufak bir uyarı yapalım. Ayvalık merkezde her Perşembe kurulan pazara Midilli’den günübirlik gelenler çok oluyor. Özellikle yaz aylarında bu bilgiyi aklınızda bulundurarak bilet almanızı tavsiye ederiz. Genelde yolculuk ise 45 dakika civarında sürmektedir. Bunun dışında, adaya yaz aylarında Küçükkuyu’dan ve Dikili’den de feribotlar kalkmaktadır. Midilli adasına vize gerekiyor mu, diye merak ediyor olabilirsiniz. Midilli, kapıda vize uygulamasına dair adalardan bir tanesidir. Bu yüzden gitmesi nispeten daha kolay.
Bir başka yöntem ise Atina’dan direkt Midilli’ye uçmak. Eğer yolculuk için deniz yolunu tercih edenlerdenseniz Atina’dan da deniz otobüsleri bulunmakta. Ancak Ayvalık’a kıyasla yolculuk çok uzun sürebilmekte.
Unutmadan hatırlatalım: Ayvalık’tan gelecekseniz, Ayvalık gezi rehberimize de göz gezdirmeyi unutmayın.
Midilli Adası’nda Ne Yenir?
Midilli Adası, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin mutfak kültürüyle de öne çıkıyor. Adanın yemyeşil zeytinliklerinden elde edilen enfes zeytinyağı, zaten dokunduğu bütün yemekleri bir lezzet şölenine dönüştürüyor. Aynı zamanda ada, ünlü Yunan içkisi Uzo’nun da doğduğu yer. Özellikle Plomari bölgesinde bulunan Uzo fabrikaları, kaliteli üretimleriyle adını duyurmuşlar.
Deniz ürünleriyle başlayıp, zeytinyağlılarla devam eden bir lezzet yolculuğu bulabilirsiniz Midilli’de. Aynı zamanda, adanın peynirleri de mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. Keçi ve koyun sütünden yapılan Graviyer peyniri, Kaşar peyniri, Feta, Mitzithra ve Anthotiro gibi çeşitler, Midilli’nin peynir zenginliğini yansıtıyor. Bu peynirleri, Midilli’nin eşsiz deniz ürünleriyle denemek, adanın lezzetlerini tam anlamıyla keşfetmenin bir yolu. Mutlaka denemeniz gereken bir diğer lezzet ise Kalloni sardalyasıdır. Meze olarak servis edilen ve Midilli’ye özgü olan bu lezzet, dünya çapında da bir üne sahip.
Middi Adası’nın İsmi
Midilli Adası’nın İngilizce (Lesbos) ve Antik Yunanca (Lésbos) isimlerinin nereden geldiğine dair birden fazla rivayet bulunmakta. Yunan metinlerinde Midilli’ye yapılan en eski atıf Homeros’un şiirlerinden geliyor ve Homeros, Midilli’yi ‘iyi inşa edilmiş’ olarak tanımlamış.
Bir diğer rivayet ise adanın isminin Midillili şair Sappho’nun şiirlerinden geldiği yönünde. ‘Lesbian’ kelimesi, Lesvoslu yani Midilli adasından gelen anlamına geliyor. Bildiğimiz ‘lezbiyen’ kelimesinin de buradan çıktığını düşünenler var. Bu kelimeyi kullanmalarının sebebi ise kadınlara duyduğu aşkı şiirlerinde anlatan Sappho. Maalesef Sappho’nun şiirlerinin çoğu yakılmış ve günümüze ulaşmamış. Fakat tarihçilerin çoğunun inanışı bu yönde.
Midilli’de Gezilecek Yerler
Mytilene
Mytilene kasabası adanın başkenti ve yedi tepe arasında amfitiyatro şeklinde inşa edilmiş. Kasabanın eşsiz dokusu sayesinde adeta 1950’lerin Yunanistan’ına ışınlanmış gibi hissediyorsunuz. Tarihi binaları, anıtları ve lezzetli restoranlarıyla adanın sanatsal ve ticari merkezi halinde. Şehrin mücevheri, 6. yüzyılda inşa edilen Midilli Kalesi. Kale aynı zamanda Akdeniz bölgesinin en büyük kalelerinden biri. Bunun yanında Ermaou Caddesi ve Sappho için yapılan Sappho Meydanı da mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında. Başkent her yıl Midilli Festivali’ne ve yaz aylarında Uzo Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.
Midilli Arkeoloji Müzesi
Midilli Arkeoloji Müzesi yeni ve eski bina olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Eski bina limanın yakınında ve bir zamanlar Achilleas Vournazos ailesinin evi olarak da hizmet etmiş. Binanın tamamında mezar taşları, antik tapınak parçaları, kabartma heykeller, mermer veya taş heykeller, sikkeler, günlük kullanıma ait ağır eşyalar, mücevherler ve Aziz Bartholomeos mağarasındaki kazılardan elde edilen buluntular sergileniyor.
Yeni bina ise eski binaya yürüme mesafesinde. Sergilenen eserler arasında antik Roma villalarının mozaik zeminleri, günlük eşyalar ve dini karakterli heykeller bulunmakta.
Midilli Antik Tiyatrosu
Midilli’de görmeniz gereken bir başka yer ise Midilli Antik Tiyatrosu. Antik tiyatro, bir zamanlar Helenistik dönemde Yunanistan’ın en büyüklerinden biriymiş. 15.000 seyirci alabilecek kadar büyük olan tiyatro, MÖ 300 ila 100 yılları arasında bir tepe üzerine inşa edilmiş. Tiyatronun ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği ise tam olarak bilinmemekte.
Limonos Manastırı
Limonos Manastırı, Midilli’nin en büyük ve en önemli manastırı. Kalloni köyüne yakın olan manastır, Başmelek Mikail’e adanmış ve Bizans döneminde kurulmuş. Manastır bugün, 15. yüzyıldan günümüze kadar uzanan 5.000 kitap, nadir el yazmaları, dini eşyalar, saltanat fermanları, kutsal ikonlar, mücevherler ve daha birçok serginin yer aldığı önemli bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda manastırda her sene 8 Ekim tarihinde bir festival de düzenleniyor.
Molivos Kasabası
Molivos kasabası adanın en özel kasabalarından biri. Bu Orta çağ kasabası, plajı, Yunan tavernaları, doğal güzellikler ve korunmuş dokusuyla ön plana çıkıyor. Geleneksel taş evlerin etrafında dolanan dar sokaklar, Osmanlı tarzı çeşmeler ve güzel konaklarıyla yürümesi oldukça keyifli bir kasaba. Kasabayı ziyaret ettiğinizde Molivos’un simgesi olan Molivos Kalesi’ni mutlaka görün. Kale, 13. yüzyıldan kalma antik Mithymna Kalesi’nin kalıntılarının üstüne inşa edilmiş. Özellikle Ege Denizi’ne bakan manzarası oldukça etkileyici. Aynı zamanda kalede sayısız arkeolojik koleksiyon sergilenmekte. Bir de Osmanlı zamanından kalma Sigri Kalesi de gezmeniz gereken yerler arasında. Son olarak, Molivos’un birkaç kilometre dışında, güzel izole plajlara sahip Eftalou bulunmakta. Eğer denize girebileceğiniz sakin bir yer arıyorsanız tavsiye ederiz.
Bonus: Gözden Kaçan Bir Deneyim Myrmigi
Midilli, Yunanistan sınırları içinde en iyi dalış ve şnorkel destinasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Genellikle turist kalabalığı diğer yerlere göre az olduğu için daha keyifli bir deneyim sunuyor. Özellikle Kuzeybatı tarafındaki Myrmigi dalış için çok idealdir.